• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Süt Endüstrisi atıksuyu

ibrahim çoban

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2020
Şehir
Eskişehir
Firma
Askeri Fabrika
Hocalarım merhabalar süt endüstrisinde sadece biyolojik arıtım ile güzel bir arıtım yakalıyoruz ancak yüklemiş olduğumuz resimde bakterinin suyu yüzeyinde bulunuyor çökmeden sonra, bu arada doldur havalandır boşalt yöntemi ile ardışık kesikli reaktör mevcut tesiste bu şekilde görüntünün sebebi hakkında fikri olanlar yorum yaparsa sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210821_104015.jpg
    IMG_20210821_104015.jpg
    5.6 MB · Görüntüleme: 35
Efendim yağ tutucu mevcut değil tesis Kara düzen önce bir kaç havuzda dinlenip sonrasında biyolojik havaza alınıyor yani ne kadar debi geliyor ne kadar oksijen veriliyor hiç bilmiyorum inanın çünkü ölçen cihazlar yok OSB ye deşarj var azot koi vs çok iyi arıtım oluyor yani 100 un altına düşüyor koi azot da çok düşük istenilen değerin altına düşüyor ancak fosfor da sıkıntı var sizce bu kaçan parçalar fosforlu arttırır mı acikcasi ben çok oksijenden olduğunu düşünüyorum
 
Biyolojik havuz ardışık kesikli reaktör çöktürme de havalandırma da aynı havuzda efendim
 
ibrahim çobanEvet doğru öyle yazmışsınız pardon. Eğer bu fotoğraf havalandırma fazında çekildiyse çok da iyi bir aktif çamurunuz yok gibi.


Fotoğrafa geri dönersek: Zaten süt tesisinde suda yağ olması beklenir. Bu görüntüde yüzeyde oldukça yağ olduğu görülüyor. Yağ sıyırıcı gibi bir şey düşünebilirsiniz. Yağı sıyırmak nispeten kolaydır.
 
değerlerimiz çok iyi koi 60 larda falan osbnin istediği değer 1100 ama fosforda sıkıntı yaşıyoruz imhoff aldım fotoğrafı aticam hatta sabah alınmış bir fotoğraf bırakayım
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210821_110012.jpg
    IMG_20210821_110012.jpg
    4 MB · Görüntüleme: 29
Yağ ile alakalı zaten bir sıkıntı yok o yüzden yapılmamış sanırım bende yeni başladığım için çözmeye çalışıyorum maallesef
 
İmhoff aldım atıyorum fotoğrafını yaklaşık 45-50 dakika çökmesini bekledim fazla çamur var sanki sistemde yorumunuz nedir
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210821_133658.jpg
    IMG_20210821_133658.jpg
    6.5 MB · Görüntüleme: 27
Görüntü çok kötü. Flok yapısı yok. Imhoffda çökelmesini beklemeyin 30 dakika sonundaki durumun fotoğrafını atın bakalım.

Oksijen ayarınız nedir? Fosfor giriş ve çıkış değerleriniz nedir?
Hatta girişte BOİ5, azot, fosfor miktarlarınız nedir?

Bir de lütfen giriş suyundan yani havalandırma havuzuna henüz girmemiş varsa dengeleme havuzundan (ham atık sudan) 1 litre alıp imhoffa koyun ve 30 dk sonraki sonucun fotoğrafını atabilir misiniz?
 
30 dakikada durumun fotoğrafı ham atiksudan da aldım onu da yarım saate yuklicem boi azot fosfor oranları açısından değerlendirecekseniz girişleri bilmediğim için şuan onun için kit de yok maallesef ama çıkış fosfor 8 ile 15 arasında değişiyor girişe bugün bakicam kit ile onun dışında koi bakabilirim girişe kit ile elimde olanlarla bu şekilde oluyor maallesef aslında tesiste tek problem fosfordan çıkışı sagliyamiyor kimyasal demir ile çöktürme yapalım dedik kimyasala da yanaşmıyor sadece biyolojik var dengeleme var ve bir kaç havuz var ordan oraya ordan oraya alıyor suyu bir mantığı da yok maallesef sadece dinlendirmis oluyor
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210821_133658.jpg
    IMG_20210821_133658.jpg
    6.5 MB · Görüntüleme: 12
Havalandırma havuzunda oksijeni kaçta tutuyorsunuz? Fotoğraftan anladığım kadarıyla aşırı karışım var.

