Yeni taslak yorum çalışması

Mevcut Taslak uygulamaya geçerse işinizi kaybetme riskiniz var mı ?

  • Evet

    Oy: 38 62.3%
  • Hayır

    Oy: 23 37.7%

  • Kullanılan toplam oy
    61
Üyeler Görebilir
Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı ile ilgili yorumlar diğer başlık altında devam ededursun, kaırşıklığa ve karambole gelmemesi amacıyla bu başlık altında ciddi bir yorumlama çalışması yapalım. Belli bir format oluşturup herkes rahatsız olduğu maddelerle ilgili fikirlerini belirtsin. Yapıcı olması amacıyla özellikle sadece ciddi çalışmalar olmasını rica ediyorum bu başlık altında. Konuyla ilgili yakınmalar, kızmalar vb diğer başlık altında paylaşılabilir.

Ekteki dosyadaki formatın uygun olacağını düşündüm. Önerilere açığız. Ek olarak ben bu dosyalardakilerin birleştirilip ortak bir fikir çıkartıldıktan sonra herkesin hazırladığı dosyayı bakanlığın sitesindeki mail adresine bir de ayrıca göndermesi taraftarıyım. Evet toplu hareket etmek güzel ancak bireysel taleplerin yoğunluğunu da göz önünde bulunduracaklardır. Hem toplu hem bireysel bir çalışma güzel olacaktır.

Ayrıca Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölüm başkanlarına bir yazı gönderip konuyla ilgili bilgilendirmek ve imza kampanyası veya onların bu konuyla ilgili yorumlarını içeren yazılarını almak gerekiyor. Onunla ilgili bir çalışmayı da yarın başlatabiliriz. Son olarak merak ettiğim bir şeyi de ankete sunmak istedim. Ankete de cevap verebilirseniz seviniriz.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bence yazı gayet iyi, ben bunu ilgili yerlere kendi adıma gönderiyorum, bugün herkes gönderecek mi ? Sosyal paylaşım sitelerinde de paylaşalım mı ?
 
Üyeler Görebilir
Hayır göndermeyecek. Yazıları toparlayacağız inşallah öncelikle tek bir metin yapacağız. hazır metni herkes gönderir diye umuyorum :)
 
Üyeler Görebilir
Daha işi var. Yorum yapmakla olmuyor. Yorumları toparladıktan sonra tekrar yayınlayacağım istemediğiniz maddeye karşı teklifiniz nedir diye :)
 
Üyeler Görebilir
Fatih bey daha önce bir çok arkadaşımız bir yerlerde çalıştıktan sonra gidip kendi danışmanlık firmalarını açabiliyordu şimdi bu taslakla en az üçyıl deneyim istiyor, bence bu taslak kendi işini yapmak istiyen bir çok arkadaşın önünü kapatıyor, bence böyle bir zorunluluk kalkmalı, ne yani kendi danışmanlık firmasını açmak isteyen bir arkadaşımız en az üç yıl bekleyecek çok kötü bir durum.
 
Üyeler Görebilir
En son görüş yazısında iki yıl olarak değiştirdik bunu. Yayınlanan taslakta yeni mezun birisinin firma açma ihtimali sıfırdı neredeyse. 5 çevre görevlisi olacak. Bunlardan biri 5 yıl birisi 3 yıl tecrübeli olacak. Bunu tamamen iptal etmek tepki almamıza yol açar sebebine gelince de birçok kişinin bakanlığa kalite düşüklüğü düşük fiyatlar konusunda serzenişte bulunduğunu biliyorum..
 
