Tıbbi atık çıkışı hk.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (4e8e)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    tıbbi atık
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Atık Yönetimi Yönetmeliği 13. Madde, 3. Fıkrasında tehlikeli atıkların geçici depolama alanında en fazla 6 ay depolanabileceği belirtilmektedir. Ancak bu maddede tıbbi atıklar hariç tutulmuştur.
Tesisimizde bir revir var ancak oluşan tıbbi atık miktarımız minimum seviyede, yılda 2 kg civarında. Bu durumda tıbbi atık çıkış periyodum ne olmalı? Tesiste yukarıda belirttiğim maddeye dayanılarak 6 ay dolmadan tıbbi atık çıkışı yapılıyor. Ancak doğruluğunu teyit etmek istedim.Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde bu durum için bir bilgi göremedim. Günlük 50 Kiloya kadar tıbbi atık oluşan tesislerde 48 saat denilmiş. Sizler tesisinizde nasıl yönetiyorsunuz bu süreci?

Üyeler Görebilir
Hariç denmesinin sebebi geçici depo süresinin 6 ay olmamasıdır. Siz 48 saate kadar bekletebilir, sonrasında en yakın geçici depolamaya veya doğrudan yetkili firmaya göndermelisiniz. Geçici depoda da 1 hafta kalabilir. Kimyasala kontamine patolojik atıklar hariç. Onlar 6 ay.

Yönetmelik maddesi atabilirdim lakin şu anda görevdeyim, çalıştığım Kurum şehir dışında.

Saygılarımla.

Üyeler Görebilir
Tesiste oluşan tıbbi atık eldiven, tahta çubuk gibi hekimin muayene sırasında kullandığı ekipmanlar ve dediğim gibi yıl içinde maksimum 2 kilo civarında. Buna rağmen 48 saatte bir yetkili firmaya vermek gerekir mi?

Üyeler Görebilir
Anonim (4e8e)Değişik:RG-18/8/2022-31927) Günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üreten sağlık kuruluşlarında tıbbi atıklar, biriktirildiği kapaklı konteyner/kap/kovanın içerisinde 48 saatten fazla olmamak üzere bekletilebilir. Bu atıkların ilgili belediyenin tıbbi atık toplama ve taşıma aracı tarafından alınması sağlanır, tıbbi atık toplama aracının hizmet verememesi halinde ise en yakında ya da en uygun bulunan tıbbi atık geçici deposu veya konteynerine atık üreticisi tarafından kapaklı konteyner/kap/kova ile götürülür. Tıbbi atıklar, tıbbi atık toplama aracı gelmeden önce kesinlikle dışarıya bırakılamaz, diğer atıklar ile karıştırılamaz ve belediye atıklarının toplandığı konteynerlere konulamaz. Bu sağlık kuruluşları, tıbbi atıklarını taşıma aracına teslim etmemeleri durumunda, atıklarının geçici depolanması konusunda en yakında veya en uygun bulunan tıbbi atık geçici deposu veya konteynerin ait olduğu sağlık kuruluşu ile anlaşma yapmak ve bu anlaşmayı ibraz ederek belediye ile protokol yapmakla yükümlüdür. Bu sağlık kuruluşları için 11 inci maddenin beşinci fıkrasındaki koşullar aranmaz.

Madde 12/3 gereği koşullar burada yazmaktadır.

Saygılarımla.

Üyeler Görebilir
Bulunduğunuz şehirde tıbbi atık alan atık tesisi ya da bulunduğunuz belediyenin böyle bir hizmeti varsa onlarla görüşün. Kabul ediyorlarsa kendiniz götürün. Ayrıca hekimin kullandığı eldiven ve tahta çubuklarda enfeksiyöz atıklar olduğu için tıbbi atıktır. Atıklarınızı 1 hafta depolama alanında tutabilmeniz içinde soğutuculu bir ortamda 4 derece saklamanız lazım.
Forum olduğundan mevzuat dışı bir şey yazamıyorum.🥲