• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mesleki deneyimlerimiz

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
mesleki deneyimlerimiz stjla başlar ve ilk iş deneyimimizle devam eden bir süreçtir.. bu süreçte kendini kanıtlayan ortaya cıkaran kişiler iş hayatına daha hızlı temelli atılırlar ;)

bu durumda da iş bulma konusundaki deneyim vs. gibi sorunlar aşılmış olur..
 
bence mesleki deneyimlerimiz oldukça eksik üniversitelerde verilen eğitim çevre mühendisliğine eğitimnde bence emekleme evresidir...yani üniversite eşittir =çevre mühendisliği eğitiminin ilköğretim aşamasıdır.
 
mrb. cemil bey
düşüncelerinize saygı duyuyorum demek isterdim ama ne yazık ki ne saygı duyuyorum ne de katılıyorum okuldan ne zaman mezun oldunuz bilmiyorum ya da hangi üniversiteden ama sizler böyle konuştukça bu fikirleri savundukça değil çevre mühendisleri koskoca bakanlığımız bile bizi desteklemeyecek saçma sapan eğitimler düzenleyeyip sınava tabi tutacaklar zaten çalışan kaç çevre mühendisi var piyasada onlarda kalbur üstü kalıp kendini bu meslekte az çok kanıtlamış kişiler madem böyle düşünüyordunuz da neden sonuna kadar okudunuz başka mesleklere geçiş yapsaydınız tekrar sınava girseydiniz çok üzülüyorum bir meslektaşım böyle konuştukça aksine birlik olmamız gerekiyor eğitimin kalitesi düşmüş olabilir ama dışarıya diğer meslek gruplarına tam tersini söyleyelim okulda öğrenmesem bile bile ben bunu okulda görmüştüm diyorum.
çoğu zaman bu sözlerle karşılaşıyorum: ilk defa karşıma çıkıyor ilk defa görüyorum biz bunu okulda görmedik hocalarımız anlatmadı karşınıza çıkan bu bilgileri belki de okulda anlatmışlardır. nereden biliyorsunuz belki o gün canınız okula gitmek istemedi arkadaşlarınızla dışarıda eğlenmeyi seçtiniz öğlene kadar uyudunuz vs. vs. lütfen sadece okullarımızda verilen eğitimlerin düşük seviyede olmasını söylemeyin biraz da kusuru kendinizde arayın üniversitedeyken mezun arkadaşlarınıza ulaşabildiniz mi teknik gezilere katıldınız mı eğitim için, birseyler öğrenebilmek için nelerden vazgeçtiniz. stajlarınızı nerede yaptınız ya da gerçekten yaptınız mı daha o kadar çok soru var ki kimin suçlu olduğunu bulmak için.
şuanda işim var tecrübeliyim işimden memnunum ama heran iş değiştirebilirim belki istifa ederim belki kovulurum özel sektör çok acımasız.yetiştirdiğim bir sürü çevre mühendisi var mesleklerini değiştirmek üzere olan kaç çevre mühendisini vazgeçirdim biliyor musunuz. mesleğime gönül vermiş biri olarak yeni yetişen çevre mühendislerine herzaman şunu söylüyorum bir şeyi merak edip neden bu böyle olmuş diye cevap aramıyorsanız meraklı azimli öğrenmeye açık değilseniz ben size o sorunun cevabını söylemem o zaman ne oluyor tecrübeliler yeni mezunları yetiştirmiyorlar birşey öğretmiyorlar oluyor yok öyle birşey başkalarını suçlarken lütfen dönüp aynaya bir bakınız. kimse kusursuz mükemmel değil ayrıca size biraz da eğitimden bahsedeyim bir tv programında prof.un biri biz üniversite öğrencilerine mutfağın anahtarını veriyoruz sadece onlara yemek yapmasını öğretmiyoruz.demişti çok doğru söylüyor mutfağın kapısını açabilmek bile hüner ister mutfakta her türlü sebze meyve var bunları güzel bir şekilde harmanlayıp yemek yapıp insanların önüne koyacaksın işte sana fırsat hünerini kendin göstereceksin
hangi meslekte %100 eğitim var ki çevre mühendisliğinde olsun sözlerinizi sarfederken dikkatli olunuz sanki bütün meslekler dört dörtlük eğitim veriyor ama çevre mühendisliği eğitimi yetersiz gibi bir anlam çıkıyor. iyi ki üniv.okumuşum iyi ki çevre mühendisi olmuşum ne mutlu bana keşke herkes böyle düşünse...
 
Öncelikle şunu söylemek istiyorum Çevre Mühendisliği dalında %100 bir eğitim 4 yılda verilemez. Belki 5 belki 6 yıl ama 4 yıl değil. 4 yılda herşeyi verelim dersek yüzeysel hiçbirşeye hakim olamayan mühendisler yetişir. Üni. den mezun olduktan sonrada sınavlardaki gibi hocam bize burayı anlatmadınız devri bitiyor. Bizler mühendis oluyoruz bize iş yaptırmak isteyen kişilerde bu kimliğimize güveniyor ve herşeyi yapabileceğimizi düşünüyor. Bu ortamda biz burayı görmedik demek gibi bir lüksümüz yok maalesef. Gerçekten görmediysek bile hallederiz diyeceksiniz ve hemen nasıl yapıldığını öğreneceksiniz. Bunlar özel sektörün sırları desem yanlış olmaz herhalde. Üni. lerde evet eğitim yetersiz ama o kadar mühendis mezun oluyor çalışanlar oluyor acaba hepsi şansmı. Bu adamlar neden tercih ediliyor bir düşünmek lazım. Üni. den mezun olduktan sonra biz nerelerde çalışırız diyen birine işveren olsam bende iş vermem.

Herkese selamlar.
 
Çiğdem hanımın söyledikleri de Fatih beyin söyledikleri de bir noktada doğru. Tabi ki Üniversitelerden mezun olunca direkt her şeyi bilen mühendis olmuyoruz. Sihirli bir değnek değmiyor bize ama yeterince araştıran ve öğrenmek isteyen bir kişi için ise yetersiz olduğunu sanmıyorum eğitimlerin. Ancak Çiğdem hanımın bir başka mesajını daha okumuştum dün galiba. Bu konuda oldukça içerlemiş sanırım ki bence haklı. Malesef açıkçası benim de düşüncem o ki kendi mesleğimizdeki kişiler meslektaşları ile çok bir birlik içerisinde değiller. Gerçi ben daha yeni mezunum. Tabi ki daha tecrübeli ve bir şeyleri gören meslektaşlarımız vardır ama kendi içimizde bence daha çok birlik olmamız gerekiyor.
 
Sorunları özetleyelim: Deneyimsizlik, işi bilememe, isteksizlik, birbirimize destek olmama, üstüne "ben daha az paraya çalışırım"cılık.

Ben 2008 Aksaray Üniversitesi mezunuyum. Çoğu arkadaşımın aksine bölümümü kendim tercih ettiğim için girdim. Ailem mühendis olmamı istediği için değil. Hedeflerim uğruna aile ve okuluma dahi karşı geldim. Şimdi ise özel sektörde "Satış Mühendisi" adı altında değil "Çevre Mühendisi" olarak çalışmak istiyorum. Amacım ÇED konusunda çalışmak.

Arkadaşlar. Ben işsizim ama bir hedefim var. Hedefimi gerçekleştirmek için sertifikalar alıyorum. İkinci üniversite okuyorum. Yüksek lisans yapıyorum. Ben o hedefe ulaşacağım.

Birbirimize destek olalım arkadaşlar.
 
bir gazetenin iş ilanları sayfasından küçücük bir başlık dikkatimi çekiyor tanıdık iki kelime yüzünden. başka türlü olsa hayatta göremem ''Muhasebe bilen çevre mühendisi aranıyor ve altında bir telefon numarası başka hiçbirşey yazmıyor. kod numarasından işyerinin yerini il olarak bulabilirsin ama gerisi koca bir soru işareti... bu işe gideceksin patronu bulup bir güzel döveceksin sopayla ama neden dövdüğünü de söylemeyeceksin. biraz daha dövdükten sonra adam soracak kardeş beni neden dövdün diye. arkadaşım siz mühendis mi arıyorsunuz yoksa muhasebeci mi diyeceksin ilanda yazamadıklarını söyler herhalde? ilan verirken kelime başına düşen parayı hesaplayan bu kişiden maaş beklentiniz ne kadar olur?
 
@çiğdem aksoy


Önce maximum can acıtacak sopayı hazırlarım, sonrasında da bunu ona fatura ederim. :))
 
çiğdem ablacım seni en içten duygularımla tebrik ediyorum. Ben ve diğer çevre mühendisi adayı olan arkadaşlara gerçek bir destekçisin. Diğer abilerim de güzel konulara değinmişler . Bazı mühendislerin yazılarını okuyunca bazen bizde tereddüt edıyoruz bizde senelerce işsiz mi kalacagız diye ama sizin gibi işini severek yapan , yaptığı işin hakkını veren gerçek örnekleri görünce ayrı bir hevesle çevre mühendisi olma yolunda koşuyoruz. Hepinize teşekkür ederim..
 
Değerli meslektaşlarım; Söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız.. Yalan olmasın ben çevre mühendisliğini bilmeyerek tercih edenlerdenim..neden diyecek olursanız lisede rehberlik alanında inanın hiç bir eğitim verilmiyor; Her okul için söyleyemem ama benim için öyleydi. Bence lise 2-3 sınıflarında kesinlikle mesleklerin tanıtımı ile ilgili bir ders açılmalı. Sonradan mesleğimin güzel bir amaca hizmet ettiğini ve kişiliğime uygun bir meslek olduğunu gördükçe çok sevdim şimdi ise severek, inatla ve tüm olumsuzluklara rağmen icra etmeye çalışıyorum. Üniversitelere gelince Hocalarımızın hakkını asla ödeyemem ama sistem kesinlikle eksik ; Koca üniversitede teknik resim dersini kağıt kalemle kutu çizerek geçirdik.. autocad diye bir ders yok muydu yoksa ben mi hatırlamıyorum..!!
 
Ayrıca Kendimizi geliştirelim diyoruz tamam güzel de; bu bazılarımız için maddi olarak çok zor benim çevremdeki bütün çevre mühendisi arkadaşlarımın maddi sıkıntıları vardı.. Hangi sertifikayı almak istersen iste paran olması lazım. yüksek lisans diyoruz ama ben bir an önce mesleğe atılıp para kazanarak hayatımı kurmak isteyenlerdenim. bunların hepsi maddiyat arkadaşlar.. kendinizi geliştirmek için hatta bir yerde işe girebilmek için bile paranızın olması gerekiyor. lütfen bunları da göz ardı etmeyin..
 
Üst