• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İsg uzmanı olmak riskli mi

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba herkese,
Biliyorsunuz ki büyük kurumsal firmalara girmek için sadece çevre mühendisi olmak yetmiyor sizden İsg uzmanı da olmanızı istiyorlar. Ben isg uzmanı olmaya bugüne kadar hiç sıcak bakmamıştım. Ama sanırım isg belgen olmadan bu iş olmayacak. Sizlere sorum İSG uzmanı olanlar da var mı aranızda, sizce bu riskli bir iş değil mi, olası kötü bir durumda bize de olan olmayacak mı? Biraz kulaktan dolmamı biliyorum yoksa İsg işini yapmak dediğim gibi mi. Bu konuda bilgi almak istiyorum. Ben riskli bulduğum için kendi adıma, o nedenle bu belgeyi almak istmemiştim.
 
Tam sizin konu üzerine bir mail geldi. Bence kendiniz karar verin.

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN CEZAİ VE HUKUKİ SORUMLULUKLAR

23 Ocak 2021, Cumartesi
14:00 - 16:00​

Online (Zoom)​

İstanbul Sanayi Odası olarak başta üye firmalarımız olmak üzere tüm sanayi kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmayacak şekilde faaliyet göstermelerine yönelik çalışmalar, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması ve bu konuda geliştirilecek önlem ve standartlar her zaman kritik önceliğimiz olmuştur.

İşyerlerinde sağlık ve güvenlik risklerinin bertaraf edilmesine yönelik çalışmalarımız kapsamında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüz ile işbirliği halinde, işverenlerimizin olası iş kazaları sonrası yaşanan hukuki süreçler konusunda bilgi ve bilinç düzeyini artırmaya dönük panelimizde Yargıtay üyeleri ile birlikte işverenlerin hukuki ve cezai sorumluluklarını ele alacağız


Program :

14:00 - 14:30 AÇILIŞ KONUŞMALARI

Erdal BAHÇIVAN
, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Cafer UZUNKAYA, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü


14:30 - 15:30 PANEL
Moderatör

Mesut BALCI
, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Başkan Vekili

Panelistler

Sinan SEZER
, Yargıtay Ceza Dairesi Üyesi
İş Kazalarında Cezai Sorumluluk
Ahmet YENER, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi
İş Kazalarında Hukuki Sorumluluk
Prof. Dr. Levent AKIN, Ankara Üniv. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı
İş Kazalarında Müteselsil Sorumluluk
Furkan YILDIZ, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı
İSG 'de Üst Yönetimin Taahhüdü


15:30 - 16:00 SORU-CEVAP

16:00 KAPANIŞ


Kayıt:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Ben is güvenliği uzmanı ve çevre mühendisiyim. 4 yıldır aynı firmada ikisini birlikte yapmaya çalışıyorum. Benim çevre kısmında bilgim köreldi ve basit bir izin sürecini bile @Fatih Koçak @Cem Yılmaz olmadan tamamlayamadım. İki arkadaşıma da çok teşekkür ederim. İş güvenliği bence çok zevkli bu sebepten çevre kısmına ağırlık vermeyi bırakmış olabilirim. Elbette bu bir hata, çünkü ben mühendisim. Eğer bu işi severseniz başarılı olursunuz. yada en azından başınız belaya girmeyecek kadar idare edebilirsiniz. He hiç mi başımıza büyük olaylar gelmiyor, geliyor benim 2 büyük iş kazam oldu. Birisi trafik kazasıydı ama neticede mesai saatlerinde meydana geldi ve şeklen iş kazası sayıldı. Bir diğeri ölümle sonuçlanabilecek seviyede bir kazaydı. Evet ölüm olmadı, ama bazı işlerde 10 dk lavaboya bile gitmemem gerektiğini tecrübe ettim. İlk yılım iş güvenliğinde korkuyla geçti, yapamadığımı , yapamayacağımı söyleyip durdum. Ama halen çalışıyorum. Bu firmada işe başlayabilmemin en büyük artısı iş güvenliği uzmanı belgemin olmasıydı. Başvuru yaptığımız sanayi firmalarının ilanlarında; sadece çevre mühendisi arayışına rastlamak gerçekten zor.
İş güvenliği uzmanı olmanızı ben tavsiye ederim ancak siz sever misiniz bilinmez.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
GülayCevabım yayınlanmadı galiba anlamadım bir daha yazıcam o nedenle. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim emeğiniz için. Size o halde bir sorum olacak mesela herşeyi eksiksiz yaptınız gerekenleri yaptınız ama gene de dikkat edilmedi kaza oldu çok ciddi. Bu konuda size bir yaptırım olur mu? Dikkat etmediniz, atladınız, evrak eksiğiniz var kaza oldu. Bunun yaptırımı nedir?
[automerge]1610711409[/automerge]
Cevabım yayınlanmadı galiba bir daha yazmak istedim çok teşekkür ederim kesinlikle seminere katılacağım
[automerge]1610711503[/automerge]
Ülkemizde hala önemsenmiyor iş kazaları iş sağlığı değil mi. Gelmemişler bile :) trajikomik
 
