• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sızıntı Suyu Arıtma Tesisine nasıl bir iyileştirme yapılır.

mfyldz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Nisan 2020
Şehir
Samsun
Firma
Kamu
Sızıntı suyu, tesisdeki tanklar çalışmadığı için atıksu arıtma tesisine taşınmaktadır. Başka bir alternatif yöntem ne olabilir.
 
katı atık sahasından çıkan sudan bahsediyorsunuz sanıyorsam, koi değeri kaç peki ? direk kanalizasyon hattına verin ne de olsa sonu arıtma tesisi. veya geri sisteme püskürtme yapın veya neden tanklar çalışmadığına bakalım ? ulaşım maliyeti mi - bakım onarım maliyeti mi arasında tercihe bakmak lazım . sınır veride aklıma gelen bunlar.
 
evet katı atık sahasından çıkan su, şuan net bilmiyorum ama 36.000 lerde olabilir. ulaşım maliyeti bakımdan daha ucuz olduğu için şuan bakımdan kaçınılıyor. ters ozmos sistemi var normalde. İlla MBR yada farklı bir sistem ( tabi bunlarda ekstra maliyet) mi getirmek gerekir yoksa yerinde çözüm olarak olabilecek bir adım varmı
 
"Sızıntı suyu miktarının azaltılabilmesi için, ilk olarak, depolama sahasına çevreden gelen yağış sularının engellenmesi gerekmektedir. Bunun için, iyi bir çevre drenajı sağlanarak, çevre sularının depolama alanına girmeden doğal akış biçiminde tahliye edilmesi yeterli olacaktır. Depolama yapılan alana giren su miktarının kontrolü ise, uygun şev stabilitesi ile azaltılabilecektir. Aynı zamanda, depolama yapılmış ancak atık kabulü yapılmayan alanların üzeri, geçirimsiz bir örtü tabakası ya da örtü malzemesi(naylon, membran örtü vb.) ile kaplanarak bu bölgelere girecek su miktarı da azaltılabilecektir. Saha günlük örtüsü, şev stabilitesi, atığın su muhtevası, atık bozunma süreci gibi birçok parametreye bağlı olarak sızıntı suyu miktarı değişkenlik göstermektedir. Sızıntı suyu miktarının azaltılması amacıyla geri devir uygulaması yapılmakta ve sızıntı suyu miktarı azaltılabilmektedir. Sızıntı suyunun depo sahasının içine ya da üzerine geri devrettirilerek arıtılması uzun süreden beri dünya genelinde uygulanan bir metottur. Toplanan sızıntı suyu katı atık depo alanı üzerine geri döndürülerek atık içinde bulunan organik maddelerin stabilizasyonu hızlandırılır."

Arıtım ile ilgili alternatifleri ekteki belgede bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Sızıntı Suyu.pdf
    131.3 KB · Görüntüleme: 23
yazdıklarınız minvalinde şunu da sormak istiyorum. sızıntı suyunu sahaya geri devir ettiğimizde organik maddelerin stabilizasyonu hızlandıracağını söylediniz hem bununla alakalı bir sayısal veriyi nasıl oluştururum hemde biogaz elde edilmesine de faydalı olurmu olursa bunu nasıl belirtirim
 
Sızıntı suyunun geri devrinde ortamın ısısı ve güneş faktörü ile buharlaşma gerçekleşir. Böylece atıksuyun miktarı düşürülür. Tekrar alınan atıksuda yine aynı devir ile gönderileceğinden bu sirkülasyon içerisinde artan KOİ oranı ile azalan debi beklenir. Arıtma tesisine taşıdığınız ortalama olarak günlük debi ve KOİ yi kullanarak artacak olan biyogaz miktarını hesaplayabilirsiniz. Buna ek olarak sahanın büyüme planı, atık miktarları vb. değişkenler hesabı değiştirecektir.
 
@mfyldz Bu yöntem bir çok yerde uygulanan genel geçerliliği olan bir yöntemdir. Atıkların dökülmesi esnasında da sahada kayma olabilir. Kaymaya sebebiyet vermecek yavaş akışı sağlamak, tek bir yerden vermeden suyu uygun şekilde dağıtmak vb. önlemler alınabilir.

Düzenli depolama sahaları çok büyük alanlar olduğu için çok küçük debilerde dağıtım yapılabilir.
 
@mfyldz Aşağıdaki linkte "KATI ATIK DEPO SAHALARINDA SIZINTI SUYU GERİ DEVRİNİN DEPO GAZI BİLEŞENLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ" isimli çalışmayı bulabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Biraz araştırırsanız konuyla alakalı yapılmış çok daha güzel İngilizce kaynaklar var. Ücretli yayınlar olduğu için paylaşamıyorum ancak herhangi bir üniversitenin ağından bağlanabilirseniz ücretsiz ulaşabilirsiniz.
 
Üst