Su verimliliği yönetmeliği?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (1358)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba su verimliliği yönetmeliğini okudum ancak aklıma bir madde takıldı. Fabrikamız bu yönetmelik kapsamına girmiyor, EK-1 VE EK-2'de değiliz ancak yönetmeliğin sonunda yazan geçici maddede ''Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olmayan su kullanıcıları Bakanlığın talep ettiği su kullanım verilerini Bakanlığın belirlediği format ve yöntemle bildirmekle yükümlüdür'' maddesinde anlatılmak istenen nedir? Dahil olmasak bile su tüketimimizi mi bildireceğiz bildireceksek nereye? Format nerededir? Bu arada üretim için su tüketimimiz de yok aslında sadece şebeke suyundan buharlaştırma için küçük kazana biraz su alıyoruz o kadar. Onun dışında tuvalet, lavabo, yemekhane için kullanım var. Yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
sema yaşarYönetmeliğe tekrar bakınca evet.

Ek-1'e baktığınızda 18 ay süreniz var. Yeşil Belge için verilen süreden aşağıda. Ek belgede yer alan NACE Kodlarında da düzenleme yapmışlar. Bunu yönetmeliğe eklemeleri gerekiyor. Örnek vereyim NACE Kodu 27.40 olan tesisler normalde Ek-2 listesinde lakin kitapta gönüllü olarak geçmektedir. Geri kazanım tesisleri Yönetmelik listesinde lakin yeni listede yer almıyor. Bu arkadaşların yeni aldığı uygulamalar mevcut Yönetmeliklerle çelişiyor. Ben Yönetmelik değişikliği beklerim.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Ekleme: Klavuzda da belirtmişler

Saygılarımla.

Üyeler Görebilir
Serhat A.Serhat bey merhaba,
Bahsetmiş olduğunuz gönüllü ve yükümlü mevzusunda ben şu şekilde algıladım. Kılavuzun 13. sayfasında gönüllü ve yükümlü tesisleri ayırmışlar zaten. endüstriyel işletmeler için 50 çalışan sınırı var . üstündeyse yükümlü altındaysa gönüllü olarak yazmışlar. Bu açıklamaya istinadende sanırım kılavuz sonunda gönüllü yükümlü tablosu oluşturulmuş. Yönetmelik ekinde de aynı şekilde geçiyor aslında. ek1de nace kodlarında parantez içinde 50 çalışan sınırı var. kılavuzda verdikleri nace kodu gönüllü yükümlü listesinde bi parantez açarak 50 çalışan altı gönüllü diye belirtmeleri daha net olurdu tabi.
Ama geri kazanım tesisleri için dediğiniz de haklısınız, yönetmelik ek 2 de var ama kılavuzdaki nace kodlarında yok. Sanırım tekrar düzenleme yaparlar.

Üyeler Görebilir
sema yaşarSema Hanım merhaba,
Kılavuzda aşağıdaki şekilde belirtilmiş, önce mavi sonra yeşil belge almakla yükümlü ek2 de bulunup 50 ve üstü çalışan bulunduranlar.

Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri ile Yönetmelik Ek-2’de yer alanNACE kodları kapsamında üretim yapan, 50 ve üzeri çalışanı bulunan ve her türlü resmi bilgi vebelgelerinde NACE Kodu bilgisi olarak bu kodları ihtiva eden işletmeler;• Yönetmelikte belirtilen sürelerde ve şartlarda su verimliliği sistemini kurmakla ve• Sistemin kurulmasını müteakip önce mavi su verimliliği belgesi için,• Ardından Yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde gerekli şartları sağlayarak yeşil suverimliliği belgesi için başvuru yapmakla yükümlüdür.

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Yönetmelik ekinde geçen serbest bölge ve endüstri bölgeleri tam olarak nereleri kapsıyor acaba?

