• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Yönetmeliği Taslağı

sıfır atık yönetmelik taslağında 16.madde de
İdari yaptırım
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, 2872 sayılı Kanun, 5326 sayılı Kanun, 5216 sayılı Kanun, 5393 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen idari yaptırımlar uygulanır. bu cezai yaptırımlar nelerdir ?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
= 2872 Sayılı Kanun Ceaları

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
= 5326 Sayılı Kanun Cezaları

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
= Büyükşehir Belediyeler Kanunu

Google de arama yaparak yada mevzuat.gov.tr adresine istediğiniz kanunları yazarak güncel ve detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
 
Taslağı incelediğimde OSB lerde 2019 yılında uygulamaya geçiş tarihi gözüküyor ,bununa ilgili süreci ne zaman başlatmamız lazım ,geri dönüşüm tesisiyiz
 
Yönetmelik taslak aşamasında olduğu İçin şu an bir süreç söz konusu değil. Resmî gazetede yayınlandıktan sonra uygulama süreleri değişebilir. Resmî gazetede yayınlanmasını bekleyin
 
Bir Belediye çalışanı olarak Sıfır Atık Yönetmeliği hakkındaki düşüncelerim şunlar; (Biraz ütopik ama inşallah bir gün gerçekleşir)
  1. Taslakta; i) Konutlar, belediyenin sıfır atık yönetim sistemi içerisinde değerlendirilir, ayrıca sıfır atık belgesi düzenlenmez ibaresi yer almaktadır. 100 ve üzeri haneye sahip sitelere Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getirilmelidir. Böylece, konutlara Bakanlık tarafından bir zorunluluk getirilmiş olacaktır.
  2. Yönetmelik ile yeni binalarda atık toplama noktası(atık odaları) oluşturmayanlara ruhsat, Sıfır Atık Belgesi almayanlara iskan verilmemelidir.
  3. Sıfır Atık Belgesi almak için ücret talep edilmemelidir.
  4. Bir çok Belediye tarafından “Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” uygulamaya geçirilememiştir. Bu nedenle; su faturası üzerinden Çevre Temizlik Vergisi bedelleri arttırılarak Belediyelerin katı atık toplama ve bertaraf masrafları karşılanabilir. Belediyelerin Gri poşet/kutu/konteynır maliyetleri gelecek olan ÇTV’ den karşılanmalıdır.
  5. Sıfır Atık Belgesi Alanlara teşvik verilmelidir. Sıfır atık belgesine sahip olan bina/site/kurumlardan daha düşük ÇTV alınmalıdır.
  6. Sıfır Atık Yönetmeliği ile ülke genelinde ikili toplama sistemi uygulanmalıdır. Toplama Sistemi ülke genelinde aynı olmalı; haftanın dört günü çöp, üç gün ise ambalaj atıkları toplanacak şekilde tasarlanmalıdır. Diğer atıkların toplama programı haftada yada 15 günde bir ya da ayda bir olacak şekilde ülke genelinde standart hale getirilmelidir.
  7. Gri Poşet/kutu/aparat harici diğer grup atıkların biriktirilmesi için kullanılacak ekipmanlar belediyelerin nüfusuna oranla yetkilendirilmiş kuruluşlar(piyasaya sürenler) tarafından karşılanmalı direk olarak Belediyelere teslim edilmelidir.
  8. Toplama ekipmanlarının bina, site, kurum alanları içerisinde muhafazası zorunlu hale getirilmelidir.
  9. Kabahatler Kanunu’nda düzenlemeye gidilmeli etkin cezalar verilmelidir.
  10. Lisanslı/Lisanssız atık toplayan/alan yerlerle tüm ilgili kurumlar (çevre şehircilik-Emniyet Müdürlüğü-SGK-Maliye-Belediyeler) ortak denetimler gerçekleştirilmelidir.
  11. Madde-5 ı) bendi Sıfır atık yönetim sistemini kendi imkanlarıyla kuranlar atıklarını herhangi bir çevre lisanslı atık işleme tesisine verebilir ibaresi kaldırılmalıdır. Belediye Kanunu’ na göre bu atıkların toplanması Belediyelerin yetki/imtiyaz ve sorumlulukları arasındadır.
 
Atık getirme merkezlerinin sıfır atık yönetmeliğine göre dizayn edilmesi ve 2. ve 3. sınıfların da zorunlu hale getirilmesi daha iyi olur bence
 
Taslak olmasına rağmen diğer yönetmeliklerden çok çok daha önemseneceği belli!
 

