• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tübitak analiz

Hurşit

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ekim 2010
Firma
AKYA PROJE ETÜT MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK L.T.D. Ş.T.İ.
Herhangi bir atığın tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğuna dair Tübitak MAM'da daha önce atık analizi yaptıran arkadaşlar var mı? yardımcı olabilir misiniz işleyiş hakkında?
 
ek-3 b analizi için Kocaeli için numune almaya yetkilendirilmiş firmalara nereden ulaşabilirim?
 
Merhaba. Arkadaşlar il müdürlüğü personelleri kendileri numune alım islemi yapiyorlar mi yoksa sadece numune alacak lab. eşlik mi ediyorlar?
 
merhaba arkadaşlar. daha önce 2 atığımıza TÜBİTAK-MAM tarafından analiz yapılmış atık kodu belirlenmiş tehlikesiz oldukları belirlenmiş. proses hammadde değişikliği olmamış. firma olarak bunu yenilememiz gerekmekte midir?
bir de tübitak dışında başka analize gönderebileceğimiz firma var mıdır?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
OyaaMerhaba, analizler 5 yıl geçerlidir.

Atık Yönetimi Yönetmeliği
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Atık Listesi, Atığın Listede Tanımlanması ve Geçici Depolama
Atık listesi ve atığın listede tanımlanması
Madde 11
(6) Atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi için yapılan analiz çalışmalarının sonuçları üretim prosesi, hammadde veya katkı maddelerinde bir değişiklik olmaması halinde 5 yıl süre ile geçerlidir. Ancak, Bakanlığın gerekli gördüğü hallerde analiz çalışması yenilenir. Üretim prosesi, hammadde veya katkı maddelerinde bir değişiklik olması halinde analiz, değişiklikten itibaren 3 ay içerisinde yenilenir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
OyaaAnaliz ettirmeden tehlikeli atık olarak göndermenizde bir sorun olmayacaktır belki ama o da maliyetli olacaktır tabii. Bir de tehlikesiz olarak göndermek varken neden tehlikeli olarak gönderelim.. Eğer tehlikesiz olarak gönderilecekse de analiz olmalı mutlaka. Cem Bey'in de dediği gibi hem size hem atığı alan firmaya soruyorlar bu analizi.
Neden analiz ettirmelisiniz; yönetmelik değişmiş olabilir, yönetmelikteki sınırlandırmalar değişmiş olabilir. İşletmede kullandığınız tek bir kimyasal veya belki siz bile bilmiyorsunuz kimyasalın içeriği değişmiş olabilir.. gibi gibi birçok neden sayılabilir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
zeynep k.bizim arıtma çamurumuz tübitak raporuna göre tehlikesiz kodda ama lisanslı bertaraf tesisinin örneğin tehlikeli atığım için verdiği fiyatla çamur için verdiği fiyat aynı. yani tehlikeli/ tehlikesiz olunca benim bertaraf maaliyetim maalesef ki değişmiyor. Gönderdiğim Firma ATY tesisi.
Bizimde proses ve hammadde değişikliğimiz yok olmayacakta. O yüzden irdeledim. tabi bu benim firmam için geçerli bir durum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
OyaaOya Hanım bir mesajınız dikkatimi çekti, her atık kodunu analiz ettirmiyoruz. Genellikle arıtma çamuru, talaşlar, kablolar gibi belirli atıklar için Tübitak (Ek-3/B) analizi yapılıyor. Absorban, emici malzemeler 150202 kodu ile çıkıyor zaten tehlikeli. Yani gerçekten tehlikesiz olabilecek birkaç atık kalemi var yaptırıp takip edeceğiniz. Yine yanlış bilgi veriyorsam forumdaki arkadaşlar da uyarsın tabi ama benim tesislerimde hep bu şekilde oldu.
Ayrıca bir de Ek-2 düzenli depolama analizleri mevcut. Bu TÜBİTAK değil, melbes ataması ile akredite laboratuvarlar tarafından yapılıyor. Çünkü atıklarınızdan düzenli depolama ile sonuçlanan var ise atık firmasının normalde sizden bunu talep etmesi gerekiyor, o düzenli depolama sınıfına sizin atığınız uygun mu diye kontrol etmeli. Ve bunu genelde atlıyorlar. O yüzden çalıştığınız atık firmalarına atıklarınızın hangi nihai işleme tabi tutulduğuna dair bilgi talep ettiğiniz bir mail kaydınız olmasını tavsiye ederim. Düzenli depolama var ise sınıfına göre kendi analizlerinizin uygunluğunu takip edebilirisiniz. Bu analizin de proseste değişiklik olmadığı taktirde geçerliliği 5 yıldır.
İyi çalışmalar.
 
Üst