• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Silikozis

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Silikozis,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
(SiO[SUB]2[/SUB]) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pneumoconiosis (pnömokonyoz) tablosudur. Maden işçileri arasında bir dönem Dul Bırakan Hastalığı olarak anılmıştır. Bir işçinin kot taşlama işinde altı ay çalışması bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre olup nefes darlığı (dyspnea), yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ne yazık ki toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemez.

Patogenesis

Soluma ile silika tozları, akciğer interstisiyumuna gider ve alveoler makrofajlarca fagosite edilir. Fakat fagositozu takiben kısa süre içinde makrofajlar ölürler. Başka makrojafların silika tozlarını fagosite etmesi devam eder. Bu fagositozu sağlayan makrofajlar bir süre sonra fibroblastların çoğalmasını sağlayan Growth Factorleri salgılarlar ve böylece fibrozis stimüle edilmiş olur. Çünkü her ne kadar fagosite etseler de hücreler ölecektir ve organizma buna bir nevi "Dur" demek adına bu oluşumu tetikler.
Silika kristallerinin kollagenler ile sarılması ve bu esnada tozları solumayı izleyen süreçte fibrotik hiyalinize nodüller (silicotic nodules) oluşur. Nodüller alveolleri doldurmaya başlamıştır. Silikozis oluşum ve sonuçlanma bakımından tıpkı siroza benzer. Mekanizma bağ doku üremesi ve bunun önüne geçilememesidir.

Risk grubu

Maden işçileri, kot taşlama işçileri, çimento fabrikası çalışanları, cam endüstirisi çalışanları başlıca risk grubunu oluşturur.[SUP]
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/SUP]Tedavi
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece profilaktik (koruyucu) önlemler alınarak hastalığın önüne geçilmesi mümkündür.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Cevap: Silikozis

kot taşlamada lazer yöntemi geliştirilmiş herhalde kullanılırsa silikozis hastalıgı azaltılabilir.
 
Merhaba;

Artık kot kumlama işlemi yasal mevzuatımızda da yasaklanmıştır. Dolayısıyla birçok büyük firma bu anlamda denetlenmiştir. Tabi merdiven altı işletmelerde durum nedir bilmiyorum...

Kumlama işlemindeki görüntüyü elde etmek isteyen işveren ister istemez lazer tekolojisine yönlenmek durumundadır. Lazer ile şekillendirme işlemi hem hızlı hem de kolay bir yöntemdir. Ayrıca insan sağlığına zararlı bir etkisi bulunmamaktadır.

Ulusal olduğu kadar uluslararası medyada da takip edilen bir konu haline gelmiştir. Uluslararası kuruluşlar tarafından da yapılan denetimlerde sorulan en önemli sorulardan birisi "Kumlama işlemi var mı?" Yani işimi yapmak istiyorum bende bu piyasada varım diyenler lazeri kullanmak zorunda... :)
 
Üst