Tamamen farklı meslekler bence. Çevre Mühendislerini genelde mühendis olarak saymadıkları için İSG vb. işleri isteyebiliyorlar maalesef. İş ilanlarının %90'ı İSG uzmanı olunca meslektaşlarımız da mecburen o alana yöneldiler. Piyasa bu yöne itiyor.

Ben de hemen herkes gibi İSG sektörüne girmek üzereyken alacağımız sorumluluğun büyük olduğunu düşünüp vazgeçmiştim. Zaten ben Çevre Mühendisliği eğitimi aldım. Lisans hayatımda gördüğüm 1 ders ve kısacık bir eğitim ile bu işi yapabileceğimi düşünmedim.

Üstteki arkadaşın dediği gibi İSG işi yapanların Çevre Mühendisliği kısmı zayıflayabilir. Bu da normaldir.

Eski işyerimde bir personelimiz ölümcül iş kazası yaşadı. Ölmedi şükür ancak ciddi şekilde yaralandı. Dışarıdan hizmet aldığımız İSG uzmanı rutin ziyaret gününe kadar iş yerine gelmedi bile. O zaman, ben mi olaylara çok ciddi bakıyorum yoksa insanlar mı umursamaz diye düşünmüştüm :)
 
İsg uzmanı olmak tehlikeli. Kurumsal güzel bir firmada başlarsanız işe ne ala. Ama bir OSGB de uzmanlık yapmak her sabah hayatınızla kumar oynamak gibi bir şey. Türkiye' de iş sağlığı ve güvenliği gerekli öneme sahip değil. Her ay büyükşehirler başta olmak üzere ölümlü, uzuv kayıplı ve ağır yaralanmalı kazalar oluyor. Mevcut mevzuat uzmanı korumaya yönelik değil. Sıkıntı büyük çözüm yok.
 
Olayın tehlikeli kısmına neden sadece iş kazası yada kişi nezdinde bakıyoruz arkadaşlar. Başımıza çevre kazası gelse de yine büyük sorunlar açacak. Nasıl Çevre mühendisi olarak işimizi titizlikle yapıyorsak iş güvenliği uzmanı olarak da titizlikle yapmamız lazım. Ülkemizde hangi sanayi koluna sadece Çevre Müh. olarak alınmış kaç arkadaş var, maalesef bu işte yan meslekleri de beraber yürütmek zorundayız. Evet iş güvenliği uzmanlığı malesef daha sorumluluk getiriyor ama çevre mühendisi olarak bir yere kadar ilerleyebiliyoruz.
 
İSG uzmanı değil de, İş güvenliği uzmanı diyerek işe başlayabilirsiniz :) İş sağlığı kısmı hekimlerin sorumluluğunda, o sebeple isg uzmanı değil igu.
 
