• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Soba

Mehtap Işık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2009
Şehir
İzmir
Firma
AREL Müşavirlik
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi bunlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılır. Hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 m. kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlar.
Kimyacı:
-Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.
Fizikçi:
-Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.
Jeolog:
-Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış.
Matematikçi:
-Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.
Antropolog:
- Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.
Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar. Adam cevap verir:
- Boru yetmedi...
 
evsahibinin acıklı gerekçesi hariç (borunun yetmemesi realitesi) sadece antropolog düzgün ve tutarlı bir açıklama getirebilmiş.
kimyacı bazı kimyasalların etkisinde. aktivasyon enerjisinin reaktanların kimyasal yapısıyla ve katalizörlerle alakası var, "yüksekliğe bağlı aktivasyon enerjisi eğrisi" nedir a dostlar, hiç olur mu? kafa güzelse olabilir tabii..
fizikçi de lise terk, konveksiyon taşınımdır ve ısınan hava yükselir. toplayınca ikisini sobayı yükseltmenin tavanı daha çabuk ısıtmaktan başka işe yarayacağı yok. o yüzden sobayı gömmek lazım konveksiyonu kullanmak için. (ha konveksiyon yerine termal radyasyon deseydi belki olurdu, ışınımla ısı transferi, yükseğe konan bir soba sayesinde daha az engele takılıp daha geniş alanı ısıtabilir misal atom bombası atarken de yüksekte patlatıyorlar daha çok insan ölsün diye ama belki o da bi ihtimal, sonuçta soba bu, plütonyum yakmıyor.)
jeolog tam sopalık. yüksekten düşen sobanın korlarının etrafa saçılmasını hayal edip zevk alan bir kundakçı. tam bir psikopat.
matematikçi olayı şeklen çözmüş. "quod erat demonstrandum" deyip geçmiş geometri falan diye laf salatası yapmış, teknik açıklama ihtiyacı duymamış.. radyasyonla ışınsal yolla transferi kastetmiş ama onun da fizikçinin aksine konveksiyondan bihaber olduğu belli (al birini vur ötekine). matematikçi işte, tümevarımla çalışıyor kafası, deneycilik nedir öğretmemişler, tümdengelimden bihaber. kök eksi bir diye bi sayı olduğuna da inanıyodur bu gariban allah bilir.
antropolog bir tebriki hakediyor, ikinci en iyi açıklamayı getirmiş ama o da sosyal bilimci en nihayetinde, ne kadar tebrik etsen de sözelci işte.

benim tahminim bu hikayeyi türeten üniversite 1. sınıf öğrencisi bi mühendisti. kalkülüs, mukavemet vs çalışmak yerine etütte böyle boş işlerle uğraşıyordu. inşallah kalkülüsten büte kalmıştır, bursu da kesilmiştir.
 
Üst