• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Serengeti'nin kalbine yol saplayacaklar

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Ekli dosyayı görüntüle 11676
Ucuz cep telefonu için dünyanın en önemli göç yolu yok olacak...
Yaklaşık 2 milyon zebra ve gnu antilobundan oluşan dünyanın en muhteşem yaban hayatı göçüne sahne olan ve Dünya Küresel Mirası sayılan Tanzanya’nın Serengeti Milli Parkı’nın en önemli ve en el değmemiş kuzey kısmına bir otoyol yapılması planlanıyor. Çin tarafından yapılacak bu yolun yapılmasının esas sebebi, Çin'in Viktorya Gölü kıyısındaki ender minerallere daha kolay ulaşabilmesi.

Serengeti'nin güneyinden, parka zarar vermeyecek ve 5 kat daha fazla Tanzanya'lıya hizmet edecek uygun bir güzergah var ama yolun bu güzergaha yapılması Çin'in kar marjını azaltacağından, Tanzanya hükümeti ve Çin buna yanaşmıyor. Çin'in çok istedigi bu ender minerallerin en onemli kullanım alanlarından biri cep telefonu. Yani her yeni cep telefonu aldığınızda, Serengeti'nin ölüm fermanına bir imza daha atmış oluyorsunuz. İnsanların tüketimi arttıkça, doğa giderek yok oluyor, kaynaklar azalıyor. Bunun en son örneği, daha ucuz ve daha fazla cep telefonu yapmak için, dünyanın geride kalan en muhteşem yaban hayatı topluluğu ve en büyük hayvan göçünün yeraldığı Serengeti'nin kalbine saplanacak yol. Ama çok geç değil. Dünyanın en ünlu milli parkı Serengeti’deki dünyanın son büyük göçünü bitirecek bu yola hayır demek icin, “Stop the Serengeti Highway” grubuna ve imza kampanyasına katılın:

İMZA KAMPANYASI
Change.org

Serengeti ve Kenya’daki Masai Mara arasında her sene gerçekleşen muhteşem göçün kilit noktasının ortasından geçecek bu yolun yaratacagı trafik, türünün son örneği olan bu göçü bitirecek ve gergedan, Afrika yaban köpeği, çita ve aslan gibi birçok efsanevi ve soyu tehlikede olan hayvan türü için son sığınaklardan olan kuzey Serengeti’yi bir ölüm tuzağı haline getirecek.
Serengeti Milli Parki Yonetim Plani’ni hiçe sayarak 2012 başlanması planlanan bu yol, Tanzanya’nın safari başkenti Arusha’yı Viktorya Golu kıyısındaki Musoma kasabasına bağlayacak. Her gün yüzlerce ağır kamyon ve binlerce diğer aracın geçecegi tahmin ediliyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon hayvan, yağmurlu mevsim de güneye, Serengeti’ye kurak mevsimde ise kuzeye, Masai Mara’ya gidiyorlar. Yol bu göçü ikiye bölecek,hayvanlar ezilecek. Zaten şu anda bile Serengeti’nin içindeki toprak yollarda çok hızlı giden araçlar, asfaltta daha da hızlanacak ve birçok araç da kaza yapacak. Şu anda ulaşımı çok zor olan bu bölgeye çok hızlı ve rahat ulaşım olacağından, son sığınak olan kuzey Serengeti’de kaçak avcılık da çok artacak.

Yol ölümleri, trafik tacizi ve kaçak avcılık sonuçu, göç bitecek. Tanzanya hükümeti, hayvanları korumak için yolun iki kenarına çit çekilecegini söylüyor ki bu da göçü kesinlikle bitirecek ve kurak mevsimde suya ulaşamayan fil, antelope, zebra ve milyonlarca diger hayvan susuzluktan ölecek. Benzer bir durum daha önce Botswana’da yaşanmıştı. Frankfurt Zooloji Dernegi, böyle bir durumda kurak mevsimde yeteri besine ulaşamayacak gnü antiloplarinin sayısının şu an 1.3 milyondan 200,000’e çokecegini ve goçün tamamen biteceğini vurguluyor. Bu da dünyanin en muhteşem göçünün sonu demek.

