• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağ Tutucu Atıkları Atık Kodu ve Bertaraf Yöntemi

Greenlines Atık Yönetimi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ağustos 2020
Şehir
İstanbul
Firma
Greenlines Atık Yönetimi
Merhaba,
Sıfır atık kapsamında avmlerde otellerde konaklama tesislerinde veya fabrikaların yemekhanelerinde bulunan yağ tutucu atıklarına ilişkin bakanlığın bildirdiği görüş yazısını paylaşıyorum.
Özellikle çevre danışmanlığı sektöründe çalışan arkadaşlar için faydalı olacaktır. Yağ tutucuları avm ve otellerde çıkmaza giren bir konudur.
Atık üreticileri genelde bu atıkları biodizel üretimi yapan firmalara,arıtma tesisine atık su olarak veya vidanjör firmalarına atıkları çektirip usulsüz yöntemler izleniyor. Biodizel firmaları ve arıtma tesisleri bu atıkları alamaz. Lisanslarında ilgili kod bulunmamaktadır.
20 01 08 atık kodu ile yönetilmesi gerekiyor.

Herkese kolaylıklar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • Yağ tutucu greenlines.pdf
    63.1 KB · Görüntüleme: 334
Son düzenleme:
Yağ tutucu prosesine giren yağ içeriği ve organik atık içeriği olmayan su ve benzeri atıklar, proses içerisinde tortu veya yağ oluşturmaz ise sistemin son noktasından çıkmaktadır. Yer yıkama suları da sistemden çıkan atık grubuna dahil oluyor. Bu sular arıtma tesisi bulundurma mecburiyeti olan firmalarda arıtma tesisine deşarj, arıtma tesisi bulundurma zorunluluğu olmayan yerler de ise kanalizasyona deşarj edilebilir. Bu konu da atık su yönetmeliğini referans alabilirsiniz.

Bakanlık yazının 2. paragrafında bitkisel atık yağın ne şekilde yönetilmesi gerektiğini bildirmiş olup, son satır da yağ tutucu atıklarının neden bitkisel atık yağ olarak değerlendirilemeyeceğini bildirmiştir.

Özetle yağ tutucu atığı başka, bitkisel atık yağ başka demiştir.
 
merhaba, bitkisel atık yağ alımı yapan firmam 20 0108 atık kodunu almak için lisansı bulunuyor. Benim merak ettiğim restaurantlar ve avmler posaları lisanslı firmalara vermek zorunda mı ?
 
Herkese merhaba,
Yağ tutucu atıklarının yönetimiyle alakalı olarak çevre danışmanlık sektöründen, İstanbul ilçe belediyelerden ve üretim tesislerinden uzun süredir talep ve soru almaktayız. İlk gönderimiz de Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili atıkların yönetimi ve değerlendirilmesiyle alakalı resmi yazıyı paylaşmıştık. Herkese ilgi ve bilgilendirme için teşekkür ederiz.

İlgili paydaşlarla birlikte 2020 Ağustos-Aralık ayı aralığında ortalama 250 ton yağ tutucu atıklarının geri kazanımını sağladık.

Müşterilerimizden ve sektör paydaşlarımızdan aldığımız bilgilere istinaden bir kaç detay paylaşmak istiyoruz. Ayrıca paydaşlarımızın çevre politikalarına katkı da bulunmak istiyoruz. İlgili bilgiler, sektörden gözlemlediğimiz, bize ulaşan ve takibini yaptığımız bilgilerdir. Karşımıza çıkan denetim metotları ve sorular bizim hitap ettiğimiz sektörden alınan bilgilerdir. Bazı bilgiler yine de teyide muhtaç bilgilerdir.

