• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite artışı ve Çed Görüşü Sonrası Çevre İzni Yenilenmesi

Ahmet Kara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Nisan 2018
Firma
otomotiv
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2 ay önce çed kapsamdışı iken kapasite artışı sonrası çed gerekli değildir kararı alındı. Çevre iznine başvuru sürecini hala başlatamadık, bir problem teşkil eder mi? Ne kadar süre içerisinde başvurmamız gerekiyor. Çevre izninin bitmesine 1 yıldan fazla süre var ama çed görüşü, ve kapasite artışı sonrası ne zaman başvuru yapılmalı. Herhangi bir süre var mı? Cezai bir durum söz konusu mudur ?
 
(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.
 
Ahmet Bey Merhaba, kapasite artışı en az 1/3 oranını geçtiği zaman 30 takvim günü içerisinde çevre izni süreci yeniden başlatılır.

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi
MADDE 11 – (1) İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır. Bu süreç çevre izni belgesi için her durumda, çevre izin ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda, GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında yürütülür.
(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.
 
Ayrıca durumunuzu yorumlamak gerekirse; ÇED Gerekli Değildir Kararı kapasite artışı sonrası değil, öncesinde yani planlama aşamasında alınmış olmalıdır. Dolayısıyla ÇED kararını almış olmanız kapasite artışını gerçekleştirdiğiniz anlamına gelmez. Kapasite artışını gerçekleştirdiğiniz tarihten itibaren (en kötü ihtimalle kapasite raporunun güncellendiği tarih) 30 takvim günü içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir.
 
@Ahmet Kara

2872 sayılı Çevre Kanununun 20 nci maddesinin;
(b) bendi : Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tâbi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara, 58.351 TL

(e) bendi: Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi oranında idarî para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür. Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için 24.307 TL
 
çed iznini aldık ama bu alanlarla ilgili önemli bir hava kirliliğine neden olmamaktadır. yani izinsiz yapılan bir durum söz konusu değil sadece çevre izni yenilenmesi için süreci başlatmakta biraz geç kaldık. @jn6zo
 
@Ahmet Kara

Çevre izin belgenizin konusu hava emisyonudur diye düşündüm. Zaten kirliliğe neden olanlar için farklı.. Bu madde hava kirliliği yönünden izne tabi tutulan tesislerin izin süreçleri için.

ÇED maddesini de ekledim çünkü çok büyük ihtimalle ÇED dosyasında Çevre İzin Belgenizi yenileyeceğinize dair taahhüt vermişsinizdir. Bu maddeye aykırılıktan da ayrıca ceza yazılabilir.
 
Evet Çed PTD raporunda kapasite 1/3 oranında arttığında çevre izni yenilenmesi gerekir yazıyor ve bizde de 1/3 oranını geçti kapasite artışı @jn6zo yardımcı olduğunuz için teşekkürler
 
Arkadaşlar, kapasite 1/3 oranında artarsa çevre izni yenilenmesi gerekiyor ya, burada bahsedilen depolama kapasitesi mi yoksa yıllık üretim kapasitesi mi? Kapasite raporumuzda 1. bölüm Makine ve Teçhizat ( Stok tankları, mikserler ve üretimde kullanılan makineler ) 2. bölüm ise bu makine ve teçhizat ile yıllık olarak üretilebilecek ürün kapasitesi.

Üretim kapasitesi makine ve teçhizata ( tank, mikser ve makinelere ) bağlı olduğu için, tank, mikser ve makinelerde artış olduğunda mı bildirmemiz gerekiyor?
 
@Beril Çataltepe
Yeni araç veya ekipman aldığınızda da yazılı olarak müdürlüğe bildirmenizde fayda vardır. Ekipmanın kapasite artışına neden olup olmayacağı belirtmeniz yararınıza olacaktır.
 
arkadaşlar biz çed göürüşünü aldık fakat henüz kapasite raporumuzu güncellemedik yani planlanan ekipman ve üretim artışı için henüz kapasite raporunu güncellemedik, az önce il müdürlüğünden bir yetkili ile görüştüm dediğine göre kapasite raporu yenilendikten sonra 30 günlük bir süremiz olduğunu söyledi. @jn6zo
 
@Uğur Can

Evet ben de aynı şekilde düşünüyorum, çünkü direkt olarak üretim kapasitesi hesaplarında kullanıldığı için üretim kapasitesini etkiliyor.

Ancak zorunluluk üretim kapasitesinin en az 1/3 oranında arttığı durumlarda bakanlığa bildirimde bulunmak ise, altında kalan artışlarda bildirme gerekliliği yok diye anlıyorum bundan. İşe yeni girdiğim dönemde kapasite artışı yapmışlar, benim bundan sonradan haberim olmuştu. Şimdi onun incelemesini yaptım. 15.688.616 kg olan yıllık üretim kapasitesi 18.450.616 kg olmuş yani 1/3'ten daha az oranda artmış. Bu sebeple bakanlığa bildirim yapmamış olmak bir sorun teşkil etmez değil mi?
 
@Beril Çataltepe

1/3 ten az olabilir ama sınıra yakın. İl müdürlüğüne gittiğinde görüş sormanda fayda var. Ayrıca Çed raporunda kapasite kaç kg geçiyor ona da bakman gerek.
 
Üst