Bu konuyu mesleğimizle ilgili bir çalışma yapar iken tekrar gördüm, konuyu açan arkadaşımızın başka bir konuda durumunu değerlendirmişim lakin bu konuda farklı tecrübelerimi sizinle paylaşmak isterim.
Öncelikle Çevre Mühendisliği benim ilk Yükseköğrenim programım. Buradan mezun olalı 10 sene olacak. Sonrasında İlahiyat Fakültesi de bitirdim hatta TR 5055. olarak girmişliğim var yani buradaki Diyanet örneği memur olmamam dışında uyuyor. Kurumlar arası geçiş dediğimiz olay aynı unvanın sınıfının aynı olması ve dolu/boş norm kadronun yeni geçiş yapacağınız kurumda olma koşuluyla iki Kurumdan da olur almanızla mümkündür. Kademe/Derece muhabbetleri saklıdır. Belediyelerde yaygın bir uygulamadır, bizim mesleğimizde Çevre Mühendisi kadrosunu almış veya almamış arkadaşlarımız yapmaktadır. Ben kendi mesleğimi hiç yapmadım, yaklaşık 2 sene haricinde de bir iş tecrübem yok.
Diyelim ki bu kadar büyük torpiliniz yok çünkü bu konu torpille dönen bir konu, Kurumunuz Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı açabilmektedir. Bu sınavın açılması her sene de olabilir, hiç de olmayabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı kadroları genelde yatay değil dikey yükselmeye uygundur. Dikeyden kasıt, Dini Yükseköğretim Mezunu olup Yüksek Lisans yapmak gibi özel koşulları da sağlamak koşuluyla yine kendi alanınızda yükselmektir. Yükselmede başarılı olduğunuzda Kurumlar arası geçiş kapısı kapanır. Arkadaşımız örneğinde kendisi 4/B olarak atanmış, durumu mahkemelik olmuş bir kişiydi. Kendisi 3+1 olayına tabi olmadığından dolayı 7 yıldır 4/B olarak din görevlisi sıfatı taşıyordu. Mahkemeliklerdi. Din görevlisi personel, Kurumlar arası geçişi ancak uygun kadrosu olma koşuluyla Sağlık Bakanlığı gibi Kurumlara yapabilir. Bu durum genelde tartışmalı bir statü olan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 5/1b ihlali sonucu 657 98/b çıkışlı arkadaşlar için konuşulan bir konudur. 98/B kapsamında meslekten çıkarılmak Diyanet için geçerli olup, diğer Kurumlarda bu özel şart olmadığı için aynı unvanda çalışılabilir görüşü vardır.
Bu durumda olup da KPSS olmaksızın atanma durumu pek mümkün olmuyor. Bu nedenle aynı ilk kez memuriyete girildiği gibi sınava girersiniz. Ekseriyetle Sözleşmeli Personel alımı olduğundan (Özellikle ÇŞİDB) normalde memur olan personel tekrar SSK kapsamına giriyor (Memurlar Emekli Sandığı kapsamında iken Sözleşmeli Personel SSK kapsamındadır) Bu süreçte hakkı olan hizmet süresi gibi hakları da kullanamaz hale geliyor. Ben bu duruma AFAD'da şahit oldum. AFAD'a 17 Ağustos sonrası giren Arama ve Kurtarma Teknisyeni personel, öğretmenlik için KPSS giriyor ve tekrar Sözleşmeli Öğretmen olarak işe başlıyor. Tersi örnekte AFAD'a başka bir yerde memur iken Arama ve Kurtarma Teknikeri olarak girenlerde de mevcuttur. Arama ve Kurtarma Teknisyenleri Lise mezunu olarak atanıp, sonrasındaki süreçte Teknik Öğretmen olmuş, bazıları yetmemiş Mühendis olmuş kimselerdir.
AFAD demiş iken Kurumun kendi sınav süreci devam etmektedir. Sınav sürecinde bizim Bölüm için iki kadroya yer verilmiştir. Daha önce de belirttiğim gibi AFAD mevzuat gereği 10 Çevre Mühendisi kadrosuna sahiptir. AFAD'a burada örnek verilme sebebi Kurum içinde kadrosu bulunmayan Mühendislik mezunu olan personele (Gerçek bir örnek: Metalürji ve Malzeme Mühendisliği) imkan tanıyor olmasıdır. Yanılmıyorsam 8 kişi bu kapsamda unvanını değiştirebilecektir. AFAD'da kadro açılmasının ilk sebebi Birlik Müdürü gibi aslında kritik olan bir kadroya sadece bu sınavla girilebiliyor olmasıdır (Üst görevlendirmeler vs. dolayısıyla sadece Sakarya Birliği asaleten yönetilmektedir, Müdürümüz de Maden Mühendisidir)
Peki bu sınavlara giremeyip hali hazırda unvanı Mühendis olmayan lakin diploması olan sebebi sınav olmadığı için olan personeller yok mu? Var. Bir örneği var hatta Mahkeme süreci de olmuş. Bir Kurum yıllarca herhangi bir sebepten sınav açmayabilir. Mahkeme açtığınızda kaybedebilirsiniz.
Kendi şehrimde Sağlık Bakanlığı kadroları bu sınavlarla dolmuştur. Başka kadrolarda da başka İllerden Mühendis olarak geçen örnekler mevcuttur hatta fantezi olarak belirteyim bildiğim kadarıyla 2547 Kanun 50/d kapsamında çalışırken de naklen atanma mümkündür.
Eğer bir Kurumda atama sayısı yüksek, devamlı atama kovalayan bir yer ise bilin ki o Kurumdan mutlaka ya birileri ayrılıyordur yahut Kurum bol bol Yükselmeler dolayısıyla kadroları boşalttığından yeni personelleri istihdam etmektedir, AFAD gibi dönemsel ve planlama gereği alınan personeller de mevcuttur.
Kısaca Kurumunuz eğer Çevre Mühendisi istihdam eden bir Kurumsa (MEB, GSB, ASPB, Dışişleri, KTB ve HMB dışında bütün Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlar bizden B Grubu kadro istihdamı yapıyor, KTB işçi yapıyormuş o ayrı) Unvan Değişikliği sınavı bekleyip unvan alabilir zaten aşağı yukarı maaşa yakın bir miktar (Sanırım %75) mezun olunduğunda para kazanılabilmektedir. Diyanet gibi bu sınavları açmayan Kurumlarda seçenek genelde kolayı olduğu için KPSS olmaktadır. Saygılarımla.
Ekleme: ÇŞİDB de yakın zamanda ilan yayınladı. 18 Çevre Mühendisi (5 Merkez, 13 Taşra) bu kapsamda mevcut personelden istihdam edilecek.