• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik kapak toplama projesi

Bu yazacağım yorumun yeri burasımıdır tam emin değilim ama bugün karşılaştığım birşeyi sizlerle paylaşmak istedim. Otobüste giderken yolun kenarın bir teyze fark ettim. Yola doğru atıldı. Baktım yerde bir pet şişe var. Teyzem bunu aldı. Ben ne yapacağını merakla izlerken o şişenin kapağını açtı kapağı cebine koydu. Ben tabi geri dönüşüm sektründe çalışan biri olarak bu görüntüye çok sevindim tam insanlar artık bilinçlendi diye düşünürken o teyzem kapağı cebine koyduktan sonra şişeyi geri yola fırlattı :( o an üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. İnsanlara bazı şeyleri aşılarken nerde yanlış yapıyoruz acaba ?
 
@Birgül Bakanoğlu
Muhtemelen teyzenin aldığı şişe bir başkası tarafından atılmıştır oraya. teyzede işine yarayan kısmı almış kalanını umursamamış. Birçok kez şahit olduğum bir şeyi anlatayım. 3-4 yaşlarında bir çocuk elinde pet şişeyi taşıyor. Annesi de çocuğa kızıyor atsana elinden diye çocuk atmayınca da kendisi çocuğunun elinden alarak minibüsün camından dışarı atıyor. Allah herkese o çocuk kadar duyarlılık versin ne diyelim.
 
evet evet başkası tarafından atılan bir şişe. yani kapak toplama bilinci insanlara gördüğüm kadarıyla çok iyi işlenmiş. artık her sokakta ağaca asılmış bi poşet ve içinde kapaklar görüyorum ama malesef eksik kalıyoruz. kapağın işe yardığını biliyor ama şişesi onun gözünde ne ifade ediyor çok merak ediyorum. düşünsenize çöp bile değilki hemen dibindeki çöp kutusuna atmıyor.
 
Aslında kapak toplanması da şu sebeple olabilir. Şimdilerde bir kampanya var mavi kapak toplanınca engelli insanlara tekerlekli sandalye sağlanması konusunda. Sebebi buda olabilir. Her şeyin başı reklam yeterince reklam yapılmıyor, faydaları anlatılmıyor.
 
Kapak kampanyası çok güzel noktalara geldi. Tonlarca plastik toplandı. Ama bir sıkıntı var.
İnsanlar diğer geri dönüştürülebilir ürünlerin önemsiz olduğu kanısına vardı maalesef :(
Kapak kampanyası genişletilmelidir daha fazla çeşit geri dönüştürülebilir atık toplanmalıdır. Elde edilen gelirle yine engellilerin ihtiyaçları karşılanmalı.
 
İnsanlar yaptıkları faaliyetin elle tutulur bir şekilde faydalı olduğunu görmek istiyor. 2. bir konu hayatın gerçekleri diyelim. Hala memleketin bir çok noktasında geri dönüştürülebilir madde toplama noktaları oluşturulmuş değil. Kimsede kilometrelerce yol kat edip şişesini plastiğini atmak için bir yere gitmez. Ben geri dönüşümün öneminin farkındayım ve samimiyetle bende gitmem diyorum. Bu nedenle kendimizi de eleştirmemiz gerekiyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte misali. Önce sen vatandaşa hizmet et daha sonra karşılığını bekle. Toplama ağı doğru şekilde oluşturulduktan sonra reklam ve tanıtım kampanyaları başlatılmalı. Görsel ve yazılı medyada. Henüz emeklemeye çalışıyoruz geri dönüşüm sektöründe. Yürümemize çok var kanısındayım..
 
evlerde diyelimki ayrıştırdık çöplerimizi, bunu gene aynı çöp kutusuna atmak zorundayız, cam plastik ve evsel atık diye ayrı toplanmadığı için ayrıştırmıyoruz evlerimizde.
Çevre bilinci önce toplayan firmada olmalı, bunu yönlendirmeli.
Merkezi yerlerdeki çöp kutularını görüyorum. Cam bölümünde kağıtlar, plastikte evsel çöpler, insanlar bilinçsiz tamam ama eğitimi verecekler ve ya yönlendirecek olanlar gene belediye ve kuruluşları olacaktır.
 