Serkan ÇiçekaySevmiyorum bu tip yorum yapanları. Resmen ezmeye çalışma, dalga geçmek, laf ebeliği, yazmış olmak için yazılan konuyla alakasız mesajlar. Böyle bir amacınız yoksa bile üslup o kadar kötü ki böyle geçiyor karşı tarafa. Konuyla ilgili bilginiz varsa dinleyelim türkçemizi öğrenelim dersini başka zaman verirsiniz. Ben bir bilgi almak istiyorum gelen cevap "de" ayrı yazılır gibi birşey. Poff 🤦‍♀️
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sagapoo10 yıldır meslek hayatına yurt dışında iş güvenliği mühendisi olarak başlamış ve iş güvenliği uzmanı olarak devam etmiş biri olarak: yapılan yoruma verdiğiniz cevap çok itici. Serkan Çiçekay sonuna kadar haklı. Öncelikle çalışmayı düşündüğünüz alanın ismini öğrenerek başlamalısınız. Türkçemizi öğrenelim dersine devam etmelisiniz bence.
 
Önceki cevapları görüntüle…
İsrafil YılmazBaşta kendinizi överek giriş yapmaya çalışmanız nedendir? Zira kendini tanıtma böyle olmaz. Şöyle biri böyle biri olmanıza gerek yok söylediklerinizi dinlemem için :)Burdaki insanlar emek verip cevap yazıyor o emeklere ayıp en başta. Madem türkçe dersi vermeye çalışıyorsanız bana bu dersi önce sizin öğrenmeniz gerektiğini belirtmeliyim. 10 yıldır meslek hayatına başlanmaz. Meslek hayatına 10 yıldır devam edilir. Hadi burasını geçtim: "10 yıldır çalışan biri olarak: yapılan yorum çok itici" ne demektir bu nasıl bir kalıptır. 10 yıldır çalışan biri olarak fikrimi belirteyim denir. "Devam etmiş" denmez devam eden denir. Eyvaah türkçemizi öğrenelim dersine siz de benimle katılmak zorunda kalacaksınız ve sizin durum baya vahim.
 
Son düzenleme:
İsrafil YılmazSizden bilgi isteyen insanlara ben şöyle biri olarak diye başlayıp onu öğren, yok böyle yaz diye mesaj yazarsanız kusura bakmayın ama böyle cevaplar alırsınız. Burada en güzel bilgilerden birini sizin vermeniz gerekirdi halbuki, yurtdışında çalışmış ve bu mesleğe emek vermişsiniz madem. Size hiç yakıştıramadım. Bu konuyu okumuşsunuz, birçok insanın yazdığı cevabı gördünüz neden onların mesajları dikkatinizi çekmedi, neden onların bilgilerine ekleme yapmadınız? Ben söyliyeyim mi: Çünkü egonuzu beslemenin yolu o cevaplardan geçmiyor. Serkan çiçekayın yazdığı mesaja verdiğim cevaptan geçiyordu. O beyefendiye verdiğim cevap haklı bir cevap kusura bakmayın. Eğer bilgi paylaşımı yapmayacaksanız ve g yazın s yazmayın gibi boş cevaplar atacaksanız kaç sene çalıştığınızın, kariyerinizin benim için bir önemi kalmıyor. Kalite olmak için senelerin önemi yokmuş demekki. Sizi tanımam etmem. Mesaj kirliliği yapmayın ve burdaki güzel bilgiler veren bu işe gönül veren insanların verdiği cevaplara gölge düşürmeyin.
 
Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sagapoo''Öncelikle çalışmayı düşündüğünüz alanın ismini öğrenerek başlamalısınız ''. Size meslek hayatınızda başarılar dilerim. Ben bu BOŞ OLDUĞUNU İFADE ettiğiniz tecrübeyi ve 4 dili -40 C ' de çalışarak öğrendim. Tecrübe hazinedir. Faydalanmak istemeyene çalışacağı alanın ismini dahi bilmeyene ve öğrenmek istemeyene verilmez benim nazarımda.
 
Arkadaşlar Merhaba,
20 yıllık tecrübeme dayanarak ben şahsen tavsiye ediyorum. Hayatta yaşamak riskli. Herşeyde risk vardır. Önemli olan riski yönetmektir. Gerekenlerin neler olduğunu anladığınızda, yaptığınızda sorun yaşamazsınız.
İş güvenliğinin en güzel tarafı davranış güvenliği, çalıştığınız tesisteki herbir çalışana ulaştığınızda, eğittiğinizde, kontrol ettiğinizde, sistemi sürekli onlarla geliştirdiğinizde, harika bir meslek.
Hatta Davranış güvenliğinde, çevre yönetimi ile ilgili uygulamaları bile kontrol edersiniz. Sıfır kazalı, çevreye duyarlı bir fabrika yaratır ve işletmeye çok faydalı bir çevre mühendisi olursunuz. Kesinlikle tavsiye ederim.
 
Sorun ülkemizde İGU olmaktan ziyade bunu ne kadar yapabildiğiniz veya buna imkan sağlanmasıyla alakalı. Üretim aksayacak diye eğitim yapmanıza bile izin vermeyen bi firmada İGU olarak çalışıyorsanız malesef çok fazla gereksiz insiyatif almak durumunda kalıyorsunuz ve kendinizi güvensiz duruma sokabiliyorsunuz. Kurumsal ve bu alana önem veren bi firmadaysanız tam tersi çok rahat edebilirsiniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sagapooKurumsal firmalarda çevre mühendisi olarak çalışmak için, çevrenin yanında isg uzmanlığı çokça istense de bu her firma için geçerli değil. Çevre mühendisliği diploması ve ilgili sertifikalarla, Çevre ve Kalite uzmanı olarak ya da Sosyal Uygunluk Denetçisi (bu örnekler çoğaltılabilir) olarak da çalışılabilen firmalar var.
Naçizane, iş güvenliği alanına hiç girmeyin derim. İşinizi ne kadar iyi yapsanız da sonuç olarak ciddi bir iş kazası sonucu kendinizi mahkemede bulabilirsiniz, ölen veya yaralanan bir insan sonuçta. Haklı olsanız bile kendinizi suçlayabilirsiniz, stresi, sıkıntısı yeter. En azından duyduklarım böyle.
 
Erkan ŞahinStres kısmında % 100 katılıyorum. 4 yılda hastalık sahibi oldum. Şansım olursa igu olarak çalışmayacağım. Herşeyi mükemmel bile yapsanız, ölümlü iş kazasında başınız ağrıyor. Hele ki ihmali olmadığı kanıtlanana kadar tutuklu yargılama çıkarsa :) Yada adliye, karakol yüzü görmemiş insanların ifade için bile olsa çağrılması...
Ben bu işi şuna benzetiyorum. Çok iyi bir dağcısınız, ekipmanlarınız kaliteli, ekibiniz sağlam ama yolunuza çığ düştü mahsur kaldınız. Eğer önlemleri almış irtibat telsizleriniz çalışıyorsa kurtulursunuz, yoksa kurtulmayı bekleyerek ölürsünüz.(ölürsünüz mecazen :))
Çığ için nasıl yapacak birşeyimiz yoksa bazı kazalar için de hiçbirşey yapamasınız.
 
@sagapoo Konu başlığınız düzenlenmiştir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sagapooBen takılmadım isg, igu mevzusuna, konu başlığınıza da bu sebepten müdahale etmedim, forum için uygun şekliyle bıraktım. Bahsettiğiniz arkadaşlarım da ifade yanlışlığınızı düzeltmek istedi aslında. Ancak konu karşılıklı tartışmaya döndü. Biz işin içindeyiz bu sebepten kendimizi isg ci, isg uzmanı gibi terimleri kullanarak tanıtmayız. Tavsiyem konunun açılma amacına yönlenin ve usluben size yanlış da gelse arkadaşların söylediklerini de notlarınıza ekleyin.
 
Üst