• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava Kirliliği ile ilgili Lisans Tezi

cerenkaratas

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Kasım 2020
Şehir
İzmir
Firma
Pamukkale Üniversitesi
Herkese merhaba, bu dönem lisans tezi alıyorum. Pandemi dolayısıyla da uzaktan yapmak durumundayım. Bu nedenle veri alabileceğim, almakta sıkıntı yaşamayacağım ama özellikle hava kirliliği ile alakalı olan bir tez konusu bulmam gerekiyor.
  1. Hava kirliliği kontrol sistemlerinin tarihsel gelişimi (verim, insan ve çevre sağlığına etkileri)
  2. Hava durumu, doğal afetler gibi doğal kaynaklı olayların hava kirleticiler ile arasındaki ilişki
  3. Dünya genelinde kullanılmakta olan sistemler (düzenli veri konusunda yetersiz)
  4. Herhangi bir sanayi grubu incelemesi (kirletici ve kontrol sistemi incelemesi)
  5. Hava kirliliğine maruz kalmış işçiler, yapılan iş ve maruziyet sonucu oluşan hastalık
  6. ülkemizde karbon ayak izi
konuları üzerinde duruyorum. Fikriniz varsa çok işime yarayacak, şimdiden herkese teşekkürler.
 
Türkiye'de hava kalitesi 2005 yılından beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Hava kalitesi İzleme İstasyonları ile takip edilmektedir. Hava kalitesine dair verileri
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden temin edebilirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının haricinde Bakanlık sistemine dahil olmayan bazı tesislerin, organize sanayi bölge müdürlüklerinin ve belediyelerin de hava kalitesi izleme istasyonları bulunmaktadır. Çalışma yapacağınız yeri, bölgeyi belirledikten sonra oraya ait verileri hem Bakanlıktan hem de varsa hava kalitesi izleme istasyonu işleten kurum/kuruluşlardan temin edebilirsiniz. Lisans çalışmasında kullanılmak üzere verileri paylaşmalarında bir sorun olacağını düşünmüyorum. Verileri aldıktan sonra çalışma yapacağınız bölgenin meteorolojik verilerini de Meteoroloji Müdürlüklerinden alıp bir modelleme çalışması yapabilirsiniz. Tabi burada model çalıştırmak biraz masraflı olabilir. Ya da imkanınız varsa belli bir bölgede pasif örnekleme araçları kullanarak (Drager- ORSA 5 tüpleri gibi) laboratuvar çalışması yapıp kirletici konsantrasyonları o bölge için belirleyebilirsiniz. (NO2, SO2, O3 ve VOC parametreleri için) Şayet pasif örnekleme çalışması yaptığınız bölgenin yakınlarında hava kalitesi izleme istasyonları varsa kendi çalışmanızla istasyon verilerini karşılaştırabilirsiniz.
Hava kalitesi ile ilgili aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Şayet karbon ayak izi çalışmak isterseniz de ISO 14064-1 “Sera Gazları - Bölüm 1: Sera Gazı Emisyonlarının ve Uzaklaştırmalarının Kuruluş Seviyesinde Hesaplanmasına ve Rapor Edilmesine Dair Kılavuz ve Özellikler” standardı kapsamında belirlediğiniz bir kuruluşun (örneğin üniversiteniz ya da fakülteniz olabilir ve ya kendi evinizin...) karbon ayak izini hesaplayabilirsiniz.... Gibi gibi... konuyu netleştirdiğinizde daha kolay yardımcı olabiliriz sanırım. Kolaylıklar dilerim.
 
Üst