• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtmada KOİ problemi

Hasan Asdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2017
Şehir
Kayseri
Firma
Pınarbaşı Belediyesi
Arkadaşlar merhaba. Çalışmış olduğum kot fabrikasının atık sularını kimyasal arıtma yöntemi ile arıtıyoruz. Her şey normal gibi gözükse de KOİ değerini 1800'ün altına düşüremiyoruz. Yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba.
 
Proses paylaşımı yapar mısınız ? Hangi kimyasalları kullanıyorsunuz ? Jar testi yapıldı mı yeteri kadar kimyasal kullanıyor musunuz ? Kimyasal madde ilavesi atıksu arıtımında suda çözülmüş halde duran KOİ lere etki edemezsiniz. Yani kolloidal ve askıda duran kirleticiler toplam KOİ nin yüzde kaçını oluşturuyor ?
 
Kubilay bey, işletmede indigo ile merzerize atık suyu birbirinden ayrı olarak geliyor ve ayrı olarak arıtılıyor. merserize için yazıyorum; gelen suyun dengeleme havuzunda karbondioksit ile ph'ı 9 a indirgeniyor ve ardından bir karıştırma havuzunda alüminyum sülfat ekleniyor. daha sonra ikinci bir karıştırma havuzunda renk açıcı ekleniyor ve üçüncü bir karıştırma havuzunda da katyonik poli ekleniyor. Daha sonra son çöktürme havuzuna alınıyor. son çöktürme tankında ara ara çamur kabarması problemi ile karşılaşıyoruz.(yeterince çamur çektiğimiz kanaatindeyim). merserize prosesinin KOİ değerleri yaklaşık 1800-1900 civarında. İndigo için yazıyorum; gelen suyu dengeleme havuzuna alıyoruz ve ara ara karıştırma amaçlı blower ile havalandırıyoruz. daha sonra bir karıştırma havuzunda alüminyum sülfat ekleniyor. sonra ikinci bir karıştırma havuzunda renk açıcı ve üçüncü bir karıştırma havuzunda anyonik poli ekleniyor ve son çökeltme havuzuna gidiyor. bu prosesimizde çamur kabarması olmamakla beraber KOİ değeri yaklaşık 1450 civarında. Jar testi yapıldı ve kimyasalları ideal bir şekilde kullandığımız söylendi. alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
 
çöktürme havuzunda çamur kabarması çıkış suyunun KOİ değerini şüphesiz artırır ama bu durumun her zaman olmadığını söylemektesiniz.

Tavsiye Olarak;

- Jar testi güncel mi ? Yani atıyorum jar testinin yapıldığı dönemde KOİ 500-1000 arasında olup ona göre hesaplanmıştır. Şimdiki KOİ değeriniz arttığı için kimyasal ilavesini arttırmanız gerekebilir ?
- Aynı şekilde atıksu debisinde bir artış söz konusu mu ? Şöyle söyleyeyim eğer debi zamanla arttı ise yeteri kadar karıştırma ve kimyasal ile temas süresi yeteri kadar olmaya bilir ?
- Kullanmış olduğunuz Flokülant ve koagülantları değiştirebilirsiniz ?
- Bu KOİ problemi en başından beri böyle ise dediğim gibi atıksu da çözünmüş koi değeri fazla ise bunu kimyasal yöntemlerle değil biyolojik yöntemlerle giderebilirsiniz.
 
Aslında Kubilay bey bir debi artışı söz konusu. Yani elimizdeki karıştırıcı havuz boyutlarına göre gelen atık su biraz fazla diyebiliriz. Fakat elimizdeki atık suyu elimizdeki sistemle arıtma zorundayız. bu durumda kullandığımız kimyasallarda değişiklik yapmanın bir faydası olur mu acaba? Önerebileceğiniz daha hızlı etki eden kimyasallar mevcut mu?
 
Kimyasal ile temas süresi önemli gerekli bekletme süreleri olmadığı taktirde yumaklaşma - pıhtılaşma olmaz. Bu durumda kimyasalı değiştirmenin bir faydası olmayacağı kanaatindeyim. Fakat kimyasalı artırmanın bir faydası olabilir sonuçta daha az sürede daha fazla kimyasal normal sürede normal kimyasal ile aynı etkiyi yakalayabilir.
 
Kimyasalı artırmayı denediğimizde hoş olmayan problemler başlıyor. Hem çökme gerçekleşemiyor hem renk koyulaşıyor. Şuan verebileceğimiz maksimum kimyasal miktarını veriyoruz. Ayrıca birde şu problem var suyun kirlilik yükü her zaman aynı gelmiyor. Yapılan üretime göre gelen suyun kirlilik yükü ve karakteri değişiyor. Dengeleme havuzunda su biriktirme ile bu durumu olabildiğince dengelemeye çalışıyoruz.(kirlilik yükü fazla olan atık su ile daha temiz atık suyu karıştırıyoruz) Arıtma tesisimizde en geç 1 saatte bir defa bu durumu kontrol edip kimyasal miktarlarını ayarlıyoruz.
 
Merhaba,

Kullandığınız kimyasalları değiştirmeye gidebilirsiniz. Kimyasal firmalarından rica edin gelsinler çalışma yapsınlar, jar ile verimliliği görün.
 
Demir3 klorür senin işi çözer gibi bir jar yaptirin ama avantaj ve dezavantajlarını iyi değerlendirmen lazım
 
@Hasan Asdemir
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu firmadan ORGAFLOC A320T koagülantını jar testinde denerseniz çözüme ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Geniş ph aralıklarında çalışan bir koagülant. Flokülant olarak da Anyonik poli denemenizi tavsiye ederim. Firma sahibi kutay bey ile görüşün bir çok sorunuzun cevabını bulabileceksiniz.
 
@Muhammed Beyaz Muhammed bey işletmemizde indigo prosesi için anyonik poli kullanıyoruz fakat merserize prosesi atık suları için katyonik poli kullanıyoruz çünkü kostik (NaOH) kullanılmakta. aslında pH ayarlamasını yapıyoruz. o konuda pek sıkıntımız yok. bize lazım olan şey KOİ düşürme konusunda daha etkili olacak bir kimyasal. bu firma önerisi için çok teşekkür ederim umarım işimize yarar.
[automerge]1571902779[/automerge]
demir3 klorür ne yazıkki daha önceki denemelerde pek olumlu sonuç vermedi.
 
@Hasan Asdemir giriş suyunuzun değerleri nedir bilemiyorum fakat benim giriş suyumda AKM ve KOI 12.000 civarlarında. arıtılması oldukça güç bir su. Polimer esaslı madde içeriyor. Bizde dengeleme, flokülasyon, koagülasyon, ikincil çöktürme ve çöktürmeden sonra DAF (lamella seperatörlü) ve nötrolizasyon yapıyoruz. HCl , Dmir3klorür (bizim arıtmamızı sağlayan en temel madde), NaOH, poli. Bu şekilde KOI yi 1000 altına çekebiliyoruz. Tesisi bu hale getirine kadar epey bir deneme yaptık. DAF (dissolved air flotation)çok işimize yaradı. Sisteminiz benzer gibi duruyor. Firmalarla görüşerek kimyasal miktarları veya havalandırma üzerinde durabilirsiniz.
 
@deryanil dengeleme havuzuna giren merserize suyumuzun pH dengesini karbondioksit ile sağlıyoruz. Bu yüzden tam olarak havalandırma konusunda ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.
[automerge]1571999144[/automerge]
giriş KOİ değerlerimiz 4000 civarında. Bu değeri pek geçmiyor.
 
Üst