Yıkama sıvısı atığı (07 07 04)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Oze
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
merhaba; talaşlı imalat yapan bir metal fabrikasında kimyasal arıtma tesisi var ve prosesten kaynaklanan atıksular kimyasal arıtmadan geçtikten sonra kanala veriliyor iski'nin koi limiti 1000 civarı bizim de aylık 300-400 arası değişen bir çıkış suyumuz var (proseste boyama, kaplama vs yok sadece ürün yıkamadan kimyasallı ve yağlı bir su geliyor giriş koi'si de 2000 civarında) Tüm bunların yanında imalat alanı çok yağlı olduğu için yıkama arabası ile günde 3-4 kere deterjanlı su ile zemin yıkaması yapılıyor ve bu atık su IBC'lerde biriktirilerek 07 07 04 koduyla bertarafa gidiyor. Bertaraf maliyeti çok yüksek olduğu için (yılda 40000 TL civarı, yılda 60000 litre atık su biriktiriliyor) bununla ilgili alternatif bir çalışma yapmak istiyorum. Daha önce bu yıkama sularının analizi yapılmış ortalaması 15000 koi ciarında tesisi için yükü çok fazla biliyorum ama bir şekilde bunu arıtma tesisinde arıtmam mümkün müdür ? Bunun için kimyasallarda vs nasıl bir değişiklik yapmam lazım tesisi bozar mı emin olamıyorum

Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
@Ozgebilgic6526 daha önce çalıştığım yerde kimyasal arıtma tesisi bulunmaktaydı ve yıkama suları gelirdi bazı fabrikalardan ıbc içinde ve biz bunları arıtıyorduk. Şuan için tam hatırlayamıyorum ama Sodyum Hidroksit ve Demir (III) Klorür kullanarak arıtımını gerçekleştiriyorduk.

Üyeler Görebilir
KOI yükünü büyük oranda atık yağların varlığı oluşturuyor yağ tutucu ünitesi yaparsanız kimyasalla falan uğraşmanıza gerek kalmaz diye düşünüyorum. Yağ suyun üzerinde yüzer ve yüzen kısmı bir savaktan alıp bertarafa belki de çimento fabrikasına falan yakmaya gönderebilirsiniz. Elbette 07 07 04 kodlu atık miktarınız büyük oranda azalacak. Kalan suyun KOI değeri de eminim deşarj limitlerine yaklaşacak ve arıtmanın akabinde deşarjı mümkün olacak gibi düşünüyorum (KOI analizi sonuçlarına göre). Temel sorun yağı atık sudan ayrıştırmak kafa yorulması gereken yer burası. Ben mi hiç arıtma tesislerinde çalışmadım basitçe bir mantık yürütme sadece

• Beğen
Tepkiler: Oze
Üyeler Görebilir
Şöyleki zaten dengeleme tankından sonra ilk işlem yağ sıyırma tankı, asit cracking ile yağ sıyırma yapılıyor ama sorun giriş suyundaki yağın bi anda bu kadar artması ve arıtmanın buna nasıl tepki vereceği

Üyeler Görebilir
Şuanda tamamen bir öneri olarak yazıyorum bunu. Şuanda hala 4. Sınıf çevre mühendisliği öğrencisiyim. Aklıma gelen yöntem uygulanabilir mi yasal mı onu da bilmiyorum. Onuda siz araştırın.

Bence yıkama suyunu IBC'ye koyun. Yağını suyun üstünden herhangi bir malzeme ile sıyırın. Ardından elinizdeki koagülasyon-flokülasyon için kullandığınız kimyasalı IBC içine (isterseniz jar testi yapın ve ona göre kimyasal) boşaltın ve karıştırıp flokların çökmesini bekleyin. Sonra da IBC'nin altından çöken çamuru alıp IBC içindeki kalan suyu tesise boşaltın. Geriye kalan çamuruda arıtmadaki çamura ilave edersiniz.