• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

toprak zemin üzerinde malzeme depolanması

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Arkadaşlar merhaba, toprak zemin üzerinde malzeme biriktirilmemesi ile ilgili geçen ibare hangi yönetmeliktedir acaba? Yardımcı olabilir misiniz?
 
@Murat TÜYLÜ

Atığınız tehlikeli iste geçirimsiz zemin üzerinde , yağmur almayacak şekilde ve canlı varlıkların (kuş,kedi vs. ) ulaşamayacağı şekilde depolamalısınız.

Tehlikesizlerinizi de tehlikesiz olduğundan eminseniz ve alıcı ortamla hiçbir koşulda tehlikeli bir sızıntı olmayacağına eminseniz (yağmur durumunda örneğin) açık alanda depolayabilirsiniz.

He İl müdürlükleri ilden ile farklılık gösterir farklı şeyler isterler tam emin olmak içinde bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne sorup emin olmalısınız.

Yani basit mantıkla tat firması yanlış yapıyor ben neden yapamıyorum kısmını İl Müdürlüğüne sormalısınız :)
 
@Murat TÜYLÜ İl müdürlükleri tesis içerisinde bulunan hurda malzemelerin yağmur yağması durumunda oluşacak paslı suyun toprak kirliliğine neden olmaması için ya geçirimsiz zemin üzerinde veya üzerinin yağmur almayacak şekilde kapatılmasını talep edebiliyor. Tabi bu müdürlükten müdürlüğe değişebiliyor.

Tat firmaları geçirimsiz zemin üzerinde depolama yaparken müdürlükler tesis içerisine kanal ve kör kuyu isteyebiliyor. Sizde hurda metal atıklarınızı beton zemin üzerine alırsınız yağmur sularınıda toplaması için kör kuyu ve kanal yaparsanız bir TAT firması gibi sizde hurdalarınızı açık alanda depolayabilirsiniz.

Ama gene belirtmek isterim bu istekler müdürlükten müdürlüğe değişebiliyor.
 
@Gürkan Güslü makine ekipmanlarındada il müdürlüğü oluşabilecek yağ sızıntılarına karşı önlem alınmasını talep edebilir. Helede makine ekipmanlar zamanla aşınmaya gidip paslanmaya başladıysa bi ihtimal paslı suya karşı önlem isteyebilir.
 
@Oğuzhan Keskin bende o yüzden dolayı aynı düşüncedeyim. Arkadaşın sorduğu bununla ilgili önlem yasal olarak hangi yönetmelikte nerede yazıyor ? Bunun yasal dayanağını soruyor .
 
@Gürkan Güslü eğer toprak üzerinde veya beton üzerinde duran/duracak makine-ekipman-hurda metalden yağmurlu havada paslı/yağlı suyun oluşacağını ve bu oluşumun atık olacağını varsayarsak(herkes atıktır ve değildir diye yorum yapabilir)
Bence yasal olarak ilgili yönetmelik ve maddesi;

Atık Yönetimi Yönetmeliği Madde-5
"ç) Atıkların kaynağında ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve işlenmesi sırasında su, hava, toprak, bitki, hayvan ve insanlar için risk yaratmayacak, gürültü, titreşim ve koku yoluyla rahatsızlığa neden olmayacak, doğal çevrenin olumsuz etkilenmesini önleyecek ve böylece çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek yöntem ve işlemlerin kullanılması esastır. "
 
Katılıyorum. Mevzuatta atıklar için madde var. Atık Yönetimi Yön. ve Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği'ne bakabilirsiniz.
Peki ya makine ikinci el makine depoluyorsam branda neden örtüyorum?

Siz madende, tarlada kullandığınız traktör/iş makinelerinin üstlerini örtüp mü çalıştırıyorsunuz?
(amacım farkındalık yaratmak arkadaşlar, biraz düşünelim lütfen)
 
@Murat TÜYLÜ Bizler de bu söylediklerinizin farkındayız ama cezaları ÇMNet üyeleri ya da danışmanlar yazmıyor. Biz genelde yiyen tarafta oluyoruz. İl Müdürlükleri ve Bakanlık yazıyor. Bu talebinizi onlara karşı dile getirmeniz farkındalığı artırır.
 
@Murat TÜYLÜ farkındalık yaratmanız güzel bişey fakat şuna dikkat çekmek isterim. İster ikinci el isterseniz sıfır ürün veya başka birşey koyun toprak/beton zemin üzerine, il müdürlüğü veya bakanlık olası kirliliği hesaba katarak yaptırım uygulatmaya çalışıyor. Yani sizin 2. el makine ekipmanınız boyalı, temiz bir ürün ise size illede üzerini kapatın demeyebilirler. Ama paslı ise illaki yağmur sonrası bir kirlilik oluşturacaktır.
@Cem Yılmaz beyinde dediği gibi bizler ceza yazmıyoruz genelde yazılan tarafta olduğumuzdan dolayı bu farkındalığı müdürlük/bakanlık personellerine iletmeniz farkındalığınıza +1 farkındalık katacağı kanatindeyim.
 
Merhaba, Bildiğiniz üzere toprak kirliliği kapsamında saha denetimleri yapılmaktadır. İl Müdürlükleri anlattığınız durumlarla karşı karşıya geldiklerinde sahayı takip gerektiren saha statüsüne aldığında SÖAP hazırlatmanız ve bu kapsamda su kuyuları ve toprak numuneleri için sondaj çalışmaları yapılması gerekir. Bunlarda çok maliyetlidir. Hele ki sahanız bu süreç sonunda temizlenmesi gereken saha çıkar ise, temizlik çalışmalarının maliyetini söylemek dahi istemiyorum.
 
Yorum yazan herkese teşekkür ediyorum, bakın üstünü branda ile ört bir şey olmazdan Toprak Kirliliği ile ilgili mevzuata geldik.

Beyin fırtınası ve ilgili arkadaşların katılımıyla da kök nedene indik. Burada önemli olan toprağın korunması, toprakta olası kirliliğin önlenmesi. Konunun malzeme ya da atık olması bir şeyi değiştirmiyor. Önemli olan toprağı korumak.
Konunun en başına çıkıp tekrar okursanız, yanıtlar ve tepkiler önce Çevre Kanunu ve Ceza, sonra atık, sonra Atık Yönetimi Yönetmeliği, en son TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE NOKTASAL KAYNAKLI KİRLENMİŞ SAHALARA DAİR YÖNETMELİK.
Çevreyi anlatırken de önce cezadan değil onu neden korumamız gerektiğinden başlamalıyız.
 
Üst