• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kurumlar arası geçiş ile çevre mühendisliği yapmak

HakanBurakAKKAYA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Şubat 2017
Firma
---
Merhaba, Çevre Mühendisliği bölümü mezunuyum ve Adalet Bakanlığı'na bağlı "Memur" kadrosunda çalışmaktayım. 657 sayılı Kanunda belirtildiği üzere "Memurların bu kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 nci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür." Kurumlar arası geçiş için öncelikli olarak geçmek istediğimiz kuruma muvafakat için başvuru yapmamız gerekiyor. Kurumlar arası geçiş ile mesleğine geçiş yapan var mı? Başvuru için muvafakat talebini onaylayabileceğini düşündüğünüz kurumlar önerebilir misiniz?
 
Ben de aynı durumda bir çevre mühendisliği mezunuyum kardeşim. Diyanet işleri başkanlığından geçiş yapmak istiyorum ben de.Aynı şekilde bir çok soru var aklımda, galiba zor bir iş gibi görünüyor ama ümidim var. 7 yıldır sözleşmeli personel olarak çalışıyorum ve kurumlar arası geçiş hakkımız yok. Kadronun onaylanmasını bekliyorum, bu ay kadroyu alırsak o zaman başvuru yapacağım inşallah. Senin sorularına ek olarak;
1- Geçiş yapmak istediğimiz kurumda kontenjan, kadro doluluğu gibi bir durum söz konusu mudur? Böyle bir gerekçe ile muvafakat vermeme durumu var mı?
2- Sonuçta işimizi layıkıyla yapmak istiyoruz. "Vebal" gibi ağır bir sorumluluğun bilinciyle, liyakati bürokrasiye kurban etmeyeceğimiz,bu noktada sorun yaşayamayacağımız hangi kurumu önerirsiniz?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Oğuzhan KeskinOlabilir. Sırf Çevre Mühendisi diye başka birime geçmesi biraz haksızlık olabilir. Sonuçta diyanete girerken kimse teknik bir şey bilmesini istememiştir. Oradan hooop çevre bakanlığına geçti diyelim, ne kadar mantıklı?

Bu aklıma üniversitedeki geçişleri getirdi. Birileri bir yerini yırtar iyi üniversitede okumak için, adam düşük puanlı X üniversitesine gider. Oradan hooop geçişle iyi puanlı üniversiteye gelir.

Nerede adalet?
 
Anonim (c98a)Matıken o üniversite örneğiniz için şunu diyeyim, o bahsettiğiniz iyi üniversite öğrenci kontejyanını dolduruğu zaman düşük puanlı arkadaşımız biraz rüyasında görür o üniversiteyi. İyi bir üniversite için bir yerini yırtan arkadaşımız gibi başkalarıda bir yerini yırtmıyosa ve kontejyan dolmuyorsa, bir yeri yırtılan arkadaşıma geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

Diyanete girerken zaten teknik birşey istemezler ama çevre şehirciliğe gireceksen ve/veya geçiş yapacaksan teknik birşey isterler ki arkadaşımız lisans mezunu. Arkadaş şartları sağlıyorsa neden diyanet gibi başka kurumlarda çalışsın, konusunda ilgili devlet kurumunda çalışarak mesleğini icra etsin.

Çevre şehircilikte kardeşim sen diyanete yıllarca hizmet vermişsin birazda bize gel bizde çalış kardeşim demiyor herhalde. Belirli özellikleri/şartları sağlamanızı istiyor.
 
Anonim (c98a)Evet diyanette mühendis değilim.Ama kurumlar arası geçiş verilmiş kanuni bir haktır. Dolayısıyla kanunsuz birşey yapmış olmuyoruz. Ayrıca hem ilahiyat mezunuyum hem de çere mühendisliği lisans mezunuyum. Diyanetten ayrılma sebebim, görevim dolayısıyla sesimizi çok fazla kullandığımızdan dolayı sağlık sorunları yaşadım ve ses tellerimde giderek büyüyen bir kist oluştu. Afedersiniz ama ağızdaki tükürüğü yutarken dahi canınız acıyor, ameliyat olacaksınız ve sesinizin bir kısmını kaybedeceksiniz. Şu var ki; her kurum kpss ile atama yapıyor. Ben diyanete yerleşirken de kpss+dhbt(din hizmetleri alan sınavı) + sözlü mülakat olmak ğzere 3 ayrı sınava girdim ve hepsinden hatırı sayılır puanlar aldım. Şimdi mühendis olarak atanmak isteyen de aynı kpss sınavına giriyor, ayrıca teknik bir sınava girmiyor ki zaten. Ama teknik bilgi diyorsan, zaten çevre mühendisliğini örgün olarak tamamladım ve mezun oldum. Üniversite benzetmene de şaşırdım doğrusu. Çünkü bahsettiğin geçiş şekli merkezi sınav puanına göre değil, Agno'ya göre yapılabiliyor. Dolayısıyla düşük puanlı bir üniversiteye yerleştikten sonra, yüksek puanlı bir üniversiteye geçebilmek için çok yüksek bir ortalamaya sahip olmak gerekiyor ki, bu da zaten bir başarı olmuş oluyor.
 
