• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ileri teknolojiyi kullanmak

Didem Sipahier

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Aralık 2008
İnnova'nın Hedefi İleri Teknoloji
Yazar Duygu Kaya
Salı, 26 Şubat 2008

Dünyadaki yenilenebilir enerji alanındaki teknolojik gelişmeleri Türkiye'de hizmete sunan Adanalı Innova Teknoloji firması, biyoetanol ve plastik atıktan dizel yakıt üretiminde yoğunlaşıyor. Yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri dünyada hızla gelişiyor. Türkiye'den çeşitli firmalar da, bu gelişmeleri takip edip yurt içinde uygulamak için adımlar atıp, girişimlerde bulunuyor. Mart 2007'de Adana merkezli olarak kurulan Innova Teknoloji de, bu firmalardan biri. Firmanın kuruluş felsefesi adından da anlaşılabileceği üzere, yeni teknolojileri uygulama alanı yapmak. Uygulama alanları da, yenilenebilir enerji. Kuruluş amaçları ise, firma Genel Müdürü Fatih Gök'ün deyimiyle, "Geç kalan bir toplumu bilinçlendirmek, heba olan kaynakları ekonomiye kazandırmanın yollarını bulmak, insanlara kârlı projeler sunmak ve gelecekte yaşayacak insanlara yaşam alanları bırakmak."

Bir teknoloji mühendislik ve dış ticaret firması olan Innova'nın kurucuları arasında bir bilim insanı, bir avukat ve bir mühendis bulunuyor. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Avukat Fikret Yeni, Makine Mühendisi Ufuk Yeni ve Fatih Gök'ün bir araya gelmeleri 2004 yılında biyoetanol projesiyle olmuş. Amerikalı bir teknoloji kuruluşu olan Delta T Corporation'ın Türkiye ve Orta Asya grubunda partneri ve çözüm ortağı olarak faaliyet göstermeye başlayan Innova Teknoloji, ayrıca, Avustralyalı Ozmo Enerji, solar enerji grubunda Alman Wagner Solar Grubu ve hidrojen enerjisi konusunda Heliocentris Grubu ile de işbirliği anlaşmaları yapmış.

"Mısırı harcıyoruz"
Biyoetanol konusunda Türkiye'deki yatırımcıları bilinçlendirmenin en önemli hedefleri olduğunu belirten Innova Genel Müdürü Fatih Gök, şunları söylüyor: "Türkiye bir tarım ülkesidir ve tarım ülkesi olmaya devam edecektir. Ancak Türkiye'de üretilen tarım ürünlerini etkin olarak sanayi sektöründe kullanma konusunda büyük zaaflar var. Örneğin, Türkiye'de yıllara göre mısır üretimi ortalama 2.5 milyon ton civarında. Bu üretilen rakamın yaklaşık 1.4 milyon tonu tavukçuluk ve yem sektöründe, kalan 1.1 milyon tonu da nişasta bazlı tatlandırıcı üretiminde kullanılıyor. Yani kısaca, üretilen mısırın yaklaşık yüzde 60'ı etkin olarak sanayi sektöründe kullanılmıyor." Yem sektöründe kullanılan mısırın bir ölçüde heba edilen enerji olduğunu ileri süren Gök, "Yaklaşık 1 ton mısırdan 400 litre etanol ve 400 litre yüksek protein değerine sahip yem üretiliyor. Biyoetanol tesisleri sadece mısırın içinde bulunan nişastayı kullanıyor. Kalan yağ ve protein içeren kısım ise yem olarak üretiliyor. Mısırın içinde yer alan nişasta ise karbonhidrat. Ve yem içinde hiçbir besleyici özelliği yok. Bu noktadan hareket edersek, ülke olarak her yıl 500 bin ton biyoetanolü hayvan yemi olarak heba ediyoruz. Ancak bu 500 bin ton biyoetanolün ekonomik değeri yaklaşık 864 milyon YTL. Yani her yıl yaklaşık 1 milyar YTL'yi heba ediyoruz diyebiliriz. Bu da her yıl 500 bin ton fosil kökenli yakıt kullanarak çevreye çok daha fazla emisyon saldığımız anlamına geliyor" şeklinde konuşuyor.

