Krom sanayi atıksu arıtımı

Üyeler Görebilir
Elinde, Krom sanayi Atıksularının arıtımı için bana yol gösterecek dökümanı olan var mı ?
 
Üyeler Görebilir
Metal iyonları hidroksit veya sülfür ile çöktürme ile giderilebilir.Genelde kireç ve kostik ile çöktürme yapabilirsiniz. Atıksuda Krom+6 iyonu varsa Krom+3 e indirgemeniz gereklidir.Bunun için sodyum sülfit bileşikleri kullanılır.Daha sonra Krom +3 hidroksit ile çöktürülebilir. Bunun dışında iyon değiştirme gibi alternatif yöntemler de bulunmaktadır.Ekte metallerin çöktürülmesi ile ilgili bir sunum yer almaktadır.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Selamlar,
Biz tesislerimizde kromu kimyasal çöktürme yöntemiyle gideriyoruz. Izgara ve dengeleme ünitelerinden gelen kromlu sular çöktürme ünitelerinde Na2CO3 veya MgO kimyasalları ile muamele ediyor. Na2CO3 kullanımında ve MgO kullanımında meydana gelen reaksiyonlar ise şöyle;


Cr2(SO4)3 + 3Na2CO3 + 3H2O ======> 2Cr(OH)3 + 3Na2SO4 + 3CO2
Cr2(SO4)3 + 3MgO + 3 H2O ======> 3MgSO4 + 2Cr(OH)

MgO kullanımının maliyet anlamında daha avantajlı olduğunu ise pratik bir bilgi olarak size aktarabilirim. İnternette bu konuda döküman çok. Bir bakın bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Peki , şuan elimde bir analiz sonucu yok. Krom sanayisi atık sularında sıkça karşılaşılan kirleticiler nelerdir ? Cr'dan başka neleri göz önunde bulundurmalıyım ?
 
Üyeler Görebilir
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ne göre sizin atıksuyunuz hangi sınıfa giriyor belirleyip ilgili tablo ve standartlara bakmanızı öneririm. Kabaca; KOİ, AKM, yağ-gres, krom, kurşun, toplam siyanür, demir çinko, sülfat vb pek çok parametre kirletici olarak yer alıyordur. Tabloları inceleyin derim. Sizin atıksuyunuz ve endüstriniz bizimkiyle uyuşmuyor. Bizim tesislerimiz deri endüstrisi atıksuları için. Tabi çok yoğun krom konsantrasyonları gidermekteyiz.
 
Üyeler Görebilir
Bazen tablodaki parametreler ile atıksu içerisindeki parametreler birbirini karşılamıyor. Hem sektör tablosunu bulun hemde proses içerisinde kullanılan kimyasalları gözden geçirin.Örneğin elektolitik kaplama yapılan bir tesisin sektör tablosunda Kadmiyum olmasına rağmen banyolarda kullanılmadığından atıskuda olmayabilir.Ya da sistem nikel banyosu içeriyordur fakat sektör tablosunda nikel parametresi bulunmamaktadır.Bunları saptayabilmek için proses ile ilgili detaylı bilgi edinmelisiniz.
 
Üyeler Görebilir
Ben profesyonel iş tecrübesine sahip değilim bilgi amaçlı soruyorum konu biraz sapacak ancak;

Çöktürülen krom da içeren çamur daha sonra nasıl bertaraf ediliyor veya depolanıyor mu? Depolanıyorsa nasıl bir yöntem izleniyor.

Teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
@Alejandro

Çöktürülen kromlu çamur tesisin diğer kademelerinden çıkan çamurla karıştırılmadan ayrı hatlarla susuzlaştırma ünitesine veriliyor. Susuzlaştırma için biz dekantör kullanıyoruz. Kromlu çamuru dekantöre vermek istediğimizde diğer hattın vanasını kapatıyor dekantörü yalnızca kromlu çamur ile besliyoruz. Ayrıca iki ayrı çamur kurutma yatağı var. Biri kromlu çamur için diğeri genel hattan gelen çamur için. Şu ana kadar kurutma yatağınaçamuru sermenin dışında bir işlem yapmadık. Depolama alanı dolduğunda tehlikeli atık çamurlarını kabul eden yakma kurutma tesislerden birine gönderilecektir. Kromlu çamur çıkan tüm tesislerde durum genellikle böyledir.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar benimde yüzey kaplama yapan bir firmam var atık değerini görmek için analiz yaptırdım.müsade edilen değer 5mg/l firmanın değeri 21.3mg/l çıktı şimdi arıtma için maliyeti düşük bir yöntem önerirmisiniz çöktürülen krom yöntemi sanırım oldukça pahalı birde çöken çamur deşarjı olacak ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Emrah Bey, firmanızda muhtemelen krom'un yanında arıtılması gereken başka atıksularda mevcuttur. Yüzey kaplama yapan firmalarda genellikle şu 3 hususa dikkat edilmesi gerekir. Siyanür içeren atıksu mevcut ise ayrı bir hatta siyanür oksidasyonu, krom içeren atıksu mevcut ise +6 değerlikli kromun +3 değerlikli kroma indirgenmesi ve diğer ağır metaller(ör: nikel,çinko,kalay...) . Bu 3 husustan firmanızda hangilerinin mevcut olduğu bilgisini verebilirseniz sanırım ilgili arkadaşlar daha detaylıca yardımcı olabilir. Kolay gelsin.
 
Üyeler Görebilir
@Emrah Akyol
Firma bu konuda cömert mi? Sorun varsa çözümü de var demektir. Reçetede yazılacak olanlar etkli ama muayne ücreti yatırmanız gerekiyor? :)
 
Üyeler Görebilir
Sadık Bey , tşkler sorunu kimyasalı değiştirerek çözdük +3 değerlikli krom oluşmakta aski standartlarına uygun bir değer sağladık. Sinan Bey, firmalar çömert değil malesef :)
 
Üst