• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Un fabrikaları atıksu arıtma tesisi

OzanBD

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2017
Firma
X
Değerli meslektaşlarım. Un fabrikalarında buğday yıkamasından sonra açığa çıkan atıksuda:

Başlıca Kirleticiler

Kirletici değerleri

Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ5)

100 - 550 mg/L

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ)

160 -776 mg/L

Toplam Askıda Katı Madde (TAKM)

148 - 632 mg/L

pH

7,2 – 7,6

Diğer : Buğday kabukları, sap ve kepeği

[TBODY] [/TBODY]
(2005 yılında İzmir civarındaki çeşitli un fabrikalarının atıksu ortalama değerleri)

Su kirliliği kontrol yönetmeliği

PARAMETRE

BİRİM

KOMPOZİT NUMUNE
2 SAATLİK

KOMPOZİT
NUMUNE
24 SAATLİK

KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ)

(mg/L)

250

200

ASKIDA KATI MADDE (AKM)

(mg/L)

120

100

pH

6-9

6-9
[TBODY] [/TBODY]

Çalışma yapacağım tesisin Q=1500 m³/gün olacak. Bu alanda ilk işim ve tasarımım olacağı için sizlerden yardım almak istedim. Su karakterizasyon raporu henüz elime geçmedi o yüzden net bilgi veremiyorum. Ama tahminlerime göre KOİ değeri yüksek çıkacak . 2005 yılında yapılmış olan alıntı yaptığım çalışmayı baz alarak fikir verebilirsiniz diye düşündüm. Bu işi yapan çeşitli firmalarla görüşmeye çalıştım ne yazık ki ülkemiz o kadar hoşgörülü değil. Siz değerli meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum. İşletimi ve alan açısından pratik bir sistem fikri verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür eder iyi akşamlar dilerim.
 
Su analizine göre yorum yapmak en doğrusu olur. Literatür bilgilerine göre tambur elek - dengeleme - Tam karışımlı aktif çamur - son çökeltim - çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma yeterli gibi görünüyor. Su analizi çıkınca kum tutucu ve kimyasal arıtma seçeneklerini maliyet tabanlı değerlendirin. Tasarım olarak da 750 + 750 iki hat şeklinde tasarım yapmak uygun olur diye düşünüyorum.
 
@hakanme


Yorumlarınız için teşekkür ederim. Hakan bey analiz henüz elime geçmedi, geçtiğinde tam olarak söyleyeceğim.
 
Üst