• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Suyun özelliklerinin Çevre Mühendisliği açısından değerlendirilmesi-( Genel)

Yok kötü bir durum yok konuşa konuşa insanlar birbirlerini yanlış anlayabilir. Farklı düşünebilir. Tartışıp aydınlanmak için buradayız ;)
 
O değilde çok güzel tartışma konuları da çıkar buradan :D

Cevaba gelince diğer arkadaşlarımın da dediği gibi bir çok açıdan önemli bir çok açıdan yararlı bazı açılarda ise yararsız durumda etki gösterir.

İçme suyu olarak düşünürsek önemli uygun mu değil mi , atıksu kısmından düşünürsek arıtılması açısından önemli , ya da yakıt olarak kullanılan atıkların içerisindeki miktarı önemli , alt yapı kanalizasyon tasarımlarında önemli vs. vs diye ilerletebiliriz.

Özetle biraz daha daraltmak gerek konuyu :)
 
komik olan birşey görmedim. hiçbiri çevre mühendisleri selfieleri paylaşmak kadar boş değil bence. bi güruh var her sorulana aynı reaksiyonu veren
 
@dozsoy3 Merhaba ,

Her sorulana aynı reaksiyon verilmiyor bu birincisi :)

İkincisi de sizin görüp görmediğinizi değil kendi gördüğümü (komik bence ) dile getirdim. Siz o boş selfieleri paylaşanlardan olmayın . Sadece ihtiyacınız olunca yazın cevap alın. Aman cevapta vermeyin Derya Hanım :)

Yanlış hatırlamıyorsam whatsapp grubunundan da bu nedenle çıkmıştınız. Sadece sorularınıza cevap verilsin başka bir konu konuşulmasın sadece mesleki konuşulsun şeklinde bir siteminiz vardı. Burası da aynı şekilde bilginiz olsun :)

Tüm üyelerimizinde bildiği gibi burası sadece mesleki bir platform değil aynı zamanda Çevre Mühendislerinin sosyal platformu da :)

O nedenle Çevre Mühendisleri selfiesi paylaşmak isteyen (boş) arkadaşlarımızı aşağıdaki konuya bekliyorum :)

CMNET'li Özçekim;)
 
@Fatih Koçak ÇOK GÜZEL İZAH ETMİŞSİNİZ. Sözüm size değildi ama üzerinize alınmışsınız madem. Ayrıca wp den de aynı boş muhabbet yüzünden çıktığım doğrudur. Neticede amaçtan şaşmamak lazım. Bu kendi fikrim savunmaya da devam edeceğim . Soruyu hangi heyecanla hangi panikle yazdığından bi haber( bence altında yatan verebilecek çok da cevabının olmamasından )'ti ye almaktan bahsetmiştim. Sosyal ortamınızı geliştirebileceğiniz onca farklı alan varken üstelik:)
 
@dozsoy3 insan bir laf attığı kişilerin profillerine bakar forumda ne kadar cevap atmışlar sizin gibi hep soru mu sormuşlar yoksa ağırlıklı olarak sorulara cevap mı vermişler diye.

Üstelik konu sahibi soruyu biraz daha detaylandırınca soru cevaplanmaya başladığını görmüş olmalısınız.
 
Merhaba,

Hidrolik kavramı Çevre ve İnşaat Mühendisliğinde sıkça kullanılır. Her iki mühendislikte de ortak noktası olmakla beraber ayrıldığı noktalarda vardır. Detaylı bilgilendirmeye geçmeden önce şunu tavsiye etmekte fayda var. Üniversitede inşaat mühendisliğinde çift anadal veya yüksek lisans yapabilirsiniz. Yüksek lisans yaparsanız geoteknik veya hidrolik alanlarından yapabilirsiniz. Ben Çukurova Üniversitesinde okurken Zeliha Selek hocamız hidroliği sevdirmişti.

Hidroliğin tanımını yaparsak; kuvvet ve hareket üretmek ve bu kuvveti iletmek için sıvı akışkan kullanma işine denir. Hidrolik, akışkanların
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
hareketlerini inceleyen bilim alanıdır. Eski Yunancada su anlamına gelen hydro ile boru anlamına gelen aulis kelimelerinin birleştirilmesinden türetilmiştir. Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı ve elde edilen basınçlı akışkanla çeşitli hareketlerin ve kuvvetlerin üretildiği sistemlerdir. Hidrolik sistemlerde genellikle akışkan olarak su ve yağ kullanılır.

1588197742001.png

Hidrolik Sistem Nasıl Çalışır?
Hidrolikte kuvvet iletimi akışkana verilen basınç enerjisi yardımıyla sağlanır. Basınç enerjisi uygun alıcılar tarafından kuvvet ve harekete dönüştürülür. Basınç enerjisi akışkan üzerinde taşınarak iletilir. Akışkan üzerine bazı mekanik düzeneklerle basınç enerjisi yüklenir. Yani basınç oluşturulur. Basınç altındaki akışkan iletildiği yerde tekrar mekanik düzenekler yardımıyla kuvvet ve hareket oluşturur. Örneğin bir pompa ile madeni yağ üzerinde basınç oluşturup bir boru içerisinde taşıyıp diğer uçta bir silindir ve piston yardımıyla itme kuvveti elde edilmesi çok yaygın bir hidrolik uygulamadır.