Oğuzhan KeskinOğuzhan bey , duyarlılığınız için teşekkür ederim. Gıyabımda hislerime tercüman olmuşsunuz.Arkadaşımız diyanette olmuş olmamı , ezan ve namazdan başka bir bilgim yok gibi düşünmüş galiba. Oysaki bunları her müslüman bilir.Kendimizi bir çok konuda geliştirmemiz gerektiği kanısındayım. Özellikle bu çağda ,birden fazla bilgi birikim ve beceriye sahip olmak, bir çok alanda etkin olma kabiliyetine sahip olmak, artık sıradan bir durum olması gerekiyor diye düşünüyorum Bir insan olarak herkes kendi kişiliğine daha uygun olan mesleği yapmak istiyor. Ama şu var ki bu herkese nasip olmuyor. Herkesin yaşadığı bir hayat ve bunu etkilyen bir çevresi var. Kimi arkadaşımız bir kurumda mühendis iken, kimisi aynı diplomaya sahip olmasına rağmen pazarda sebze meyve satıyor. Bunlar da hayatın gerçekleri.her nerede olursak olalım, fayda üreten fayda getiren bir bilinçte olduğumuz sürece , asıl mesleğimizi yapmış oluruz diye düşünüyorum
 
meslekten uzun süre uzak kalmış birinin, hatta o süreç boyunca başka bir alanda profesyönel olarak çalışmış birinin mühendislik yapmasını doğru bulmuyorum. siz 7 sene boyunca bir alanda emek vermiş, o alanda yetkinleşmiş birisiniz. bu 7 sene boyunca mühendislikten uzak kalmadım diyorsanız, buna inanmam güç. din görevlisi olarak atanmak mühendis olarak atanmaktan çok çok daha kolay. ben üniversite geçiş benzetmesini mantıklı buldum. bu konuya olumsuz yaklaşmamın ana sebebi, 7 sene mühendislikten uzak kalmış birinin devlet kadrolarında mühendis olarak çalışması. siz mezun olduğunuzda lisans boyunca aldığınız her dersi %100 öğrenmiş olabilirsiniz. bunların ne kadarını hatırlıyorsunuz? hadi diyelim hepsini hatırlıyorsunuz. mesleğimiz dinamik bir meslek. her gün yönetmelik değişiyor, teknoloji ilerliyor. bunlara ne kadar hakimsiniz? bir de pratik gerçeği var; lisansta öğrendikleriniz pratikte yapacaklarınızın temeli. yani elinizde bir kullanım klavuzu yok. pratikle yoğurmanız gereken bilgiler var.
kurumlar arası geçiş gibi bir hakkınız olabilir. ben bunu adil bulmuyorum, siz buluyorsanız vicdanınıza bırakıyorum. hakkaniyete çok önem veriyorsanız yeniden KPSS'ye çalışıp mühendislerle sınava girip mühendis olarak atanmayı denersiniz.
 
Efecan BozSonra ne mi oluyor? Devlet kadroları vasıfsız mühendis doluyor. Hiçbir iş yapabilecek kabiliyetleri olmadığı için her şeyi ihale etmek zorunda kalıyorlar. O mühendisler de otomatik olarak kontrol mühendisine dönüşüyor. İhaleyi alan firmanın başına bekçi olarak dikiliyor. Vasıf: 0, devlete katkı:0. Kendileri yüzünden dışarıdan alınan hizmetler dolayısıyla belki zarar bile yazıyor diyebiliriz.

