• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yaşam döngüsü

Emine Kale

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2013
Firma
---
merhaba arkadaşlar iso 14001:2015 yaşam döngüsü analiziyle ilgili yardımcı olabilecek ya da elinde doküman olan var mıdır?
 
yaşam döngüsü yaptığınız işe göre ürettiğiniz ürüne göre değişir mesala otomobil üreten bir firma için yaşam döngüsü farklı gıda işi yapan firma için farklıdır.
 
@ismailkaya.omtaş

Bu konuda elinizde örnek dokuman var mı? Otomotiv sektöründe çalışıyorum. Yeniden belgelendirme sürecine giriyorum. Yaşam döngüsünü ayrı bir tablo olarak mı düşündünüz yok çevre boyutları içerisinde mi değerlendirdiniz?
 
@Esra G.Ö.
esra hanım biz tablo hazırlamadık kuruluşun kapsamında atıfta bulunduk ve terminolojide açıklma yapıp yaşam döngüsünü tanımladık. siz isterseniz toblo oluşturabilirsiniz. örneğin piston hammade girişi ( çelik ) sizde geçtiği aşamalar, mamül yada yarı mamül olması, müşteriye gitmesi müşteride işleme tabi tutulması yada araca monte edilmesi, müşterinin kullanılması ve belli bir zaman aşımından sonra yani ürün ömrünü tamaladığında müşteri tarafından hurdaya ayrılması gibi.
 
Merhaba,
Yaşam döngüsü üzerine çalışıyorum da şuan. Otomotivde aracın kullanıp ömrünü tamamlamış balatasının takibini yapmamıza gerek var mı? Baktığımız zaman standartta beşikten mezara tabiri ile konuyu irdelememiz yazıyor. o zaman müşterinin balatayı hurdaya ayırması bile takibmizde olması gereken bir durum. Bunu nasıl döngüye koyabiliriz? Hangi hurdacı bilemeyiz? İzmirden almıştır istanbulda atabilir. Çok karışık geldi bu durum. Bilen varsa yardımcı olabilir mi?
 
@ismail.kaya

Hammadde girişten ürünün çıkışına kadar olan kısımda sıkıntı yok. Atık firmaları kısmıda bitti ama müşterilerin ürünü tükettikten sonra naptığı kısmı kaldı. ISO 14040 ve 14044 var elimde onları da inceledim. Maalesef hala kafama yatmadı.
 
@Esra G.Ö.
esra hanım bizde otomotiv parçaları üretmekteyiz. biz kapsamda aşağıdaki gibi bir cümleyle yaşam döngüsünü belirttik. ayrıca terminolojide yaşam döngüsünün tanımını yaptık. bizim gibi işletmelerin ürettiği ürünler alıcı firmalar için mamül yada yarı mamül olduğu için alıcı işletmelerde işlemlerden geçirilip araça takıldığı için bizim ürettiğimiz ürünlerin takibini yapma şansımız olmuyor. bundan dolayı böyle bir cümle sizi kurtarır diye düşünüyorum. nitekim bizi kurtardı.

*İsg – Çevre Yönetim Sistemleri El Kitabı, TS EN ISO 14001:2015 ve TS 18001-2008 standardı şartlarını, Kayataş’a bağlı tüm birimlerinin uygulamasını ve sürekli iyileştirilmesini, İsg & Çevre performansının artırılması, İsg & Çevre amaç ve hedeflerine ulaşma, Uygunluk yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, İSG, Çevre Yönetim Sistemi Gereklilikleri, İç ve Dış Hususlar, Çevresel riskler ve yaşam döngüsü çerçevesinde yürütülen çalışmaları kapsamaktadır.

*Kayataş, tüm faaliyetlerinde çevre boyutlarını, tehlikelerini, risklerini ve fırsatlarını belirleme amaçlı prosedürler, talimat ve tablolar oluşturarak gerekli önlemleri almaktadır. Firma içerisinde oluşan atıkların bertarafı Atık Yönetim Prosedüründe tanımlanmıştır. Üretim proseslerinin çevre boyutları belirlenmiş olup gürültü en önemli çevre boyutu olarak belirlenmiştir. Kayataş, tüm faaliyetlerinde doğaya zarar vermeyecek şekilde üretim yapmayı hedeflemiştir.
Ürünler de kullanılan hammadde yaşam döngüsü açısından değerlendirildiğinde yasal ve müşteri şartlarına ( gereklerine ) uygun kaynaklardan temin edilip müşterilere gönderilmektedir. Kayataş da üretilip gönderilen ürünler müşterilerde çeşitli işlemlerden geçirilip kullanıma alınması nedeniyle ürünün ömrünü tamamladığında müşteri tarafından hurdaya ayrılıp geri dönüşüme gönderilmektedir.

umarım işinize yarar faydalı olur.
 
Esra hanım yaşam döngüsünde sizin ulaşabildiğiniz son kaynak dikkate alınıyor. Misal siz balatayı ürettiniz ve OEM 'e ulaştı ve araca takıldı. bu araç satıldı yıllarca kullanıldı, araç ömrünü tamamladığında bunun için zaten ayrı bir yönetmelik var (ömrünü tamamlamış araçlar hakkında yönetmelik) ve araç bütün halinde atık olarak değerlendiriliyor.
Yalnız burada özellikle şuna dikkat etmek gerek , akü de araca takılıyor ama araçta kullanım ömrü var. Ömrü tamamlandığında değiştirilmesi gerekiyor bu durumda akücülerin yaptığı yöntem devreye giriyor "eskiyi birak, yeniyi götür" bu şekilde yaşam döngüsü kontrol altında olabiliyor.
 
Üst