• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

MLSS ve AKM

buradaki bilgiler belki işine yarar. en azından Türkçe ve örneklerle anlatılmış şu anda şehir dışındayım mlss le ilgili faydalı bilgiler elimde mevcut fakat yanımda değiller en kısa zamanda yüklemeye çalışırım.

Kaynak: BİYOLOJİK ARITMA
Prof, Dr. KRİTON CURt
Boğaziçi Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
 
MLSS'i (mixed liquor suspended solid) doğrudan "mikroorganizma konsantrasyonu" olarak tanımlamamız pek doğru değil. Biyolojik arıtma sisteminde havalandırma tankındaki karışım solüsyonu olarak adlandırabiliriz. MLVSS (mixed liquor volatile suspended solid)'i ise mikroorganizma konsantarsyonunun tanımlaması anlamında daha etkin bir parametre olduğunu söyleyebiliriz. AKM ise, hem su numunelerinde hem de aktif çamurda yapılabilir. Bildiğim kadarıyla Türkçe'de AKM-MLSS ayrımı yok. AKM için deney detaylarına
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sayfasından inceleyebilirsiniz.
 
MLSS ve MVLSS tam olarak nedir, nasıl hesaplanır? benim internette baktığım kadarı ile MLSS için neredeyse AKM tanımı yapılıyor ve MVLSS için ise askıda ucucu katı madde olarak, ama benim aklımda kalan bunlarda tamamen farklı idi, yoksa ben mi yanılıyorum. Bana biraz detaylı bilgi verirseniz sevinirim ve şimdi buldum cevabımı sizlerle de paylaşacağım
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Havalandırma havuzundan alınan çamuru etüvde kurutup tartım sonucu olarak mlss i bulursun, aynı krozeyi kül fırınında yakıp tartım sonucu mlvss i bulmuş olursun. İki kısaltma arasındaki fark olan v, volatile yani uçucu demektir. Etüvde suyu uzaklaştırıp tüm katı maddelerinin derişimini bulurken kül fırınında yaktıktan sonra organik kısmı uzaklaştırarak uçucu olan miktarı bulursun. Genellikle mlss ve mlvss oranı için tüm bu işlemler yapılır.
 
AKM

Amaç

Sudaki ve atık sudaki askıda veya çözünmüş haldeki maddeler, katı maddeler olarak isimlendirilir. Katı madde analizleri biyolojik ve fiziksel atık su arıtma proseslerinin kontrolünde ve tesis çıkış sularının deşarj limitlerine uyum kontrollerinde önemli bir yer tutmaktadır.

Gerekli Cihaz Ve Laboratuvar Malzemeleri
1. Hassas terazi 0.1 mg hassasiyetli
2. Manyetik karıştırıcı
3. Kurutma fırını (etüv) 105ºC
4. Desikatör
5. Membran filtre kağıdı
6. Su trombu
7. Alüminyum ağırlık kapları
Numunenin Analizi: etüvlenmiş ve desikatörde saklanmış filtre kağıtları tartılır. Filtrenizi filtrasyon setine yerleştirin ve vakum uygularken filtrenin yerleşmesi için bir miktar distile su ile ıslatın. Numune kabını manyetik karıştırıcı ile karıştırırken pipet veya mezür ile belirlenen hacimdeki numuneyi alın ve vakum uygulamakta olduğunuz filtre kâğıdının üzerine boşaltın. Homojen numuneler için numune kabının yaklaşık olarak ortasından ama vorteks olmayan noktadan pipetle numune alın. Kap cidarı ile vorteks arasında bir nokta seçin. Daha sonra 3 defa 10 ml distile su süzün ve tüm su süzüldükten sonra 3 dakika daha vakum uygulamaya devam edin. Çok fazla çözünmüş katı madde içeren numunelerde ilave yıkama gerekebilir. Filtreyi dikkatlice filtrasyon ekipmanından alüminyum kaba koyun. Eğer Gooch kroze kullanılacaksa kroze adaptöründen kroze filtre kombinasyonunu ayırın. 103-105oC’de en az 1 saat kurutun, desikatörün içerisinde soğutun ve tartın.

