• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Son çökelti̇m havuzu

merve özkaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu
Son çökeltim havuzunda yüzeysel hidrolik yük ve savak yükünün önemi nedir ? yüzeysel hidrolik yük 0,6-0,9 , savak yükü 60-180 arasında olması gerektiğini biliyorum. ancak bu sınır değerlerinin dışında çıkması tesise ne gibi olumsuz yan etkileri olur? Bu iki maddenin önemi nedir ? neden takip edilir bilginize ihtiyacım var
 
Su hızlı akar, hidrolik bekletme süresi düşer. Çökelme için yeterli zaman kalmayabilir. Çamur (AKM) kaçakları oluşabilir. Aşırı olduğunda lapa lapa çamur kaçakları oluşabilir.
 
Yüzeysel yükte çamurun çökebilmesi için çökeltim havuzu tasarımında ilk ana tasarım kriteri. Yani bir çöktürme havuzu tasarlayacağınız zaman ilk bulacağınız değer ( eğer dairesel çökeltim havuzu ise ) havuzun çapı olur.

Yani aynı hacimde aynı hidrolik bekletme süresine aynı debiye sahip iki dairesel çöktürme havuzlarından birinin çapı 3 metre diğerinin ki 6 metre işte yüzeysel yük 3 metre olanda 2 kat daha fazla ve bu yüzden çamur çökmesinde büyük sorunlar yaşanabilir. Flok kaçışı, çamur kabarması vs. vs.

Not: Yüzeysel Yük, Yüzeysel hacim yükü = 0,5 - 2,0 m3/m2.saat
 
son çökeltim katı madde yükünün önemi nedir peki ? katı madde yükünün çökeltmede 3-6 arasında olması gerekiyor diyebiliyorum eğer fazla olursa ne gibi sorunlar olur lütfen yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkürler
 
leylasahinKatı madde yükü derken,

Son çökeltim havuzu tasarlanırken;

Yüzey yükleme hızı = Q/Yüzey Alanı ile ölçülür.

0,5 - 2 𝑚3𝑚2.𝑠𝑎𝑎𝑡 arasında uygun değer alınarak çöktürme havuzunun çapı bulunur. Eğer seçtiğiniz çap bu aralık dışında kalırsa verimli bir çöktürme olmaz yüzeyden kaçışlar olur.

Çamur Hacim Yükleme Hızı

Çöktürme havuzuna gelen akm konsantrasyonları üzerinden hesaplaması yapılır. Bunun seçtiğin arıtma prosesine göre farklı değerleri var.

Eğer bu değerde sınır değeri aşarsa çöktürme havuzları verimli çalışmaz yine kaçaklar olur.

Çöktürme havuzlarında en büyük sorun çamur fazının sıvı fazdan ayrılmaması. Yukarıda ki kontroller bu sorunun olmaması için gereken değerler

Not: 3-6 gibi birimsiz olarak yazdığınız için ne olduğunu anlamadım
 
Son düzenleme:
Üst