• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Öğrencilik ve gelecek kaygısı

A

Anonim (1b05)

Merhabalar,
İTÜ çevre mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Tercih dönemimde farklı bir üniversitede kimya mühendisliği ile İTÜ çevre mühendisliği arasında kalmıştım. Kimya mühendisliği okusam dahi çevre alanında çalışmak istediğimden dolayı bölümden ziyade üniversite adına göre tercih yaptım. Bölümüme ilgiliyim, yaklaşık 6 aydır laboratuvarda gönüllü olarak çalışıyorum, akademik araştırmalara katkıda bulunuyorum. Ek olarak iyi bir İngilizce bilgisine sahibim ve ikinci dil olarak Almanca öğreniyorum. Kendimi alanımda geliştirmeye hevesli olmama rağmen çevremdeki insanlardan, özellikle meslektaşlarımdan, olumsuz yorumlar alıyorum. Hatta bölümü bırakmamı/değiştirmemi tavsiye eden insanlar da oldu. Bu durum benim geleceğe olan inancımı kırmaya başladı, ruhen de yoruluyorum. Bu yüzden siz değerli meslektaşlarıma aklımdaki soruları sormak istedim. Sizlerin gelecekten beklentileriniz/öngörüleriniz neler? Tekrar seçme şansınız olsa çevre mühendisi olur musunuz? Çalıştığınız firma(lar)da kendinizi değerli hissediyor musunuz? Fikirlerinizi özgürce beyan edebildiğiniz bir çalışma ortamınız var mı? Tecrübenize ve emeğinize göre aldığınız maaş sizleri tatmin ediyor mu?
Teşekkür ederim.
 
Belli ki etrafınızda cahil insanlar çokça var. Umursamamaya çalışın. Bu mesleğe severek girdiğiniz belli ve azimle çalışıyorsunuz. Başarılı olmamanız için bir neden yok. Çevre Mühendisinin ne iş yaptığını bilmeyen kişilerden gelecek öğütleri göz ardı edebilirsiniz.

Atık su/temiz su arıtma tesisleri işletme/projelendirme işlerinde ilerlerseniz gelir kısmının ucu açık. Çok daha tatminkar olacaktır ve eğitimini aldığınız konularda daha çok iş yapıyor olacaksınız.

Danışmanlık sektörüne girerseniz şirket sahibi olmadığınız sürece gelir hep çok kısıtlı olacaktır ve pek mesleğinizi yapmıyor olacaksınız. Daha çok evrak işleri.

Genellikle Çevre Mühendisi arkadaşlarımız diğer mühendislik bölümlerine göre daha az maaş alabiliyor. Burada tek suçlu iş veren değil. Çok mezun var ve nitelikten çok nicelik ön plana çıkmaya başladı.

Size olumsuz yorum yapan meslektaşlarınız ne iş yapıyorlar mesela? Kusura bakmasınlar ama bu mesleği atık beyancısı seviyesine indirgeyip "Oşomdon momnon dogolom." yapmak haklı bir eleştiri değil.
 
Anonim (1b05)Bence staj çok şey katar. Staj döneminde İl Müdürlüklerine gidip bahçede çay sigara içip stajını tamamlayanlardan olmayın. Tesislerde staj yapın, daha sonra da gönüllü staj teklif edebilirsiniz. Atıksu tesislerini genelde belediyeler değil özel firmalar işletir. Kapısında belediyenin logosu olduğu için pek bilmeyiz ama öyle. O firmalara ulaşıp staj teklifi yapmaya çalışın. Devamı gelir zaten.
 
Anonim olarak yazdığınız için normalde cevaplamamam gerekiyor ama mesleğe sahip çıkmak adına
yazmak durumunda kalıyorum. Öncelikle bu saatten sonra başka bir bölüme geçme vs. zaman kaybından başka bir şey olmaz. Gideceğiniz bölüm kimya mühendisliği olsaydı 2k fazla maaş alacağınızı mı zannediyorsunuz? Öyleyse şimdiden söyleyeyim daha az bile alabilirsiniz. Dil konusunda çok doğru yapmışsınız, size ciddi faydası olacaktır. Şahsi düşüncem okuldaki derslerden ziyade çevre ile ilgili dünyadaki gündemi takip etmeniz, makale ve AB mevzuatlarını okumanız olacaktır. Böylece hangi alana ilginiz var ise daha mezun olmadan bilgi sahibi olarak iş hayatına daha iyi bir konumda başlayabilirsiniz.
 
