• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kum Filtresi geri yıkama ve ters osmoz konsantre atıksuları hakkında

Hasan ARIKAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Mart 2011
Şehir
Uşak
Firma
Natura Çevre Müh. ve Dan. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.
Merhabalar. Danışmanlığını yapmış olduğumuz domates üretimi yapan seramız var. Evsel arıtması olduğu için çevre iznine tabi. Burada şöyle bir sorunla karşılaştık. Yeraltı kuyusundan çekilen suönce kum filtresi ve ters osmoz ünitesinden geçtikten sonra seraya ve idari binaya kullanım suyu olarak veriliyor. İdari binadan da evsel paket arıtmaya gidiyor. Sorun şu; kum filtresi ve ters osmoz geri yıkama suları paket arıtmaya gitmeyip direk deşarj ediliyor. Proje onayı alınırken İl müdürlüğü buradan analiz istemiş, standartları sağlamış ve proje onayına çevre izni başvurusunda buradan 5 adet numune isterim diye yazmış. Şu anda bu suyu ya arıtmaya bağlayın yada fosseptik yapıp başka arıtma tesisine gönderin diyor, uygunluk vermem hatta cezai işlem uygularım diyor. Bu geri kıyama ve ters osmoza gelen su zaten kuyudan geliyor yani temiz su olduğu için geri yıkama suyu da temiz olmazmı? Analizimizde standartları fazlasıyla sağlıyor. Nasıl bir yol izleyebilirim?
 
@Hasan ARIKAN
Arıtma yapmadan deşarj standartlarını (Filtre Geri Yıkama SKKY Tablo 20.5) sağlayanlardan, çevre izni kapsamında, toplam 5 adet numune talep edilmesi genelgede yer alan bir durum. (2014/7 Proje Onayı İstenmeyecek Durumlar)
Ama analiz sonuçları değerlendirilmeden arıtmaya bağlayın ya da fosseptikte toplayıp ayrı bir arıtmaya gönderin diye talepte bulunmaları ne kadar doğru tartışılır. Ekte Bakanlık tarafından dağıtımı yapılmış bir yazı var, konusu farklı ama belki fikir verebilir (tesis hidroliğini zorlayacağı için ayrı deşarj edilmesi yönünde). Arıtma gerekliliği konusunda Bakanlık'a görüş sunabilirsiniz analiz raporlarınız ile birilikte, max 15-20 gün gibi bir sürede dönüş sağlıyorlar, elinizde yazılı bir belge olur.
 

Ekli dosyalar

  • CYGM.pdf
    126 KB · Görüntüleme: 82
Çok teşekkür ederim, bu yazı çok işime yarayacaktır. Bizden tablo 20.5 ve 20.7 analizi istemiş ve standartları sağlıyor, bu sebeple proje onayı vermiş. Bu sular standartları sağladığı sürece alıcı ortama deşarj edilebilir mi?
 
@Hasan ARIKAN
Aldığınız proje onay muafiyet yazısı, sizi atıksu konulu çevre izninden muaf tutmaz ama, denetimlerine yine tabi olursunuz. Ve evet bu yazıyla standartları sağladığınız sürece alıcı ortama deşarj edebilirsiniz.
 
bu konuda kesinlikle haklısınız. meltem hanımın paylaştığı yazı ile destek alarak geri adım atmayın. alıcı ortama deşarj edebilrsiniz. tabi bunun için proje onay muafiyeti gerekli. il müdürlüğüne proje onay muafiyeti alalım tablo standartlarını sağlıyor suyumuz alıcı ortama deşarj edelim diyerek çözümcü yaklaşmanızı öneriyorum. zaten evsel deşarj var size analiz dışında ekstra izin bedeli çıkarmaz.
 
@Hasan ARIKAN

kum filtre geri yıkaması için bir sorun yaşamazsınız da ters ozmozda geri yıkama için kimyasal kullanıyorsanız durum farklılaşabilir. Ters osmozda genellikle %30luk HCl ve NaOH çözeltisi ile ters yıkama yapılır. bunlar da nötralizasyon gerektirir.

Burada size sormak istediğim bir soru var

Analiziniz için aldığınız numuneyi ne zaman ve nereden aldınız? Numunenizi aldığınız sırada ters osmoz cihazı asit veya kostik ile ters yıkama yapmakta mıydı? Eğer normal su üretimi sırasında filtreden geçmeden atılan (retendant) suyun numunesini aldıysanız bu yıkama suyu değildir.

Bu durumda eğer siz deşarj standardını sağlıyorsanız (ters yıkama sırasında) ve yine de böyle bir tepki geldiyse uygulayacakları prosedürü hangi yönetmeliğin hangi maddesine dayandıracaklarını öğreniniz ve buna göre önlem alınız ya da gerekli şikayetlerde bulununuz (sonuçta kafasına göre yaptırım uygulayamaz)

@Meltem Koca tarafından paylaşılan yazıda şöyle bir ibare vardır:
"Söz konusu suların atıksu arıtma tesislerinin hidrolik kapasitesini zorlayacak ölçüde yüksek miktarlarda oluştuğu işletmelerde ise bu tip suların ayrı deşarj edilmesi önerilmektedir."