Hidrolik Sistemin Avantajları Nelerdir?
Hidrolikte, sıvıların sıkıştırılamama özelliğinden dolayı yüksek çalışma basınçları kolayca sağlanırken buna paralel olarak ağır işler için ihtiyaç duyulan büyük kuvvetler de elde edilmiş olur. Pnömatiğin aksine; hidrolik büyük kuvvetlere ihtiyaç duyulan buna rağmen hassas konumlamanın gerektiği uygulamalar için çok idealdir. Böylelikle sistem için belirlenen hız ve kuvvetler de kademesiz ve hassas olarak ayarlanabilir.

Hidrolik sistemlerin çalışma esnasında kontrolleri kolaydır. Doğrusal, dairesel ve açısal hareket üretmek oldukça basittir. Özellikle ters yönlü ani hareketlerin mümkün olabilmesi hidroliğin tercih edilme sebeplerinden biridir. Hidrolik sistemlerin çalışma esnasında kontrolleri kolaydır. Doğrusal, dairesel ve açısal hareket üretmek oldukça basittir. Özellikle ters yönlü ani hareketlerin mümkün olabilmesi hidroliğin tercih edilme sebeplerinden biridir.


Hidrolik makinalar; mekanik ve pnömatik makinalara göre titreşimsiz ve gürültüsüz çalışırlar. Bu da işletmedeki ses seviyesinin kontrolünü kolaylaştırır. Ayrıca bu sistemler mekanik elemanlara göre oldukça az yer kaplarlar. Hidrolik sistemlerde akışkan olarak genelde yağ kullanılması, sistemin kendi kendini sürekli yağlamasını ve sürtünmenin etkilerinin azalmasını sağlar. Yağın sistem içindeki hareketi, ısıtma ve soğutmanın da kendiliğinden gerçekleşmesini sağlar. Bu yüzden kullanılan akışkanın temiz olması şartıyla hidrolikteki devre elemanları daha uzun ömürlüdür.

1588197782510.png

Hidrolik Sistemin Kısımları Nelerdir?
  • Yağ deposu
  • Hidrolik pompalar
  • Hidrolik silindirler
  • Hidrolik motorlar
  • Valfler
  • Hidrolik akümülatörler
  • Bağlantı elemanları
  • Sızdırmazlık elemanları
  • Manometreler
Hidrolik Sistemin Kullanım Alanları
Hidrolik sistemler günümüzde hemen hemen her endüstri dalında kullanılmaktadır. Elektrik ve elektronik uygulamalarının özellikle de kumanda sistemlerinde hidroliğe eşlik etmesi ile basınçlı akışkanı enerji ve iletim elemanı olarak kullanmak oldukça geniş tatbik alanı bulmuştur. Ayrıca hidroliğin hem hareketli hem de sabit sistemlerde rahatça kullanılabilir olması hidroliğe olan talebi arttırmıştır.

Araştırma Alanları
Çalışma Alanları:

  • Yer altı su kaynaklarının belirlenmesi ve yönetimi
  • Yüzeysel su kaynakları planlama ve yönetimi
  • İçme suyu projesi planlama ve tasarımı
  • Taşkın ve kuraklık
  • Hidroelektrik enerji
  • Akarsu taşımacılığı
  • Su yapıları ve Kıyı-deniz yapıları
  • Akım-yapı etkileşimleri
  • İklim değişikliği ve etkilerinin araştırılması
  • Katı madde taşınımı
  • Soğutma suyu kullanımı
Hidrolik Mühendisi Kimdir?
Hidrolik mühendisi, inşaat mühendisliği altında su ve ilgili yapılarla ilgilenen mühendislik dalının çalışanıdır. Hidrolik mühendisi; su ulaştırma şebekeleri, kıyı ve liman yapıları, atık yer altı sularının toplanma merkezleri gibi su ile bağlantılı yapıların modellemesinden ve tasarımların işleyişinden sorumlu kişidir. Akışkanın durgun veya hareketli oluşu, ölçümü, yönetilmesi, toplanması; kısacası suyun içinde bulunabileceği her türlü fiziksel hal, hidrolik ana bilim dalının araştırma ve çalışma alanına girer. Hidrolik mühendisi ise inşaat mühendisliğinin alt dallarından bir tanesi olup aynı zamanda akışkanın hem basınç hem de atmosferdeki hava akımları ile ilişkisini inceleyen kişidir. Bunun yanı sıra hidrolik mühendisi inşaat mühendisliğinin diğer alt dallarıyla da sürekli etkileşim halindedir çünkü inşa edilen yapıların su ile etkileşimi de kontrol altında tutulması gereken konulardan bir tanesidir.

Hidrolik Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Hidrolik alanında uzman bir mühendisin temel görevi suyun mekaniği ile ilgili mühendislik problemlerine çözüm üretmektir. Bu doğrultuda hidrolik mühendisi su kaynaklarının ve dolaşımının geliştirilmesi, inşaatı, işletmesi ve sonraki süreçte bakımında görevlidir. Ayrıca şu görevleri de vardır:

  • Su, hava ve zeminin etkileşim halinde olduğu doğa olaylarına karşı çözüm üretmek,
  • Çalıştığı alanda karşılaştığı problemleri kalıcı ve verimli çözümler üretmek,
  • Depolama tankları, boru hatları, drenaj çalışmaları gibi yerin altında veya üstündeki yapıların tüm inşa aşamalarını ve sonrasında bu yapıların bakımını takip etmek.
 

Ekli dosyalar

  • 1588197728472.png
    1588197728472.png
    40.2 KB · Görüntüleme: 5
Üst