İstanbul, Ankara gibi büyükşehirleri çıkarsak Türkiye'nin hangi şehrinde devletin işlettiği atık su arıtma tesisi adam gibi işliyor? Yüzde kaçı? %5'ten fazlası hilesiz hurdasız işliyorsa eşek gibi anırırım.

Atık su arıtma tesisini örnek olarak verdim. Diğer tüm ilgili pozisyonlar için bu durum geçerli.
 
Yani diyosun ki , bir mühendis mezun olduktan hemen sonra göreve başlamazsa, bir daha yerleşmek için çabalamasın.sonra çelişkili bir şekilde kpss ye yeniden gir öyle olur diyosun. Şimdi kpss ye tekrar girersem , bu bahsettiğin yeterlikler otomatik yüklenecek mi? :)) .
Kal dı ki 7 yıldır mezun oldum demedim. 1,5 yıl önce mezun oldum mühendislikten. Hukuka aykırı bir işmi yapıyorum ki bu kadar eleştiriyorsun. Bizim sorduğumuz soru bambaşka, konu gereksiz bir şekilde nerelere geldi. Bu kurumlara alımlar gk gy ile oluyor. Kim alan sınavına girmiş de biz girmemişiz
 
Sait Yakut7 yıllık bir profesyönel kariyerden bahsediyoruz. bu durumda lisans ne kadar verimli geçmiş olabilir? alakasız bir bölümdeki memuriyetle yola çıkıp mühendis olarak atanmayı siz adilane buluyorsanız benim zaten söyleyecek bir şeyim yok. şimdi KPSS'ye girdiğiniz taktirde bu yetkinlikler yüklenecek demedim, ima bile etmedim. Devlet kadrolarına mühendis olarak atanmak için mühendislerin girdiği sınava girmek gerek diye düşünüyorum. hukuka aykırı bir iş olmayabilir. çok uç bir örnek vereyim, arsa parselleyip üstüne konmanın cezası 1 yıl diyelim. bu suçu işlediniz ve 1 yıl cezanız da para cezasına çevrildi. sonuçta cezasını ödediniz. hukuka uygun bir şekilde o arsayı kendi mülkiyetinize geçirmiş oluyorsunuz. daha uç örnekler veremeyeyim. bir şeyin hukuken müsait olması, adil olması anlamına gelmez.
 
Efecan BozTam bir adaletten bahsediyorsanız, kpss yeterli adaleti sağlamıyor malesef. Mesleki yeterlik sınavları da yapılmalı bana göre. Madem sadece kpss ile alım oluyor, zaten o sınava girdim ve diyanette atandım.Aradaki fark ne?, aynı sınva birdaha girmenin bir anlamı var mı? ortada kazanılmış bir hak var. Doğrudan kpss ile mühendis olanların tümü liyakat sahibi mi? burada mesleki bir yetkinlik olduğu genel kültür bilgisi ile mi ölçülüyor? Soruyu ilk soran arkadaş adalet bakanlığından geçiş yapmak istiyor. Nedense iki haftadır kimse tek yorum yapmamış. Ne zaman ki ben diyanetten geçiş yapacağımı yazdım maşallah herkes burada önüme set oldu. Sizin adalet anlayışınız nedir?
 
Sait Yakutsadece sizin için söylemiyorum. "meslekten uzun süre uzak kalmış birinin, hatta o süreç boyunca başka bir alanda profesyönel olarak çalışmış birinin mühendislik yapmasını doğru bulmuyorum." diye açıkça söyledim. konuyu güncel hale getiren sizsiniz. sizinle ya da bir başkasıyla tartışmak istemiyorum. bazı kurumlara atanmak için 65 puan bile yeterli oluyor. 65 ile atanan biri, daha sonra atananların ortalama 80 üzeri aldığı herhangi bir kuruma geçiş yaparsa, bu benim için adil değildir. belki siz 100 puan ile atandınız, bunu bilmiyoruz. ama senelerce başka bir kurumda, başka bir görevde bulunmuş birinin buradaki tüm tecrübesini bırakıp başka bir alana geçmesini de doğru bulmuyorum. sizin önünüze örülen bir set yok. tüm bu koşullar içinde, kurumlar arası geçişi kendiniz adil buluyorsanız sizi tutan kimse yok.
 
Aynen bunu ben de tartışmak istemiyorum.
Konuyla alaklı en baştaki sorularımıza cevap verebilecek, tecrübesini paylaşacak arkadaşlar bizi aydınlatırsa memnun kalırım
 
Üst