Hesaplama: mg/l Son Tartım(g)- İlk Tartım(g)*1000*1000
Numune Hacmi, mL

KATI MADDE MİKTARI TAYİNİ(MLSS)
Önceden 1 saat etüvlenmiş filtre kağıtları daha sonra desikatöre yarım saat soğumaya bırakılır.Etüvlenmiş filtre kağıdını ilk tartımı alınır Vakumlu pompa düzeneğine yerleştirilir.Belirli hacimlerde mezüre alınan numune süzülür filtre kağıdı çıkarılır.Etüve alınır 1 saat etüvde kaldıktan sonra çıkarılıp desikatöre alınır.30 dakika sağumada kalır.Daha sonra 2.tartıma alınır.
MLSS= 2.tartım-1.tartım *1000*1000
Numune hacmi
UÇUCU KATI MADDE TAYİNİ(MLSVSS)
2.tartımı alınan filtre kağıtları.Kül fırınında 550oC 15-20 dakika yakılır.Daha sonra desikatöre alınarak yarım saat soğumaya bırakılır son olarak 3.tartıma alınır.
MLVSS= 3.tartım-1.tartım*1000*1000
Numune hacmi
 
Bu konuya bir mesaj yazmak istiyorum özellikle iş hayatına yeni başlayan arkadaşlar için faydalı olabilir.

İş hayatında yeni bir arkadaşımız MLSS ve MLVSS kavramlarını duyup "Bu nedir ya?" modunda olabiliyor. Sebebi de çok basit. Bazı okullarda biyolojik arıtma derslerinde AKM ve UAKM diye kısaltma kullanılırken bazı okullarda MLSS ve MLVSS diye kısaltma kullanılıyor. Bu kısaltmaların kökenine gittiğimizde farkları vardır ama pratikte aynı şeylerdir.

AKM = MLSS
UAKM = MLVSS

Bir Çevre Mühendisi MLSS ve MLVSS kavramlarını ilk defa iş hayatında duymamalı belki ama yadırgamamak gerekir. Sadece eğitim aldığı okulda gördüğü şeyler ile meslek hayatına atılmış olabilir. Örneğin, İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Biyolojik arıtmayı çok iyi anlatan hocalardan dersler aldım. Bize MLSS ya da MLVSS demezlerdi. AKM ve UAKM olarak öğrendik. Haliyle MLSS ve MLVSS kavramları kulağıma hep yabancı gelir. Başka bir üniversitede ise hep MLSS ve MLVSS kavramları kullanılabiliyor. O arkadaşlar da UAKM kısaltmasını duyunca "Bu nedir?" diye bakıyor.

Hangisi doğrudur muhabbetine girmeden sadece bu ifadelerin "pratikte" aynı şeyler olduğunu bilmenizi hatırlatmak istedim. "ML" takısı biyolojik sistemde geri devir suyunun karıştığı anlamına geliyor aslında ama bu detaylara gerçekten girip kafa karıştırmaya gerek yok yeni arkadaşlar için.

Askıda katı madde için "AKM" derseniz hep doğru olur.
Uçucu askıda katı madde için "UAKM" derseniz hep doğru olur.

Ancak;

Örneğin içme suyunda Askıda Katı Madde demek için "MLSS" derseniz işte o zaman yanlış olur. O yüzden kafanız karışmasın mı istiyorsunuz?

AKM ve UAKM deyin geçin. Biz Çevre Mühendisiyiz. Havalandırma havuzundan alınan numunenin içerisinde ham su ve geri devir suyunun karışık olduğunu biliyoruz. Bunun için ayrı bir kelime kullanmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
 
Üst