• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtmada koagülant dozlama hakkında

pirimidin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ekim 2020
Şehir
İstanbul
Firma
Özel Kurum
Merhaba,

Sorumluluğumdaki kimyasal arıtım yapan endüstriyel atık su arıtma tesisinde koagülant olarak Demir III Klorür kullanılıyor. pH ayarı için de kireç kullanılıyor; ancak tesiste herhangi bir debi ölçer sistemi bulunmamaktadır. Karıştırıcı havuzlarda pH ölçer bulunmaktadır.

Sorum şu: Demir III Klorür ve kireç sadece pH'a bakılarak dozlanmaktadır. Bu ne kadar doğrudur? Sizlerin yorumları nelerdir?
Jar testi yapıp oradan debiye göre bir oran bulup debiye göre dozlamak mı daha mantıklıdır yoksa sadece pH'a bakarak dozlamaya devam etmek mantıklı mıdır?

Fazla koagülant ve kireç kullanımı olduğunu düşünüyorum.

Teşekkürler.
 
Gün içerisinde KOİ, 500 ile 2500 arasında değişiyor. Girişte online KOİ ölçen cihaz kullanmak mümkün değil. Meslektaşlarım bu konuda nasıl bir yol izliyorlar merak ediyorum.

Sabit debide kirlilik yükü arttıkça lineer şekilde koagülant artırımı ne kadar mantıklıdır?

Teşekkürler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
pirimidintabikide jar testi yapıp ona göre koagülant kullanmak gerekiyor. Ph ayarlaması için kullanmış olduğunuz kireç içinde bu geçerlidir. Hem daha ince ayar yapabilirsiniz örnek veriyorum siz 5 birim kireç kullanıyorsunuzdur. Ama aynı PH değerini 4,75 birim kireç kullanarak yakarsanız bu sizin karınıza olur.
 
Sabit debide kirlilik yükü arttıkça gidermeniz gereken yani çöktürmeniz gereken kirlilik yükü artacaktır. Çöktürmeniz gereken kirlilik yükü arttıkça kullanmanız gereken kaugülantta aynı oranda olmasa da artış gözlemlenecektir.

Aynı oranda artmamasının sebebi de şudur;

Siz koagülantı atıksuda kendiliğinden çökemeyen kirlilik için kullanıyorsunuz. Ama atıksunuzdaki kirlilik yükü 2 kat arttı diye atıksuyun içindeki kendiliğinden çökemeyen kirlilik 2 kat arttı anlamına gelmiyor. Bu yüzden kirlilik yükündeki artış kullanılan kogülantı aynı oranda arttırmıyor
 
PH’a göre kullanmanız sizin pH kontrolü sağlamanıza gelen atıksuyun pH kontrolü ile dozlanmasını sağlamak içindir . Giriş terfi pompası çalıştığı zaman da dozlama yapabilirsiniz tasarımını yapan kişi pH kontrolü sağlayıp önce pH değerini düşürüp daha sonra tekrar yükselmeyi amaçlamaktadır . Fecl3 sıvı halde ise onu seyreltmeniz veya ne oranda seyrelttiğiniz önemlidir . 500 koi ile giriş yapan bir atıksu seyreltik halde olan fecl 3 ile kırılma yaşayabilir. Ama 2500 koi ile gelen atıksuyun seyreltik halde kullanılan fecl 3 ile kullanılması zordur . Atıksuyun kirlilik yükü arttıkça siz koagülant etkileşim süresini ve çözeltisini arttırmalısınız . Değişken bir su için dengeleme havuzu ve bekletme süresi önemlidir. Bu denli değişen bi suyun dozaj miktarını ayarlamanız mümkün değildir . Direkt olarak tasarımınızı etkileyen bir faktördür . Koagülant tüketimi ve dozaj miktarı artarsa kireç de kullanacaksınız kireç kullanmak demek çamur demek ne kadar çok kireç o kadar çok çamur demek , 1. Çöktürme hacminiz artar
2. Dozaj pompa kapasitesi
3. Koagülant şiddeti
4. Çamur susuzlaştırma ünitesi
5. Biyolojik havuz var ise oksijen değeri
Gibi başlıca parametreler değişkenlik gösterir .
 
pH dengelemek için kireç dışında maliyeti az alternatif kimyasal önerebilir misiniz?
 
Üst