Ekli dosyalar

  • SIFIR ATIK BAKANLIK YAZISI.pdf
    858.2 KB · Görüntüleme: 47
@moonege
Zaten bütün meslektaşlarım bu yönetmelik çıkmadan öncesinde de tesislerinde mümkünse ambalajları ayrı ayrı gönderimini yapıyor ve atık azaltma çalışmaları yapılmaktadır.
Bence tamamiyle yönetmelik kalabalığından başka bir şey değil.
Madem böyle bir yönetmelik çıkartıyorlar bence diğer yönetmeliklerle çelişkilendirmesinler. Bu yönetmeliği kapsayan ve altını doldurabilecek bir sürü yönetmeliğimiz mevcut. Yönetmelik fazlalılığının önüne geçilmesi gerekmekte öncelikli olarak. Atık yönetim yönetmeliğince zaten burada istenilen şeyler yapılıyor. Beyanlarımızı her seye yapıyruz. birde şimdi 6 ayda bir yapacagız.
FASTFOOD firmaları 2020 yılı demişler en çok israfın ve ambalajın tüketildiği yer burası burayı bence diğer yerlerden önce geçişini sağlamalısın.
Fabrikacıya yüklenmeyi bırakıp diğer dallara odaklanılması lazım.

Geçen gün il çevreye gittim ve bu olay il çevre müdürünün sıfır atık kutularının içerisinde gerçekleşen bir şey. Metal ambalajın içerisinde tomarla kağıt yıgını bulunuyor. Daha sen bunu kamu alanında yapamıyorken bunu insanlardan bekleyemezsin. ha bunu yapan müdürdür demiyorum sonuç olarak bir sürü insan girip çıkıyor müdürlüğe fakat o belgeleri atanında sıradan bir vatandaş olmasına imkan yok.
 
@orangehead026
Kesinlikle katılıyorum. Zaten biz bu işleri yapmıyor olsak ne EAYP onayı, ne lisans, ne izin hiçbir denetimden geçemeyiz. Zaten bir den fazla yönetmelikle yaptığımız işleri sanki yeni bir işmiş gibi önümüze sunuyorlar? Hatta daha taslak halde olan bir yönetmelik için bakanlık görüş istemek dışında böyle bir yazı göndersin?

İnsanın aklına başka şeyler geliyor ya neyse....
 
bu yönetmelik neyi amaçlıyor arkadaşlar sanayi kuruluşlarını içine almış ? zaten sanayi kuruluşlarında çalışan bizler Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre kaynakta ayrıştırma ve lisanlı firmalara atık gönderimi yaparak bildirim yapmıyor muyuz?
6 dakika önce tarihi olarak mesaj birleştirildi.

belediye ve kamu kuruluşlarında bunu yapmayı amaçlıyorlar ise sanayi kuruluşlarını kapsam içine neden almışlar? sanayi kuruluşları olarak bir etiket alma zorunluluğu getiriyor mu getirmiyor mu çözemedim.
 
@sdagtekin
İncelediğim kadarıyla bu yönetmelik ambalaj atıklarının toplatılmasını. Atık çıkartmamaya olmuyorsa atıgın en aza indirilmesini kapsıyor :)
Atık yönetim hiyaraşisini yeni bir şeymiş gibi sıfır atık hiyarişi diye önümüze çıkartıyorlar bide :D
Yetmezmiş gibi Sıfır atık yönetim plan formatı da var, AYP yapmıyoruz gibi :D
baktıgınızda işin ucu belgelendirmeye gidiyor :) yani bakanlığımız (devlet) paraya sıkışmış. ayrıştırmayı en güzel yapana platin orta yapana altın az yapana da gümüş belge vericem ama PARA çokomel hesabı yaparak önce parayı istiyor ardından belgeyi veriyor :)
 
Sıfır atık kavramının içi nasıl boşaltıldı?
Benim bildiğim zero waste akımı atık üretmemeye dayalı, yönetmeliği inceleyince insan üretim sektörüne yönelik bir takım çalışmalar var zannediyor ama olay dönmüş dolaşmış atıkların ayrıştırılmasına gelmiş. Zaten yaptığım şey için de bana platin madalya takacaklarmış. Her şeyin olduğu gibi bu kavramın da içi pek sevgili büyüklerim tarafından boşaltıldı..
 
Önce Toplama sistemini oluşturmadan atılan hiçbir adım başarılı olmayacaktır. Toplanan ambalaj atığı miktarı artabilir fakat şu aşamada gerçek amacına maalesef hizmet etmeyecek. Ancak bir yerden başlanması adına güzel bir gelişme.
 
@orangehead026

Formattan çok ISO 14001 için kullandığımız "checklist"lere benzemiş. Aslında üzerinde biraz durulursa hali hazırda var olan EAYP içine de yedirilebilir.
 
@Melih Coşar

Tıbbi Atık Yönetim Planı konusunda da aynısı olmuştu, E.A.Y.P.'ye entegre ettiğimizden dolayı hiçbir tesisimizde zorunlu olmadı. Bence E.A.Y.P. geliştirilirse Sıfır Atık Y.P. de birleştirilir içine. Yönetmelik hâlâ taslak hâlindeyken bu konuyla ilgili talepte mi bulunsak :D
 
Üst