Dünya çapından korunan alanların içinden geçen otoyollar, her zaman canlılar için felaketle sonuçlandı. Bu yüzden Unesco, korunan alanların, ozellikle de milli park ve Dünya Mirası alanlarının içinden otoyollarin geçmesine karşı çıkıyor.

Yolun bağımsız olarak yapılan ekonomik fizibilite çalışması, bu yolun yapılmasının Tanzanya ekonomisine büyük zararları olacagını gosterdi. Yolun yapılması yüzlerce milyon dolara malolacak ve dünyanın en ünlü yaban hayatı göçünü yok ettigi için, Tanyanza’yanın turizm gelirinde önemli bir düşüş yaşanacak. Daha şimdiden, 2700’un üzerinde turizm şirketi yolu protesto ediyorlar. Bu goç biterse, Serengeti’nin Dünya Mirasi statüsünü de kaybetmesi soz konusu. Yolun finansmanının, Afrika’nın dogal kaynakları için büyük bir yarışa girmiş olan Çin tarafından karşılandıgı düşünülüyor. Avrupa’nın 19. yüzyılda Afrika’yı sömürmesi gibi, 21. yüzyilda Afrika’nın ekonomik olarak sömürülmesi de Afrikalıların çoğuna yaramayacak.
İşin en garip tarafı, Serengeti’nin güneyinden geçen yolun asfaltlanip uygun hale getirilmesinin ekonomik, ekolojik ve lojistik açıdan çok daha mantıklı olması. Çünkü bu yol parkın içinden geçmiyor ve halihazırda Viktorya Golü’nün kıyısındaki en büyük şehirlerden olan Mwanza’yi da Arusha’ya bağlıyor. Güney yolu, kuzey yoluna nazaran 5 kat daha fazla insana hizmet verecek. Ayrica Serengeti’nin içinden geçen ticari trafiği azaltarak, yaban hayatina da fayda sağlayacak.

Şu anda Serengeti’nin içinden Mwanza’ya bir toprak yol gidiyor ve bu yüzden bu yolu birçok kamyon ve otobüs kullanıyor. Kasim 2009’da Serengeti’de geçirdiğim bir hafta süresince, bu yolu kullanan araçların sürekli aşırı hız yaptığını ve zebra, antilop, aslan ve diğer yaban hayvanlarının dehşet içinde kaçtıklarına şahit oldum. 120 hatta 150 km yi geçen araçlar gördüm. Hatta bir tur araci, az kalsın resimdeki yavru zürafayi eziyordu. Bu aracın şoförünü 1 saat önce geçmiştik. Sarhoş şoför yoldan çıkmıştı ve bir grup Maasai arabasını çıkarmaya çalışıyordu. Serengeti’nin ortasındaki toprak piste inecek uçaktaki müşterilerini almaya giderken aşırı hız ve alkolle yoldan çıkmıştı. Daha sonra 35 zürafadan oluşan muhteşem bir zürafa sürüşü yolu temkinle geçerken, bu şoför 100-120 km ile bizi geçti ve bütün hayvanlar panik içinde kaçtı. Eminim ki her sene irili ufakli binlerce hayvan, Serengeti’nin içinden geçen onbinlerce araç tarafindan eziliyor.

Eğer yeni yol güneyden geçerse, Serengeti’nin içinden geçen Arusha-Mwanza trafiği de azalacağından, Serengeti’ye faydası bile olacaktır. Ama kuzeyden, Serengeti’nin en dokunulmamış ve en önemli yerinden geçerse, dünyanın en muhteşem yaban hayatı göçünün kalbine bir bıçak gibi saklanıp, göçü bölecek ve mahfedecektir.

Dünyanın en ünlü milli parki Serengeti’deki dünyanın son büyük göçünü bitirecek bu yola hayır demek için, “Stop the Serengeti Highway” grubuna ve imza kampanyasına katılın.
 
Üst