Yağ tutucularla ilgili olarak yazılan resmi yazının İstanbul İl Çevre tarafından dağıtım yerlerine dağıtıldığını bilmekteyiz. Dağıtım yerlerinde; atıksu arıtma tesisleri, biyodizel üretim tesisleri, İlçe belediyeler (20'li kod sebebiyle),biyogaz tesisleri, yemek üretim tesisleri, yer hizmetleri veren tüzel kişilikler, alışveriş merkezleri ve belirli oda sayısını aşmış büyük oteller olduğunu bilmekteyiz. Eylül ayında atık yönetimi kapsamında yapılan denetimlerde ve ilçe belediyelerce atık su tespit çalışmaları sırasında özellikle otel ve fabrikalarda, yağ tutucu atıklarının yönetimiyle alakalı olarak atık kabul evraklarının ve imha tutanaklarının sorulduğu bilgisini aldık. Atık su arıtma tesislerine gönderdiğini bildiren firmalar için uyarı verilerek bir sonraki denetimde gözlemleneceği bilgilerine ulaştık. Özellikle denetimler sonrasında birçok firma tarafımıza ulaşarak atıkların yönetimiyle alakalı bilgi istediler. Yağ tutuculardaki atık yağların donmasını önlemek amacıyla kullanılan enzim bakteri vb. ürünleri satan bir firmanın yağ tutucu atıklarını varillerle topladığı ve depoladığı bilgisinden sonra ciddi oranda para cezası yediği bilgisine ulaştık.

Ek bilgi;
Çevre tarafından yapılan denetimlerde, yağ tutucu atıklarının biyobozunur atık sınıfında değerlendirilerek denetlendiği bilgisi bulunmaktadır.

Atık su için yapılan denetimlerde, ilk etapta belirli süre içerisinde düzeltilmeye yönelik uyarı, ikincil denetimlerde iyileştirme yoksa
atık su kirlilik formülüyle verilen para cezası olduğu bilgisi bulunmaktadır. 3 firma Ekim ayı içerisinde usulsüz yöntemlerle uzaklaştırdığı atıklar için para cezası yediğini bilmekteyiz.

Önerimiz;
Sıfır atık yönetmeliği kapsamında, uygun yöntemlerle yönetilmesi gereken biyobozunur atıklar sınıfına yağ tutucu atıkları da dahil olacaktır. Hem sınıflandırılan atık kodu gereği, hem de atığın muhteviyatı gereği biyobozunur sınıfındadır. Çevre danışmanlık hizmetleri verdiğiniz veya çevre mühendisi olduğunuz kuruluşların çevre politikalarına katkı sağlamanız amacıyla, bu süreci değerlendirebilirsiniz. 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle sıfır atık süreci resmi olarak başladığı zaman karşınıza biyobozunur atıkların yönetimi ve geri kazanım süreçleri karşınıza gelecektir. Atıklar için izin ve çevre lisansı olmayan firmalara bu atıkları yönlendirmemenizi öneririz.(Vidanjörler,atıksu arıtma tesisleri biyodizel tesisleri vb.) Sıfır atık geçiş tarihleri dolduktan sonra, süreçleri yaşadığımız zaman yine sizlere kendi bilgilerimizle bilgilendirme yapacağız. Ufakta olsa katkımız olursa ne mutlu bize.

Bu mecranın bize sektörde bir çok partner yarattığını da bildirmek isteriz. Herkese teşekkür ederiz.
 
greenlinesüstad çok güzel bir paylaşım yapmışssınız ve daha detaylı olması adına bu tarz yağ tutucu kullanan işletmelerde imha ve bertarafın lisanlı firmalar ile yapılması gerektiği dışında, bu atıkların varillerle yada bidonlarda biriktirilmesinin de cezai müeyyide doğurduğu anlaşılmaktadır. İşletmelere yol göstermek adına bu atıkların yönetimi ile alakalı nasıl bilgi verebiliriz?( atıklar biriktirilmeyecek mi, ne kadar süre ile lisanslı firma çalışma yapması gerekmekte vb.)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
AY.YILMAZMerhabalar,
Atıkların biriktirilme metodunda herhangi bir sorun görülmemektedir.
Bahsettiğimiz konu yağ tutucuların yağlarını parçalama amacıyla bakteri ve enzim satan bir firma, atıkları kendi bünyesine almış ve firmaya da resmi olmayan bir belge vermiş bu sebeple bakanlık yetki belgesi olmadığı için firmaya ceza kesmiş. Yağ tutucu atık üreticileri, atıkları bidon varil ıbc veya farklı dış ambalajda biriktirebilir. Nihai bertaraf tesisine teslim ettikten sonra süreç yeterlilik alıp bitmektedir.

Atıklar tehlikesiz atık sınıfındadır. Tehlikeli atık gibi 180 günde bir gönderim zorunluluğu bulunmamaktadır. Diledikleri zaman aralığında atıkları bertaraf tesislerine gönderebilir. 20 01 08 atık kodunu belirli bertaraf tesisleri alabilmektedir. Genellikle biyometanizasyon tesislerinin bulunduğu firmalar 20 01 08 atık koduna sahip olabiliyor.