İmhoffdaki görüntüde yukarıda bahsettiğim gibi bir flok yapısı görünmüyor. Ya aşırı karışımdan paramparça oluyor ya da canlı biyokütle yok. Eğer imkanınız varsa bir laboratuvar firması çağırıp havalandırma havuzundan numune alıp UAKM ve AKM (diğer bir deyişle MLVSS) baktırın. Bkz. AKM, UAKM, MLVSS, MLSS farkları nelerdir?

Fosforu sadece biyolojik işlemle giderip gideremeyeceğini anlamak için bakılması gereken birkaç önemli parametre var.

Girişte:
- BOİ5
- Toplam fosfor
- Toplam azot

Bunları ölçtürün fosfor için yorum yapalım.

İmhoff görüntüsüne bakarak ASLA fazla çamur var denemez. Ancak elinizde başka veri olmadığı için MECBUREN bu veriler üzerine yorum yaparsak,

Evet biraz çamur uzaklaştırın.

Biyolojik fosfor gideriminin birkaç temel ilkesi var. Mevcut sistemde Fosfor giderim verimi çok yüksek olamaz; ancak giriş değeriniz çok yüksek değilse mümkün olabilir. Ölçtürün yorum yapalım.

Kesikli sistem olduğu için havalandırma fazından önce havuzu doldurup birkaç saat oksijen vermeden havasız ortam sağlarsanız fosfor giderimi artabilir. Deneyiniz. Burada giderilen fosfor canlı biyokütlenin yapısına geçiyor. Doğru ve düzenli çamur uzaklaştırma yapmaz, deşarj suyuna çamur kaçırırsanız fosfor yüksek çıkacaktır.

Bir koagülant ile çökeltmesini sağlamak da mümkün. Üstelik Demir III Klorür piyasadaki en ucuz koagülantlardan birisidir. Biyolojik olarak fosfor giderilemeyecekse denenebilir.

Aktif çamurun ne durumda olduğunu anlamak için UAKM ve AKM analizinin aynı anda yaptırılması önemli. Yaptırmalısınız. Tüm analizleri numune alma ve saklama kurallarına uygun şekilde almalısınız. Laboratuvar gelip kendisi alsa en iyisi olur.
 
Son düzenleme:
Hocam kimyasal arıtımı demir ile en garantisi olur dedik biyolojik olarak fosforu sınır değerin altına çekemiyoruz ama kimyasal bulaşmak istemiyorlar onun dışında uzun havalandırmalı demek bir nevi doğru sistem akr olarak tasarlanmış ama genel olarak özellikler tutuyor çözünmüş oksijene bakamıyorum cihaz yok blowerin sisteme verdiği oksijenden ve bakterinin hacmine gitmeye çalıştım ama saçma bir sonuca ulaştım teşekkür ederim yinede ayarlicaz inşaAllah
 
ibrahim çobanKesikli olduğunu unutmuşum. Cevabımı revize ettim. Birkaç arkadaşımın çalıştığı tesiste de oksijen ölçer yoktu. Benim anlamadığım olay şu:

Bu arıtmayı kuran kişiler neyi anlamıyor acaba? Burada canlı bir şeyler var. Bunların yaşaması için oksijen lazım. Bunu biliyorsun. Oksijen verme sistemini de kurmuşsun ancak 3 kuruşluk oksijen ölçer almamışsın. Gerçekten çok enteresan. Oksijen ölçer olmadan hiç kimse biyolojik atık su arıtma tesisini işletemez. Gözlerin kapalı araba sürmek gibi bir şey bu.

Acilen oksijen ölçer temin ettirin. Yani tesise oksijen ölçer almamışlar, size diyorlar ki "Fosforu düşür", gülün geçin.
 
Ben söylemeye onlar almamaya kararlı sanırım bakalım neler olacak 🙂
 
Adem Bey revize edilmiş cevaba baktım şimdi dediğinizi bende düşündüm biraz bakteri havasız bıraksak sonra besin ve hava versek daha iyi fosfor arıtımı olur belki ama şu da bir gerçek her gün gelen debi ölçülmuyor çıkan debi ölçülüyor pompalarin değerlerinden hesap etsek dicem yeni muhendis olduğumuz için e dediğimiz pek dinlenmiyor bakalım neler olacak
 
Üst