2) Endüstriyel Su Verimliliği

Endüstriyel Faliyetler
Sistem Kurulumu için Son Tarih (Yönetmelik yayım tarihi itibarıyla)
· Ek-2’de yer alan NACE Kodları kapsamında faaliyetler
(50 ve üzeri çalışanı bulunanlar)

· Organize Sanayi Bölgeleri
· Serbest Bölgeler
· Endüstri Bölgeleri

18 ay

Üyeler Görebilir
Anonim (255a)Endüstri Bölgeleri örneğini vereyim:

Yukarıdaki listede, özel endüstri bölgelerine ait liste yer almaktadır. Münferit sanayi tesisleri gibi bir ibare olduğu gibi, ÖEB, OSB, SB gibi tanımlar da firma lokasyonu için tanımlanabilen yerler arasındadır. Bakanlık tarafından belirlenir. Şartları ve standartları için Sanayi Bakanlığı web sitesini incelemeniz gerekiyor.

Üyeler Görebilir
Anonim (255a)4737 sayılı Kanun ile belirtilen OSB'den daha farklı imtiyazlara sahip, kendi yönetimi olan, kendine özgü faaliyet alanları olan yerlerdir. Kişiye veya özel bir firmaya ait olan %51 üstü alansa Özel Endüstri alan olmaktadır. Onlarda daha farklı imtiyazlar var mesela enerji kısmında. Resmi Gazete'de yayımlanıp ilan edilir.

Serbest Bölgeler ise istisnalar haricinde Ülkemiz sınırları içindeki mevzuata tabi olmayan yine kendine özgü muafiyet vs. olan ticaret alanlarıdır. En bilindik Serbest Bölge Mersin'dir. Kocaeli sınırları içinde de mevcuttur.

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Konu kapsamında aksiyon alan var mıdır acaba? EK-1 NACE kodundan kapsama giriyoruz ve 6 aylık süremiz kaldı, ne yapmamız gerektiğini de çok bilemiyorum.

Üyeler Görebilir
Anonim (308d)Başlıkta hem Kubilay Bey hem ben klavuz linklerini paylaştık.

6 ay içinde yapmanız gereken başlıklar var. Gri su ve yağmur suyu hasadı, perlatör gibi tesisat işleri, eğitim, afiş asma, en az 3 personel belirleme (Koordinatör, sorumlu, yardımcı personel, personel tesisattan anlamalı) Tesisat konusunda hem Yönetmelik hem klavuzla gelen muafiyetler var. Tesiste su verimliliği hakkjnda yapılanların formatta belirlenmiş şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi GM'ye göndermek. Müdürlüğün taşrası İllerde Arazi Yönetimi Şube Müdürlükleridir.

Unutmadan 2025 ayları da dahil olmak üzere 3 aylık periyotlarla aylık su sarfiyatı hesaplanmış olup Bakanlığa gitmeli.

Saygılarımla.

Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Bilindiği üzere yönetmelik 2024 Aralık ayında yayımlandı ve 2025 Mart ayında NACE kodlarında değişiklik oldu. Eski NACE Kodumuz 25.50.01 idi ve yönetmelik ekinde yer alıyordu. Akabinde Mart ayında İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 25.40.04 olarak değişti. NACE açıklamaları aynı olduğundan dolayı yönetmeliğe tabi olduğumuzu düşünüyorum. Ancak en son yayımlanan kılavuzu incelediğimde 1.3. ENDÜSTRİYEL FAALİYETLERDE SU VERİMLİLİĞİ BELGELENDİRME SÜRECİ başlığında "Yönetmelik kapsamında belirlenen yükümlülerin güncel durumu Ek-1’de yer almaktadır" ibaresi yer alıyor. Kılavuzun EK-1 listesini incelediğimde ise bahsettiğim iki NACE kodu da yer almamakta. Buna göre biz bu yönetmelik kapsamında değil miyiz acaba? Nasıl yorumlamak gerekir? Benzer bir durumda olan var mıdır? Atladığım bir detay olabilir mi?

Destekleriniz için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Son düzenleme:
Üyeler Görebilir