Plastikten 50 ppm motorin
Innova Teknoloji'nin diğer bir faaliyet alanı, yeni bir enerji ve çevre teknolojisi olan "Katalitik Depolimerizasyon" yöntemi ile plastik atıkların kaliteli dizel yakıtlara çevrilmesi. Gök, bu teknolojiyi şu şekilde anlatıyor: "PVC dışındaki her türlü plastik atığı 54 Cetane İndexi'nde 50 ppm kükürt oranına sahip dizel yakıtlara çevirmek mümkün. Plastiğin ham maddesi ağır hidrokarbon bileşikleri ve bir tür rafineride işlenemeyen petrol atığı. Thermo fuel teknolojisi ile yüksek ısı ve basınç altında parçalanarak çevreci yakıtlara dönüştürülüyorlar." LDPE, HDPE, PP, PPE, PVC (az miktarda), PET ve kauçuk esaslı atıkların dizel yakıta çevrilebildiğini kaydeden Gök, 1 kilogram plastik atıktan yaklaşık olarak 1 litre dizel yakıt üretilebildiğini söylüyor. Gök, "Ortalama tesis büyüklükleri, 10 ton/gün, 20 ton/gün, 40 ton/gün olarak dizayn edilebiliyor. Ortalama yatırım maliyeti 4 milyon avro ile 12 milyon avro arasında değişiyor ve üretilen dizel yakıtın maliyeti ise yaklaşık bugünkü rakamlar ile 0.55 YTL'ye mal oluyor" diye konuşuyor.

Dünyada 12 tesis üretim yapıyor
Bu konuda dünya üzerinde kurulmuş ve kurulmakta olan, İspanya'da 11, İngiltere'de 14, İrlanda'da 8, Avustralya'da 24, Avrupa Birliği'nde de 14 tesis var. Ülkesinde tüm lisans haklarını satın alan Alman Envo Smart Grubu ise 140 tesis kurmak üzere harekete geçmiş durumda. Şu anda üretim yapan tesis sayısı 12, en sonuncusu Mayıs 2007 tarihinde İrlanda'da üretime başladı. Innova Genel Müdürü, "Türkiye'de gerek firmamızın gerek ise teknolojinin henüz çok yeni olmasından dolayı kurulmuş olan bir tesis yok, ancak birkaç tesisin kurulması yönünde yatırımcılar ile görüşmelerimiz devam ediyor" diyor. Gök, konuyla ilgili şu örneği veriyor: "Adana gibi 1.3 milyon insanın yaşadığı bir şehirde günlük üretilen atık miktarı yaklaşık olarak 1.500 ton civarında. Bu üretilen toplam atık içinde plastik kökenli atık miktarı da yaklaşık 260 ton. 260 ton plastik atığın yaklaşık 200 tonu işlenebilir özelliklerde. Bu da günlük ortalama 200 bin litre, aylık 6 milyon litre, yıllık 72 milyon litre, yani 60 bin ton dizel yakıt ediyor. Yani 1.5 milyon nüfuslu bir şehrin her yıl çöpe attığı değer, yaklaşık 150 milyon YTL."

Teknoloji avcıları
Kendilerini teknoloji avcısı olarak adlandırdıklarını dile getiren Gök, "Nerede yeni olan ne varsa, ondan haberdar oluyoruz, ülkenin ekonomik ve toplumsal durumuna göre en uygun teknolojiyi ülkemize sunuyoruz. Denenmemiş işler ya da teknolojiler değil, denenmekte geç kalmış teknolojileri sunuyoruz" şeklinde konuşuyor.

"Adana'da olmanın dezavantajı yok"
İstanbul'da faaliyet göstermemelerinin hiçbir olumsuz yanı olmadığının altını çizen Fatih Gök, "Türkiye, İstanbul'dan ibaret değil, önemli olan yeni teknolojilere ulaşmak ise, biz buradan, Adana'dan da dünyanın en yeni teknolojilerine ulaşabiliyoruz. Wisconsin'deki HHO gaz sistemlerinden de haberimiz var, Avustralya'nın küçük bir kasabasında yer alan Dyesol'un nanoteknolojik solar panelinden de, Illinois Üniversitesi'nde yapılan biyoetanolden sıvı hidrojen üretilmesinden de, Amerikan Ulusal Enerji Ajansı'nın 2020 dünya ülkeleri enerji perspektifinden deİstanbul'da olmak ya da olmamak o kadar önemli değil, önemli olan dünya ile entegre olabilmekdiyor.
 
Üst