Buradan benim anladığım şudur: Eğer atık su tesisinin kapasitesi yetiyorsa bahsi geçen bu suları AAT'ye vermelisin. Eğer yetmiyorsa ama üretim yapmak için zorunlu ihtiyaç duyduğun sistem bu atık suyu oluşturuyorsa belirli bazı sistemlerin atık sularını direk deşarj edebilirsin

Yani sizin AAT kapasiteniz buradan çıkacak yarım metreküp bile olmayacak bu suyu kaldıracak kapasitededir diye düşünüyorum. Bu suyu muhtemelen evsel atık su ile birlikte arıtmaya vermeniz daha doğru olur. Araya ufak bir depo tank vs koyarsanız asit ve kostikli yıkamadan sonraki pH değerini görüp elle pH ayarlayabilirsiniz. (eğer yukarıda bahsettiğim deşarj standartları sağlanmıyorsa)

daha temkinli bir yaklaşım için bakanlığa yazabilir veya farklı illerin il müdürlüklerinden o ildeki uygulamayı öğrenmek için bilgi edinmeyi deneyebilirsiniz. Yani çalabileceğiniz bir çok kapı var. Biz burada size öneri verebiliriz ancak devlet kurumlarında yetkili kişiler dışında verilen bilgilerin yanlış olması, devet kurumunu bağlamamaktadır. yani ben veya bir başkası yap dedi diye yaptığını devlet kabul etmeyebilir.
 
Numune ters yıkama sırasında mı alındığını ve ters ozmozda hangi kimyasal kullanılıyor araştıracağım. Arıtma tesisimizin hidrolik kapasitesini zorlayacaktır. Kum filtresi ve ters yıkama yılda 3-4 ay çalıştırılmakta ve saatte 15 m3 gibi deşarj yapmakta, o sebeple arıtmaya bağlamamız mümkün değil. Meltem hanımın söylediği gibi o yazıyla birlikte tekrar görüşeceğim, Proje onay muafiyeti önerisini sunacağım
 
@Hasan ARIKAN

15 m3/h atık dediğiniz zaman en az bir bu kadar da üretiminiz vardır. eğer bu sistemde klor kullanıyorsanız kum filtre klor için bir arıtma sağlamamakta ve klor direk olarak membranlara zarar vermektedir ve kısa sürede membranları çöp haline getirmektedir. Eğer mevzubahis kum filtreniz multimedya filtre diye geçen aktif karbon da içeren filtrelerdense o zaman çıkan sudaki serbest klor miktarının sıfırlanmış ya da kabul edilebilecek kadar düşük olduğunu varsayarak sorun olmayacağını söyleyebilirim. Farklı bir durum varsa kuran firmayla iletişime geçip bu durum hakkında bilgi alınız. Biz klor kullanmıyoruz diyorsanız başka tabi :)
 
Beyler bir dk :)

@Hasan ARIKAN

Sayın @Hasan ARIKAN standartları sağlıyor, proje onayı alındı ve buna rağmen deşarj konusunda arıtma istekleri var demiş, yanlış mı anlıyorum. Bu yüzden o proje onay yazısıyla standartları sağladığınız sürece alıcı ortama deşarj yapılabilir dedim. Tabii ki yanlış yönlendirmek istemem ilk önerim zaten Bakanlıktan yazılı görüş alınması yönündeydi ;)

Proje onayı/muafiyeti alınmadan, her türlü alıcı ortama deşarj durumu aleyhinize sonuçlanır.
 
Tüm bilgileriniz için teşekkür ediyorum.
İdari binanın atıksularının gittiği paket arıtmaya ait proje onayı var fakat kum filtresi geri yıkama ve ters ozmos atıksularının deşarj yapıldığı yerde herhangi bir muafiyet veya proje onayı yok.
Sistemde sadece klor kullanıldığını sanıyorum. kum filtresi geri yıkama ve ters ozmos atıksularının deşarj yapıldığı yerden alınmış analiz sonucunu ekte paylaşıyorum. Suyun kirlilik özelliği az gibi görünüyor ve buraya proje onay muafiyet almak işimi çözer mi? İl müdürlüğü muafiyet verir mi?
 

Ekli dosyalar

  • sonuçlar.png
    sonuçlar.png
    63.4 KB · Görüntüleme: 54
@Hasan ARIKAN
il müdürlüğü muafiyet vermesi içim toplamda 5 adet numune olacak bunun en az 3 tanesinin il müdürlüğü tarafından alınması gerekiyor. sonuçları sağlarsa hepsinin muafiyet verilir.
 
Üst