Arkadaşlar ben atıkları kaynağında ayrı toplama konusunda ikamet ettiğim ilçe belediyesine mail attım, ama bakalım ne zaman ve ne şekilde cevap gelecek.
Ben çöplerimi cam, ambalaj ve gıda atığı şeklinde ayırıyorum evimde.Ve tabi hijyenik atıklar. ama dediğiniz gibi tek tip konteynır olduğundan gıdayı atıp, ambalajı ve camları kenarına koyuyorum, kötü görüntü olmasın diye içine atıyordum ama genelde konteynır etrafı hep kötü görüntüye sahip olduğundan bazen yanına koyuveriyorum.

eğer bana bi şekilde cevap gelirse size de iletirim. Ben ilçelerde belirli mahalleler seçilip pilot bölge gibi , belli teşvikler karışısında kaynağında ayrı toplama bilincinin oluşturabileceğine inanıyorum, hatta bir mahalle sakini olarak kaınvalideme durumu anlattığımda, ucunda bir teşvik olduğunda herkes yapar tabi dedi :) ne olabilir mesela bu teşvik, çocuklar için belirli sayıda defter kalem olabilir, ne biliyim, ekmek falan gibi sıradan ihtiyaçlar, şu anda aklıma gelenler bunlar,... bunun gibi şeylerle biraz çaba ile yapılabilir diye düşünüyorum ama umarım ütopik değildir.
 
Fatih Özcan bey ; " Kimsede kilometrelerce yol kat edip şişesini plastiğini atmak için bir yere gitmez. Ben geri dönüşümün öneminin farkındayım ve samimiyetle bende gitmem diyorum." ben o kimse dediğiniz insanlardanım sanırım. vicdanım el vermiyor, küçücük öğrenci evimde (hatta odamda) kendi imkanlarımda biriktiriyorum geri dönüşümü olabilecek şeyleri dışardan eve getirdiğim de çok olmuştur, çöpe atmaya vicdanım el vermiyor. Çorlu'da yakınımda geri dönüşüm noktası yok, ama ben arabayla geri dönüşüm noktasına taşımayı tercih edebiliyorum.
 
@Retaw

evsel çöpler, cam plastik kağıt gibi malzemeleri kirlettiği yani onlara karıştığı için evsel atık haricinde temiz ve kuru malzemelerin bir arada atılması, hiç atılmamasından iyidir bence :)
 
Tek olduğunuz belli Kübra Ertaş . Zamanında bende çok biriktirdim ama tüm malzemelerin sonu vahşi depolama sahaları oldu maalesef. Bu durumları çok yönlü incelemek gerekiyor geri dönüşüm sonucu elde edeceğiniz kâr yaktığınız benzinden fazlaysa tercih edebilirsiniz tabi. Şunuda ayrıca belirtmek istiyorum çabanız taktire şayan bunu inkar edemem. Ama bazı şeylerin düzelmesi toplumsal teşvikle ve belediyeler düzeyinde destekle olur.
 
@Birgül Bakanoğlu

yakın yere konteynır koymalarını istemiyorum ki ! insanı çileden çıkartıyorlar içine bir ton tahmin edemeyeceğiniz çöp atıyorlar. binada bile vardı fakat ne yazık ki çevre mühendisliğinde okuyan öğrenciler! salça dökülmüş pizza kutusundaki makarnayı atabildiler, ve kaldırdık ...
 
@Serap Töre Çelik

insanın içinden geliyo ben kendimi bildim bileli kullanılmış pil vs biriktirirdim ama bu bana nerden geldi onu bilmiyorum bilsem yakınlarıma uygulardım. çok net anılarım var ki ilkokuldayken de millet çöp kutularını devirirdi plastik şişelerle top oynamak için ben gider müdürle yerden çöpleri toplardım :D utanmasam sokakta da toplarım delice :) öyle bir organizasyon olsa keşke hem toplayıp hem insanları bilinçlendirmeye çalışsak sokak sokak.
 
Antalya turistik tesisler ile işbirliği yaparak tonlarca kapak topladık ve tekerlekli sandalyeleri alarak ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlara hediye ettik. Şuan antalya ilçe belediyelerinde her ev önüne koydukları toplama kapları ile kapanyaya destek verilmektedir. İyi duyurulmuş, belirli bir faydalı sonuca hizmet eden her kampanya mutlaka başarıya ulaşır, çevre sektörünün en büyük eksiğide zaten reklamdır. Sürekli yoğun çevre yönetmelikleri, şikayetler ve baskılar ile çevre konsunda ilerleme kaydetmemiz mümkün olmayacaktır.

İlgili yönetmelikler sürekli zorlayıcı-baskıcı bölümleri dayattığımız kadar, çevre bilincinin kazandırılması ve özendirici faliyetleri yapmakla da görevliyiz. Bu konuda Antalya'da yapmış olduğum bisiklet sürüşü, yürüyüşler, plaj-sahil-deniz altı temizliği, zeytin-çam fidesi ekimleri, caretta caretta koruma alanları oluşturulması, kum zambakları yetiştirlmesi ve koruma altına alınması vd. çevre etkinlikleri..
 
Üst