Reaktör sayısı arttıkça arıtma verimi neden artar?

Üyeler Görebilir
Tam karışımlı reaktörler için;10 adet seri bağlı reaktör ve 15 günlük bekleme süresi için arıtma verimi %41 iken,5 adet seri bağlı ve 15 günlük bekleme süresi için arıtma verimi %25'e düşüyor bunun sebebi ne olabilir sizce ?yardım ederseniz çok sevinirim sağlıcakla kalın.(öğrenciyim:))
Kendimi anlatamadıysam bir örnek vereyim;1 reaktörden oluşan sisteme suyu aldık ve atıyorum 3 saat beklettik verim %75 olurken aynı miktarda suyu 5 eşit reaktörde yine 3 saat beklettik arıtma verimimiz %85'lere çıkıyor.bunun sebebi ne olabilir ?20140315_032509.jpg
 
Üyeler Görebilir
Kolay gelsin. Sana şöyle açıklamak isterim elimden geldiğince. 2-3 adet reaktörün yaptığı iş ile 6-7 reaktörün yaptığı iş aynı değildir. 2 reaktör çalışıyorken zorlanma olabilir ve su tam randımanla arıtılamayabılır bunun nedeni su miktarı fazla geldiğinden dolayı. şöyşe düşün bir anda 300 ton atık su geldi ve sen bunu 2 reaktörle arıtacaksın. bu sistemde tıkanıklık olabilir ama bunu sen 7 tne reaktörler yaparsan daha sağlıklı ve verimli bir arıtma gerçekleştirirsin ve arıtma veriminde o kadar iyi olur. Nasılsa 1 jeneratör 4 evi çalıstıramayacağı için 4 jeneratör olması lazım.
 
Üyeler Görebilir
Bakterileri-Enzim-Besin grafiği vardır. Bu sorunun cevabı oradadır. O grafiği bir çok kitaptan bulabilirsin. Bakteriler sudaki atıklardan beslenirler ve sonucunda da arıtma işlemi gerçekleşir. Bakteriler beslenebilmek için enzim salgılar. Salgılanan bu enzim sabittir. Ne kadar çok besin o kadar çok enzim değildir. Besine karşılık olarak aynı esnada bakteri sayısında artış meydana gelir. Bu döngüde de bakteriler aynı anda çoğalır ve ölürler. Çamur yaşı dediğimiz olayda buradan ileri gelir. Senin sorunda da bakteri popülasyonuna denk gelen birim kirlilik yükünün azalmasından dolayı verim artıyor. Dikkat edersen bekleme sürelerini aynı tutuyor. Birbirlerinden farklı değiller. Umarım kafanı fazla karıştırmadan anlatabilmişimdir.
 
Üyeler Görebilir
Peki 100 km lik bir yolu spor arabayla mı almak daha hızlı, yoksa normal bir binek arabayla mı almak daha hızlı? 100 km'lik yolu daha hızlı almak için aynı cins iki spor arabayı aynı yola koyduğunuzda varış sürenizde değişiklik olur mu?
 
Üyeler Görebilir
Hepinize çok teşekkür ediyorum lakin bunları vb. nedenleri söylememize rağmen doğru cevabı bulamadık.Grafikle alakalı olduğu kesin ancak açıklamasını yapamıyoruz :)
 
Üyeler Görebilir
Bakteri büyüme hızı ya da enzim salgılama miktarı değişmiyor. Dolayısı ile bakteri nüfusunun büyüme hızı sabittir. Ne kadar çok besin verirsen ver elde ettiğin bakteri miktarı değişmez. Yani 3 ekmeğe 1 bakteri çıkıyorsa, 4 ekmeğe 2 bakteri çıkmaz. o yüzden de reaktör sayısı arttıkça verim artıyor.
 
Üyeler Görebilir
Biz kimyasal reaktörleri 4 farklı isim altında sınıflandırıyoruz. Bunlar kesikli reaktörler, piston akımlı reaktörler, sürekli akışlı reaktörler ve seri bağlı sürekli akışlı reaktörlerdir. Sürekli akışlı reaktörlerin kesikli ve piston akımlı reaktörlerden çok önemli bir farkı vardır. Buda sürekli olarak bir giriş akımına ve çıkış akımına sahip olmalarıdır. Biz teoride sürekli akışlı bir reaktöre giren sıvının, tam giriş anında çok anlık olarak (örneğin saniyenin milyonda biri gibi bir sürede) reaktörün her yerine tam olarak dağıldığını kabul ederiz. Dolayısı ile reaktöre giren sıvı her noktaya eşit dağıldığından eşit bekleme süresinde kalmaz. Çıkışa yakın noktadaki sıvı reaktörü hemen terk ederken, çıkışa uzak noktadaki sıvı partikülü daha uzun süre reaktörde kalır. Kısacası, sürekli akışlı bir reaktörde, giriş akımının tamamı gerçek bekleme süresince reaktörde kalmaz. Ancak kesikli reaktörlerde ve piston akımlı reaktörlerde durum farklıdır, orada reaktördeki sıvı gerçek bekleme süresi kadar reaktörde kalır ki, zaten bu iki reaktör aynı eşitliklerle ifade edilir. Sonuç olarak sürekli akışlı reaktörde sıvı partiküllerinin bekleme süresi arasında farklılıklar vardır. Toplam bekleme süresi sabit kalmak koşuluyla, reaktör sayısını artırıp (küçük hacimlere bölerek) bu reaktörleri seri bağlarsan, reaktörlerde sıvı partiküllerinin kalış zamanı arasındaki farklılığı azaltmış olursun ve gerçek bekleme süresine o kadar yaklaşmış olursun. Dolayısı ile verimde artar.
 
Üyeler Görebilir
yara_bandi

afedersiniz anlattıklarınıza elbette saygı duyuyorum ama buldugum bilgiyi bir okurmusunuz.sizin yazdıklarınızı çürütüyor diye düşündüm.
• Görevler tamamlandığında bakterilere ne olur? Bakteriler iyi beslendiklerinde türlerine bağlı olarak her 15-20 dakikada iki kat gibi inanılmaz hızlı bir oranda çoğalırlar.
Bakteriler sistemdeki kirleticiler bu nüfusu besleyebildikleri sürece çoğalırlar.kirlilik seviyesi düştükçe,ölür ve çok daha az ürerler.Bu sayede nüfus doğal olarak kendini kirlilik seviyesine göre dengeler.Görevlerinin tamamlanmasıyla beraber bakteriler iç solunuma geçerek birbirilerini tüketir. Bazıları uykuya (dormany) geçer ve kirlilik seviyesi artarsa tekrar aktive olur.
 
Üyeler Görebilir
@nur bayrak aksine çürütmüyor destekliyor. bakteri büyüme hızı değişmiyor demiyorum. bakteri nüfus büyüme hızı değişmez diyorum. 100 birim kirlilikten 1 saniyede 2 bakteri ürüyorsa, 200 birim kirlilik varken 1 saniyede 4 bakteri üremez. yine 2 bakteri ürer ama içeride besin olduğu için nüfus artmaya ederken, nüfus büyüme hızı değişmiyor. aslında bu anlatmaya çalıştıklarımın ingilizce kaynağını bulup koymam lazım. türkçe karşılığı ile bu konuyu yazarak anlatmak gerçekten çok zor. bu konudaki deyimleri türkçe gerçekten karşılamıyor. ya da en azından grafiği bulup buraya koyayım.
 
Üyeler Görebilir
@nur bayrak
nur bayraktar kendi ağzınla söylüyorsun bakteriler çoğalır diye. Bakteriler öbür bakterileri yiyerek çoğalık ve böyle sistemin verimini arttırmış olurlar.
 
Üyeler Görebilir
@Mustafa Erhan ŞIK
Tam karışımlı reaktörlerde hidrolik alıkonma süresi ve buna bağlı olarak oksijen seviyesi belli bir düzeydedir. Gerekli karışım sağlanması gerekir. Seri bağlanması ile de piston akımlı reaktörlerde bulunan koşullara yaklaşılır. Havuz içerisinde oluşabilecek geri karışım kontrol altına alınır. Burada önemli olan husus hidrolik alıkonma süresi ve şok yüklemelere cevap verebilmesi.
 
Üyeler Görebilir
@yara_bandi ' Ne kadar çok besin verirsen ver elde ettiğin bakteri miktarı değişmez.' yazmışsınız .bakteri miktarı verdiğimiz besinle dogru orantılı olarak artar diyorum bende.sanırım ifade etmekte güçlük yaşadık.grafiği görürsek sevineceğim:) @Olgaç Sürmelihindi Nur BAYRAKTAR değil Nur BAYRAK önce bu konuda anlaşalım rica ederim.bakteriler birbirini yiyerek çoğalmazlar.besin miktarına bağlı olarak çoğalırlar. tekrar araştırmaznızı tavsiye ederim.
 
Üst