Önerimiz,
Maliyet ve atık birikme süreçlerini göz önünde bulundurursak 2 ayda bir atıkların gönderimi için danışanlarınıza yön verebilirsiniz. Yetki ve lisansı olmayan hiç bir kuruluşa atıkların yönlendirilmemesi konusunda da önerilerde bulunmanızı rica ederiz.
 
Bir müşterimiz yağ tutucudaki posalar sebebiyle denetimde tutanak tutuldu. Firmanın faaliyet konusu catering hizmetleri. Yorum yapan arkadaşlar için bu tarz danışmanlık yaptığınız yer varsa endüstriyel atık yönetim planınıza eklemenizi öneririm. Bu arada İzmir için konu sahibi firmadan hizmet aldık.

İl çevrenin denetim tutanakları firmaya özel olduğu için içeriği paylaşamıyorum. Sadece 20 01 08 kodlu posalar için değil 20 01 25 bitkisel yağ atık koduyla çıkışlar görünüyordu. 20 01 26 motatla atık gönderimi yapılması konusunda da atık yönetim planı için tutanak tutuldu.
 
Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
saffetyiSaffet bey merhaba, bizde konuyla ilgili sizin gibi denetim geçirdik. Hem lojistik depomuz hem de fabrika yemekhanesiyle ilgili 20 01 08 ve 20 01 26'larla ilgili tutanak tutuldu. Aynı şekilde bizde bu firmayla işlemler yaptırdık. Belgelendirme de sorun yok ama size bir cezai işlem uygulandı mı? Bu denetim sonrası farklı bir uygulama oldu mu?
 
nerimanyavuzMerhaba Neriman Hanım cezai işlem uygulanmadı. İşlemler sonrası hemen ilgililere belgeleri bildirdik. 2. bir denetim İzsu tarafından yaşamıştık. 20 01 08 için firmanın verdiği imha tutanakları ve sevk tutanaklarımızı gösterdik. 20 01 26 içinde motat kayıtlarımızı bildirdik. Sorunsuz süreç tamamlandı. Düzenli aralıklarla atık göndermeye devam ediyoruz. Sanırım istanbul firmasısınız orada farklı bir uygulama olur mu bilemiyorum. Motatlı atıkda sorun zaten yok sistemde çıkıyor. Tehlikesiz olan atık için imha tutanağınızı arşivlemenizi öneririm. Bizim yönettiğimiz süreci yönetirseniz farklı bir şey olabileceğini zannetmiyorum.
 
Merhaba @saffetyi @nerimanyavuz

Yağ tutucu atıkları için sizlere hizmetlerimizi eksiksiz tamamladık. Süreçle alakalı tekrar bilgilendirme yapmaktayım. Her operasyon sonrası atığın teslimine dair imha tutanakları paylaşmaktayız. Bu tutanaklara istinaden, atık kabulü aynı gün içerisinde firma tarafından kesilmiş sevk irsaliyesine istinaden, atık kodu ve miktarı içerecek şekilde kütle denge sistemine giriş yapılmaktadır. Yani bakanlığa bildirilmektedir. Dolayısıyla tarafınıza verilen belgeler doğrulanmış ve teyitlidir. Atık kabulü noktasında eksiksiz süreç tamamlanmaktadır. İlgili denetçilere her atık gönderimizden sonra teslim ettiğimiz belgeleri sunduğunuzda başka bir süreç doğmayacaktır. İl ve ilçe farketmeksizin süreç bu şekilde yönetilmektedir.

Zaman zaman taşımacılık noktasında da sorular oluşuyor. Şirketimizin K belgeleri, kamyonlarımızda kamera sistemi ve araç takip(arvento) sistemi bulunmaktadır. Sözleşme sonrası tüm süreç kayıt altındadır.


Atık yönetimi kısmında çok fazla soru geldiği için naçizane meslektaşlarımıza ve atık üreticilerine bir kaç önerimiz bulunmaktadır. Kendi yaşadığımız tecrübe, tarafımıza gelen soruların çözümlerini içeren niteliktedir.

