• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

toprak zemin üzerinde malzeme depolanması

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Arkadaşlar merhaba, toprak zemin üzerinde malzeme biriktirilmemesi ile ilgili geçen ibare hangi yönetmeliktedir acaba? Yardımcı olabilir misiniz?
 
Açıkça ambalaj atıkları yönetmeliğinde zeminin nasıl olması gerektiği yazıyor hatırladığım kadarıyla. Yalnız tat, gdt ve atık getirme merkezi kısımlarında yazıyor sanırım. Siz atık üretici olarak soruyorsanız bilemiyorum.
 
Aslında bahsettiğim şey bir atık değil geri kullanılmak üzere kullanılacak metal malzemeler. Aynı madde mi geçerlidir?
 
Metal malzemenin üzerine yağmur yağarsa, pas tutacak. Bu da toprağı kirletecek. Metal malzemenin yüzeyi yağlı ise, bu yağ toprağa sızacak vs. İl Müdürlüklerinin değerlendirmesi bu yönde yapılıyor. Toprak sızdırabilen bir yapıya sahip olduğu için; her şeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
 
@Cem Yılmaz İlk mesajınızda atık olarak bahsetmişsiniz. Bana atık depolaması değil de malzeme-ekipman depolanmaması gerektiği ile ilgili bir bilgi gerekiyor. Tam aktaramadım kendimi sanırım.
 
@ardaunlu Sonraki mesajımda da onun açıklamasını yaptım esasında. Siz sıfır bir makine bile koysanız, sıfır bir metal bile koysanız; bu parçaların su ile teması sonucu üzerindeki tehlikeli maddeler toprağa karışacak. Pas toprağa karışacak. Belki makine-teçhizat koyduğunuzda, yağ sızdıracak...

Yani spesifik olarak "TOPRAKTA MAKİNE METAL HURDA KOYMAYIN" ibaresini arıyorsanız, hiçbir yönetmelikte bulamazsınız. Ancak İl Müdürlüğü son 4 yıldır denetimlerde böyle değerlendirme yapıyor. Tabi farklı tecrübesi olan arkadaşlar varsa onlar da yardımcı olurlarsa hoş olur.
 
İki kişiye aynı anda lazım olduğuna göre ya patronlar arkadaş, ya İl Müdürlüğü aynı anda denetime gelecek :D Hangisi?
 
Yukarıda bahsedilen mesajlarda da olduğu gibi siz kendi makine ekipmanınız dahi olsa denetime geldikleri zaman onu atık olarak görüyorlar ve ya uyarı veriyorlar yada cezayı kesiyorlar. Kendinize lazım olan bir malzeme dahi olsa altında metalle teması kesecek bir önlem ve üzerinin mevsim şartlarına karşı koruma altına alınması istenmektedir. Kısaca sizin malzeme olarak ayırdığınız parçalar denetim esnasında yukarıdaki kanun maddesine göre atık kabul edilip ceza kesilmektedir.
 
Peki arkadaşlar;

Toprak üzerinde tarla süren traktör, traktörün lastiği,
Maden ocağında ve hafriyat işlerinde çalışan ekskavatör, iş makinesinin metal paletleri,
Ormanda devletin resmi izinli kestiği ağaçlar ve bunlardan çıkan ahşap talaşları,
İnşaat yapılırken kullanılan inşaat demirlerini, malzemelerin konduğu ahşap paletler

toprak üzerinde durmuyor mu?

Yönetmeliklerimizde bahsedilen ve toprak üzerinde durmaması gereken şeyler "atık" sınıfına girenler olmalıdır. Atıktan kasıt ise bir proses sonrasında devamlı olan çıkan olmalıdır. Dolayısıyla bir şey hala kullanılıyorsa/kullanılabilirse atık diye tanımlanamaz.

Eğer hurda malzemelerden kasıt, bir başkasının atığı ise evet toprak üzerinde duramaz.
Ancak siz firmanızda atık sahası yapacaksanız ve ikinci el çıkma ya da sıfır sac malzemeleri kullanacaksanız ve bunlar da toprak zeminde tutuyorsanız sorun olmayacaktır.
 
Neden branda ile kapatayım ki?

Tehlikeli atık mı? Eğer tehlikeli atık ise branda yeterli olur mu?
Tehlikesiz atık mı? Tehlikesiz atıkları TAT firmaları açık alanda zemin şartlarını sağlamak şartıyla depolayabiliyorken ben fabrikamda/tesisimde neden üzerini kapatayım?
 
Üst