Tarık ErdemMerhabalar,
Vaktinizi ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Muhtemelen her genç kadar gelecek kaygısı yaşıyorum. Kimya mühendisliği okumadığım için asla pişmanlık duymuyorum. Okusaydım da kat kat fazla maaşlar alacağımı da düşünmüyordum zaten. Okuduğum bölümden gayet memnunum. Beni yoran şey çevremdeki insanlardı. Ek olarak önümde maalesef ki beni yönlendirebilecek tanıdığım bir meslektaşım yok. Konuştuğum meslektaşlarım da yönlendirmek yerine olumsuz yorumlarda bulundu. Dolayısıyla, biraz da çekinerek, içimdekileri buraya yazmak istedim. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum. AB Mevzuatlarini okuyacağım. Şuana kadar makale olarak mikroplastikler üzerine yapılan çalışmaları okumuştum, faydasını gördüm. Okumaya devam edeceğim.
Iyi Günler Dilerim..
 
Benim şu anda gördüğüm net bir şey var. Artık meslek adının bir önemi yok. Yıllarca emek verdiğim bir yerde, benden sonra gelen ve sıfır tecrübeli ve aynı zamanda 3 ay sonra kaçma potansiyeli yüksek olan insanlarla ben aynı maaşı alıyorum. Artık insanların maaşları mesleğine ya da yaptığı işe bakılmaksızın hemen hemen aynı seviyede. O yüzden çok da kasmayın diyebilirim. Eskiden olsa kas derdim, ama şimdi tercih sebebi senin ingilizcen değil, senin sertifikan değil, senin dünya görüşün veya herhangi başka bir şey değil. İşe girdiğinde senin katma değerin kimsenin umrunda değil. Bu yazdıklarımı 2 sene önce kesinlikle yazmazdım. Bu süreç henüz böyle oldu, çok yeni bir durum.

Ve ayrıca bu yazdıklarımı münferit örnekler vererek parçalamaya çalışmayın lütfen. Olayın genelinden bahsetmek istedim sadece.

Meslek olarak çevre ya da başka bir şeyin artık bir önemi kalmadı. İstediğin mühendisliği oku. Şu anda yazılım revaçta gözükmesine rağmen ona da yakın bir zamanda "okunmaz bu bölümler" diyeceğiz.

Anonim 1b arkadaşıma şunu da söyleyeyim; maaş beklentisi hiçbir zaman seni tatmin etmeyecektir. İngilizcen çok iyi ise, gidip dizi ve film çevirisi yapmanı tavsiye ederim. Bunda şaka yapmıyorum. Güzel paralar var.

Ama şimdi işin tatmin kısmını da sorduğun için şunu da söyleyeyim; Avrupa'da çevre mühendisliği yapmaya çalış. Madem ingilizcen çok iyi, bunu yap! Hatta sadece bunu düşün. En azından yurtdışı ayağı olan bir çevre firması senin için çok iyi olabilir.
 
Anonim (1b05)öncelikle belirtmek isterim ki, neden anonim olarak yazma ihtiyaci duydun anlamis degilim, sana tavsiye verirken anonim yazanlarıysa aklım dimaam almıyor valla. neyse yine de öğrenci kardeşlerimize yardımcı olmamız lazım. bir kere karamsar olma, okuduğun bölüm bir çok bölümden daha avantalı bir bölüm, çok geniş bir kapsamı var ve kendini geliştirerek çok yönlü bir mühendis olabilirsin. en basitindan egitimini alarak kimyasal değerlendirme uzmanı olabilirsin mesela. bunun gibi bir çok seçeneğin var. ingilizce meselesi burada çok önemli hatta ikinci dil de süper olur, sana yurtdışı kapılarını daha kolay açar. yurtdışı firmaları olmasa bile ülkemizde çalışan ama yurtdışı merkezli firmalarda da mutlu olursun. Yurtdışı merkezli Organize Sanayi Bölge ve Serbest Bölgelerde bulunan tesisleri biraz inceleme şansın olursa iyi olur. itü den mezun olan bir mühendisin kolay kolay kötü bir yerde çalışması gerekeceğini zannetmiyorum açıkçası. ayrıca gönüllü yaptığın çalışmalar olsun, buraya gelip fikir sorman olsun (anonim yazman haricinde) senin hırslı ve istekli bir kardeşimiz olduğun belli oluyor. o yüzden karamsar olma ama çok da kasma su yolunu bulur bir şekilde. ha bir de eğlenmene bak üni hayatı bir daha insanın eline geçmeyen eşsiz bir hayat...
 
Anonim (1b05)
Merhaba Arkadaşlar,

Görüyorumki herkes aynı düşünceye ve derde sahip karamsarlık ümitsizlik aldı başını gidiyor...

Bir mühendis kolay yetişmiyor oncayıl onca çaba boşa olmamalı....

firma olarak bir hedefimiz var umarım o hedefe ulaştığımızda mühendislik çok önemli bir yer edinecek ülkemde..

umudunuzu yitirmeyiniz....

Her zaman bir değişim olur sadece tek yapılması gereken yaptığın işte en iyi olmak için ve tecrübe kazanmak için yapmak gerekir.

saygılar.
 
Üst