Yağ tutucu atıkları için(20 01 08 Atık Kodu)
Sözleşmesiz hiç kimseye atık teslim etmeyin. Taşımacılık noktasında yetkili olmayan(K belgeleri olmayan) hiç bir firmaya veya vidanjörcülere atıklarınızı çektirmeyin ve taşıtmayın. Arıtma tesislerinin "atık kodu" kabul yetkisi bulunmamaktadır. Arıtma tesislerine yağ tutucu atıklarını atık su olarak göndermeyin. Görüş yazısının son paragrafında açık bir şekilde belirtilmiştir. Yağ tutucu atıkları bitkisel atık yağ olarak değerlendirilemez. Bitkisel atık yağ işleyen biyodizel tesislerinin 20 01 08 atık kodunu alma yetkisi bulunmamaktadır. Yağ tutucu atıklarını biyodizel tesislerine göndermeyin. 20 01 08 atık koduyla yapılan işlemler sonrası sadece kantar fişiyle süreci kapatmayın. Çünkü atık sektöründe kantar fişi basıp atığı teslim ettik demek en kolay konu haline geldi. Tehlikesiz atık koduna sahip atıkları için imha tutanaklarınızı mutlaka teslim alın. İmha tutanağı teslim etmeyen hiç bir firmayla çalışma gerçekleştirmeyin.

Bitkisel atık yağlar için,(20 01 26 Atık Kodu)
Motat sistemi olmadan atık teslimi gerçekleştirmeyin. Herhangi bir denetim esnasında Motat sistemi üzerinden "Kabulü Yapılmış Taşımalar" kısmında belgelerinizi sunabilirsiniz. Bitkisel atık yağlar başka tesislerde değerlendirilemez. 20 01 26 atık koduna sahip olmayan hiç bir alıcı tesise atıklarınızı göndermeyiniz.

Madeni Yağlar için, (13'lü kodlar)
Yetki ve lisans belgeleri olmayan, yağ rafinasyon yetkileri olmayan firmalara atıklarınızı göndermeyin. Motat sistemi üzerinden taşımacılık yapmayan firmalara atıklarınızı teslim etmeyin.

Son olarak, belediye ve atık yönetimi için dip not geçmekteyiz. Belediye kendi iştiraki dışında hiç kimseye yetki belgesi vermemektedir. Bir kişi veya firma ben belediyenin taşeronuyum veya yetkilendirdiği kuruluşum veya belediyeyle iş birliği içerisindeyim şeklinde sizlerden atık teslim alamaz. Bu kişileri belediyenin atık yönetimi gerçekleştiren iştirak şirketini arayıp sorabilirsiniz. Veya firmadan iddasını destekleyecek belediyeyle yaptığı sözleşmeyi isteyiniz. Böyle bir sözleşme olamaz. Belediyeler sayıştay denetimine tabii halka hizmet veren kamu kuruluşlarıdır.

Yukarıdaki çevresel yönetim faaliyeti fiyat politikaları veya farklı sebeplerden değişkenliğe uğrayabiliyor. Atık üreticileri daha sonrasında mağdur oluyor ve çıkış yolu arıyorlar. Doğru iş yönetim modeli tarafınıza her koşulda destek sağlayacaktır.

Herkese kolaylıklar dileriz.
Yardımcı olabileceğimiz konular olması halinde iletişim info@greenlines.com.tr adresidir.
 
Son düzenleme:
Herkese merhabalar,
Çevre danışmanlarımız, yağ tutucuyla ilgisi olan müşterilerimiz, atık su arıtma tesisi yöneticileri, hem forumdan ulaşıp hem de piyasada belirli konular üzerinde soru talebinde bulunmaktadır. Kendi tecrübelerimizle bize sorulan sorularla ilgili bilgi paylaşmak istedik. Sırasıyla cevaplarımız aşağıdaki gibidir.

Yağ tutucu kurulumu yapan firmalar,

Yağ tutucu kurulumu yapan firmalarla ilgili bilgi talep edilmektedir. Bizim bildiğimiz Türkiye'de faaliyet gösteren standartlara uygun olarak ürün satan ve üreten firma sayısı 3 tanedir. Yerli 2 tane firma ve yabancı 1 firma bulunmaktadır. Az sayıda olduğu için isim paylaşacağız. Yerli firmalar Kazancıoğlu ve Tankplast yabancı menşeili firma ise Alman marka olan Kessel firmasıdır. Ana faaliyet konumuz yağ tutucu atıkları üzerine olduğu için 3 firmanın da mühendislik ve ürün yönetim kabiliyetlerini iyi olarak bilmekteyiz. Satın alım yapacağınız zaman teknik detayları ilgili firmanın mühendislerine sorabilirsiniz. Başka firma varsa biz bilmiyor olabiliriz. İlgili firmalar öneri niteliğinde değildir.

