AKM
Amaç
Sudaki ve atık sudaki askıda veya çözünmüş haldeki maddeler, katı maddeler olarak isimlendirilir. Katı madde analizleri biyolojik ve fiziksel atık su arıtma proseslerinin kontrolünde ve tesis çıkış sularının deşarj limitlerine uyum kontrollerinde önemli bir yer tutmaktadır.
Gerekli Cihaz Ve Laboratuvar Malzemeleri
1. Hassas terazi 0.1 mg hassasiyetli
2. Manyetik karıştırıcı
3. Kurutma fırını (etüv) 105ºC
4. Desikatör
5. Membran filtre kağıdı
6. Su trombu
7. Alüminyum ağırlık kapları
Numunenin Analizi: etüvlenmiş ve desikatörde saklanmış filtre kağıtları tartılır. Filtrenizi filtrasyon setine yerleştirin ve vakum uygularken filtrenin yerleşmesi için bir miktar distile su ile ıslatın. Numune kabını manyetik karıştırıcı ile karıştırırken pipet veya mezür ile belirlenen hacimdeki numuneyi alın ve vakum uygulamakta olduğunuz filtre kâğıdının üzerine boşaltın. Homojen numuneler için numune kabının yaklaşık olarak ortasından ama vorteks olmayan noktadan pipetle numune alın. Kap cidarı ile vorteks arasında bir nokta seçin. Daha sonra 3 defa 10 ml distile su süzün ve tüm su süzüldükten sonra 3 dakika daha vakum uygulamaya devam edin. Çok fazla çözünmüş katı madde içeren numunelerde ilave yıkama gerekebilir. Filtreyi dikkatlice filtrasyon ekipmanından alüminyum kaba koyun. Eğer Gooch kroze kullanılacaksa kroze adaptöründen kroze filtre kombinasyonunu ayırın. 103-105oC’de en az 1 saat kurutun, desikatörün içerisinde soğutun ve tartın.
Hesaplama: mg/l Son Tartım(g)- İlk Tartım(g)*1000*1000
Numune Hacmi, mL
KATI MADDE MİKTARI TAYİNİ(MLSS)
Önceden 1 saat etüvlenmiş filtre kağıtları daha sonra desikatöre yarım saat soğumaya bırakılır.Etüvlenmiş filtre kağıdını ilk tartımı alınır Vakumlu pompa düzeneğine yerleştirilir.Belirli hacimlerde mezüre alınan numune süzülür filtre kağıdı çıkarılır.Etüve alınır 1 saat etüvde kaldıktan sonra çıkarılıp desikatöre alınır.30 dakika sağumada kalır.Daha sonra 2.tartıma alınır.
MLSS= 2.tartım-1.tartım *1000*1000
Numune hacmi
UÇUCU KATI MADDE TAYİNİ(MLSVSS)
2.tartımı alınan filtre kağıtları.Kül fırınında 550oC 15-20 dakika yakılır.Daha sonra desikatöre alınarak yarım saat soğumaya bırakılır son olarak 3.tartıma alınır.
MLVSS= 3.tartım-1.tartım*1000*1000
Numune hacmi