Üyeler Görebilir
Fatih bey iki yıl tecrübeli olmasınada gerek yok bir yıl ideal zaten bir yıl boyunca bir yerde çalışan arkadaşlarımızın hepside işini son derece iyi yapacakları kanaatindeyim, bakanlık kalite düşüklüğü düşük fiyattan haberi varsa niye her baş vurana yeterlilik belgesini veriyor, o bakanlığa kalite düşüyor diyen kişiler kalite düşüşünden değil fiyat düşüşünden şikayetçi olanlardan başkasıda değil. Fatih bey bide taslakta geçiyor mevcut danışmanlık firmaları 01.07.2013 tarihine kadar eksiklerini giderilmesi gerekiyor demiş onun değiştirilmesi gerek. Ayrıca hazırladığınız taslak son derece acık ve net olmuş teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Yönetim Birimi onaylanmış firmaların onayları ve Çevre Danışmanlık Belgesi almış firmaların belgeleri vize süreleri sonuna kadar geçerlidir.
(3) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Yönetim Birimi onaylanmış firmalar ve Çevre Danışmanlık Belgesi almış firmalar bu yönetmelikte belirtilen şartları vize süreleri sonuna kadar sağlamakla yükümlüdür. Vize süreleri sonunda uygun hale gelmeyen çevre yönetim birimlerinin onayları ve çevre danışmanlık firmalarının belgeleri askıya alınır.

2013 tarihiyle ilgili yukarıdaki değişikliği yaptık. Tecrübe konusunda da uzun süre görüşüldü bu konu sitede açıkçası bende sıfır tecrübeden yana değilim. 1 kişinin 2 yıllık tecrübesi olması gerektiğini savunuyoruz ki bakanlığın yönetmeliğine göre bu çok iyi bir değişiklik.
 
Üyeler Görebilir
@Barış Demircan

Danışmanlık işi sonuçta sizin bilginizi sunacağınız ve bunu pazarlayacağınız bir iştir. Müşteriniz sizin bu konuda işinin ehli biri olduğunu düşünmelidir. Buda tecrübe anlamına gelirki, tecrübenin 1 senede oluştuğunu düşünen kişilerden değilim. Yeni bir mühendis olmama rağmen hale yeni şeyler öğreniyor ve tecrübe ediniyorum. 1 sene firma kurmak için çok kısa bir süredir. Bu şekilde firma kurulması durumunda da, bu forumda da okuduğumuz gibi maaşını alamayan veya çok düşük ücretlere çalışan Çevre mühendisleri ortaya çıkıyor.
 
Üyeler Görebilir
Çevre Mühendislerinin iş alanını genişletmek için, Mademki amaç istihdam ve kalite sağlamak (bunu firma sahiplerinden duyduğum için söylüyorum, çevre görevlisi=istihdam yaratma çabası). En azından EK-1 tesislerine çevre yönetim birimleri zorunlu olabilir. , 3 tane Çevre Görevlisi çalıştıran danışmanlık firması ortalama 60 tane firmaya baksa, bunların 10 tanesi EK I olsa 10x2=20 kişi çevre görevlisi iş imkanından faydalanamıyor. Ve danışmanlık hizmeti alan firma için vergi indirimi uygulanıyor sanırım, eğer öyleyse bu indirim Çevre Yönetim birimini kuran şirketler için de uygulanabilir. Çevre görevlisi istihdam ederlerse, hem tecrübesiz Çevre Mühendisleri için iyi bir fırsat olabilir hem de istenen kalite; bir tesiste 2 gün yerine 22-24 gün çalışacak çevre görevlileriyle sağlanabilir. Ya da EK I firmalarına Çevre Yönetim Birimi yerine 1 Çevre Görevlisi + danışmanlık almaları sağlansa, Böylece Çevre Mühendisleri şikayet edilen sadece evrak takibi işleri yanında başka işler için de zaman bulabilir. Tabi böyle olunca da çevre görevlisi başka iş yapamaz maddesi de kalkmalıdır. Ama şirketlerin talebi üzerine getirilen çevre görevlisi tanımını (ben böyle düşünüyorum) ve her şirketin kendi bünyesinde çalışan bir mühendise, teknik elemana bu belgeyi aldırma çabaları düşünüldüğünde bu biraz zor gibi. Çevre Mühendislerinin (Çevre Görevlilerinin) istihdamının, danışmanlık şirketlerinden çok, yönetmeliklere tabi tesisler tarafından karşılanmasının her iki tarafa da daha faydalı olacağını düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Tüm maddeler çok yerinde olmuş. Elinize sağlık... Umarım değişiklik olacak.
 
Üst