Yağ tutucu tankları bakteri uygulaması,

Türkiye'de yerli ve yabancı olmak üzere bir çok firma bulunmaktadır. Firma isimleri paylaşamayacağız. Çünkü sayıları fazla.
Fakat atıklarla alakalı içerik ve yön vermesi adına bir kaç detay ekleyeceğiz. Yağ tutucu atıkları yağ içerikli organik atıklardır. Yağ tutucu tanklarının ana çalışma prensibi gereği katı maddeli organik atıklar dibe çökerek tortu oluşumu sağlar. Yağlar ise fazdan dolayı yüzeyde kalır ve tutulur. Bakteri uygulaması olarak adlandırılan işlemlerde yüzeyde tutulan yağları parçalar. Yani yağ asitlerini parçalar. Hepinizin bildiği üzere dip de kalan atıklarla alakalı faaliyet gösteremez. Sistemde debi olduğu için belirli aralıklarla yüzeydeki yağlar için dozajlama yapılır. Yağ tutucu tankları durağan bir sulu sistem olmadığı için bakterilerin çalışma verimliliklerini kestiremiyoruz. Ayrıca sistemde ki tortu formundaki atıklar, belirli aralıklarla uzaklaştırılmazsa yağ tutucu tankları görevini yerine getiremez. Sistem tıkanır ve hat durma noktasına gelir. Bakteri uygulaması yapılan yerlerde atık göndermeyeceğiniz anlamına gelmez.

Yağ tutucu tanklarının atık su parametrelerine etkisi,

Yağ tutucu tankları atık su çıkış parametrelerine doğrudan etki sağlar. Eğer yağ tutucular doğru yöntemlerle kullanılır, atık yönetim faaliyetleri sağlıklı şekilde yerine getirilirse atık su parametrelerinde Yağ-gres, AKM ve KOİ-BOİ yönetimine etki sağlar. Bizim verilerimize göre evsel ve organik girdinin yüksek olduğu atık sularda sağlıklı yönetim sonucu ilgili parametrelere %43 bandında etkisini gördük. PH etkisini tespit edemedik. Veriler bizim çalışmalarımızdır. Akredite bir çalışma değildir.

Yağ tutucu atıklarının atık yönetimi için ideal süre,

Yağ tutucu tankları bir çok sektörde kullanılmaktadır. Arıtma tesisi öncesi dahi kullanılmaktadır. Atık girdisinden, tankın hizmet verdiği kişi sayısına göre süreler değişkenlik gösterecektir. Ayrıca sistem için kaç tank kurulduğu da bu süreleri değiştirir. Fakat endüstriyel sınıfta kurulumu yapılmış büyük tanklar için müşteri dönüşlerine, yağ tutucu tanklarını kuran firmaların yönetim kitapçıklarında bulunan sürelere ve saha mühendislerimizin teknik raporlarına istinaden seçilen süre 90 gündür. 90 gün tank hizmeti yerine getirmektedir. Fakat Kimi yerlere 15 gün bile yetmez, Üretime göre ve girdiye göre değişken olan bir konu için sabit süre seçilememektedir. 90 gün seçilen gün sayısı teorik olarak değerlendirmeye alınmış öneri niteliğindedir.

Yağ tutucu atıklarının kanallara boşaltılması ve yaptırımı,

Yağ tutucu tankları, ilgili atıkların alıcı ortamlara gitmemesi için kurulan, ruhsat verme süreçlerine dahi konu edilen, ilgili atığın hangi koşullarda ve şartlarda yönetilmesi gerektiğine dair bakanlıkça görüş verilen, 20 01 08 atık koduna sahip olan atıktır. Tehlikeli atık beyanı gibi her yıl atık beyanlarında olması gereken atık türüdür. Uygulama böyleyken atıkları çektirip kanala boşaltanlar için veya finansal kaygılardan dolayı usulsüz yöntemlerle atığı uzaklaştıranlar için yaptırım süreçlerini konu etmek istemiyoruz. Çevre Kanunu ve yönetmelikleri herkes için geçerlidir. Usulsüz yöntemi seçenler yaptırımlara mahkumdur.

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst