• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık belgesi için gerekli belgeler

Hasan Asdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2017
Şehir
Kayseri
Firma
Pınarbaşı Belediyesi
Merhabalar arkadaşlar, bir belediyeye ilçe geneli için sıfır atık belgesi alırken hangi evrak ve dökümanlar gereklidir bilen varmıdır? Eğitim ve bilinçlendirme sunumları hazırladım, Sıfır atık yönetim sistemi planı hazırladım, bunun dışında evrak ve döküman olarak ne gereklidir acaba?
 
Merhaba Hasan Bey. Sıfır atık belgesi almak için herhangi bir bilgiye ulaşabildiniz mi acaba? Şu an ben de ilçe genelinde sıfır atık belgesi almak için araştırmalar yapıyorum. Sizin nasıl bir yol izlediğinizi öğrenebilir miyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Tuğba SarıkayaMerhabalar Tuğba Hanım, bizim ilçemiz küçük bir ilçe 23500 nüfuslu. öncelikli olarak ilçenizin ihtiyacı kadar mobil atık getirme merkezi yaptırmanız gerekmektedir. En az 7 gözlü olmasını beklerler. (biz şimdilik iki tane mobil atık getirme merkezi yaptırdık daha sonra sayısını artıracağız) EÇBS üzerinden başvuru yaparken bu mobil atık getirme merkezlerinin konumunu girmeniz ve fotoğraflarını yüklemeniz gerekmektedir.
bunun yanı sıra ilçede ihtiyaç varsa cam kumbarası koydurmanız gerekmektedir. Ama zorunlu değildir ihtiyaç varsa isterler.
Bunun yanı sıra kıyafet kumbarası koydurmanız gerekmektedir. ben bunun yerine mobil atık getirme merkezini 9 gözlü yaptırıp tekstil atıkları içinde bir göz ekledim.
pazar yerleri ve toptancı halleri varsa buralara organik atıklar için kahverengi atık kutuları koyup bu atıkları da bir türlü kompost yapımı veya sokak hayvanları besleme gibi işlerde değerlendirmeniz gerekmektedir.
sonrasında 1. sınıf atık getirme merkezi yaptırmanız gerekmektedir. 1. sınıf atık getirme merkezi tebliğini inceleyip nasıl birşey yaptırmanız gerektiğine bakın lütfen. Yada il müdürlüğü ile görüşüp izin verirlerse eğer başka bir ilçenin 1. sınıf atık getirme merkezini kullanabilirsiniz ama o ilçe ile aranızda buna dair bir protokol olması lazım.
Sonrasında tüm atıklarınızı ne yaptığınızı belgelendirmeniz gerekmektedir. Bunun içinde atıklarınızı verdiğiniz geri dönüşüm firmalarıyla protokol yapmanız gerekmektedir. Başvuru yaparken EÇBS'ye bu protokolleride yükleyeceksiniz. Eğer başka bir ilçenin 1. sınıf atık getirme merkezini kullanacaksanız onlarla olan protokolünüzü yüklemeniz yeterli olacaktır. Fakat bu protokolü yüklesenizde bundan ayrı olarak bitkisel atık yağlar, elektronik atıklar ve piller ve atık ilaçları ne yaptığınızı belgelendirmeniz gerekir.
Başka bir konu ise Sıfır Atık hakkında ilçe genelinde bilinçlendirme çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Ben okullarda eğitim verdim ve vermeye de devam ediyorum. Eğitim verdiğiniz yerlerde muhakkak fotoğraflar çekinin ve eğitim katılım formu düzenleyin. Ayrıca eğitim sunumunuzda olursa iyi olur. (dilerseniz mesaj kısmından bu tarz belge ve formların örneklerini atabilirim)

Son olarak aklıma gelen de şuki "Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı" hazırlamanız gerekmektedir. bununda belirli bir formatı vardır o formatta hazırlamalısınız. Birde sıfır atık konusunu kent konseyi gündemine taşımanız gerekmektedir.

bunlardan başka soracağınız bir şey olursa yazabilirsiniz
 
Hasan AsdemirÇok teşekkür ederim Hasan Bey. Nüfus olarak yakın sayılırız. Biz de 27762 nüfusa sahibiz. Öncelikli olarak mobil atık getirme merkezi temin etmemiz gerek o zaman. Komşu ilçe belediyemiz bir tane kaynakçıyla anlaşıp dışarıdan 1 adet mobil atık getirme merkezi alınabilecek fiyata, kaynakçıya 3 adet yaptırdıklarını söylemişti. Belki o şekilde daha uyguna getirebiliriz. İlk etapta bizim için de 2 adet yeterli olur gibi. Aynı şekilde daha sonra sayısı arttırılabilir. EÇBS konusunda tesis nasıl eklenir yetkili nasıl atanır onu bilmiyorum açıkçası. Kıyafet kumbaralarımız bazı noktalarda mevcut. Pazar yeri ve haller için kahverengi atık kumbaraları temin etmemiz gerek. (Yaşadığımız ilçenin geçim kaynağı çoğunlukla seracılık dolayısıyla sera atıkları fazla) Kompost için makine almamız gerekir mi? Ya da siz nasıl değerlendiriyorsunuz buradaki atıkları? 1. sınıf atık getirme merkezimiz mevcut ama şu an atıl durumda. Detaylı bir temizliğe ihtiyacı var. Sonrasında lisanslı firmalarla anlaşma imzalayıp sisteme bu protokolleri yüklememiz gerekiyor galiba. Sıfır atık yönetim sistemi hazırlama formatı da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sayfasında var sanırım. Bir de sıfır atık belgesi alabilmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurmamız şart mıdır? Yoksa Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı olarak bu faaliyetleri yürütebilir miyiz? Son olarak mesaj kısmından belge ve formların örneklerini atabilirseniz çok mutlu olurum. Tekrar çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
 
Merhaba Hasan Bey şu an yeni firma(hesap,kurum) eklemeyi denedim. Şöyle bir uyarı aldım. (Sistemimizde, girmiş olduğunuz vergi numarasına ait bir hesap (firma, kurum) bulunduğundan bu vergi numarası ile kayıt yapılamaz. Mevcut hesabın yetkilisiyseniz, yetkili değişiklik başvurusunda bulunabilirsiniz.) Tesis yetkili atamasını belediye başkanlığından olur yazısı ile hallediyoruz sanırım. Başkan kime o konuda yetki veriyorsa tc kimlik numarası ve ismi yazacak şekilde belediye yazısını sisteme yüklememiz gerekiyormuş. Ama başvurudan önce tüm koşulları sağlamış olmanız lazım demişsinizya burada ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Bu arada burayı kullanmaya henüz yeni başladığım için size cevap verirken sıkıntı yaşıyorum maalesef. En az 5 mesaj olması gerekiyormuş. Bu yüzden buradan cevaplamak zorunda kaldım.
 
Tuğba SarıkayaMerhabalar Tuğba hanım, tüm koşulları sağlamaktan kastım yukarda bahsettiğim sıfır atık belgesi alabilmek için olan koşullardır.
""Şöyle bir uyarı aldım. (Sistemimizde, girmiş olduğunuz vergi numarasına ait bir hesap (firma, kurum) bulunduğundan bu vergi numarası ile kayıt yapılamaz""
Daha önce bu şekilde bir uyarı almadım ama muhtemelen dediğiniz şekilde halledilir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst