• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zdhc anali̇zi̇ ve numune alimi

Nuri Kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SGS SUPERVİSE GÖZETME ETÜD KONTROL SERVİSLERİ A.Ş.
Arkadaşlar merhaba,

ZDHC, tehlikeli maddelerin alıcı ortamlara salınmasını önlemek amacı ile tekstil, ayakkabı ve deri sektörlerine yönelik gönüllü paydaşların oluşturduğu bir kavramdır. 2011 yılında tohumları 6 marka tarafından atıldı, giderek katılımcı sayısı arttı.

ZDHC: Zero Discharge of Hazardous Chemicals – Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı

Oluşum roadmaptozero.com (RtZ) adresi üzerinden iletişimini sağlamaktadır. Bünyesinde ZDHC kalite sistemini oluşturduktan sonra işletmektedir. Kalite sistemi ile prosedür ve talimatlar
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
, detaylı olarak amaçlarını duyurmaktadır.

ZDHC MRSL Nedir?

MRSL: Manufacturing Restricted Substances List – Üretimi Kısıtlanmış Maddelerin (Kimyasal) Listesi

MRSL iletişim sitesi üzerinden
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
listenin, baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu listede çeşitli kimyasal maddeler yer alır. Liste 3 başlıkta sınıflandırılır: ZDHC MRSL (Temel Liste), Aday Liste, Arşiv Listesi.

Temel listedeki bazı kimyasallar şu şekildedir:

  • Alkilfenol (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APEO’lar): tüm izomerler dahil,
  • Antimikrobiyal ve Biyositler,
  • Klorlu Parafinler,
  • Klorobenzenler ve Klorotoluenler,
  • Klorofenoller,
  • Azo Boyalar,
  • Boyalar – Kanserojen veya benzer şüpheliler,
  • Dispers Boyalar – Alerjik,
  • Alev Geciktiriciler,
  • Glikoller – Glikol Eterler,
  • Halojenli Solventler,

ZDHC Kapsamında Gerçekleştirilen İzlemeler

Giriş, gelişme ve çıktı olarak süreci gruplara ayıran organizasyon, hedef olarak insan ve çevre sağlığını korumayı amaçladı. Tehlikeli kimyasalları kullanmadan veya en az seviyede kullanarak üretimi şekillendirmektedir.

Amaç doğrultusunda atık su, arıtma çamuru ve emisyon deşarjları izlenmektedir. İzleme kapsamında yayımlanan; Wastewater and Sludge Laboratory Sampling and Analysis Plan (Atık Su ve Arıtma Çamuru Laboratuvarı Numune Alma ve Analiz Planı), Air Emissions Position Paper (Hava Emisyonu Görüş Belgesi) gibi dokümanlar ile süreçleri yönetmektedir.

Hemen her ülkede; numune alma, analiz ve ölçüm konusunda RtZ tarafından yetki verilen laboratuvarlar mevcuttur. Kontrol amacı ile de bu kapsamda hizmet verebilecek laboratuvarlar mevcuttur.

Bu kapsamda daha detaylı bilgi almak ve analiz yaptırmak isteyen arkadaşlar bana ulaşabilir.
 
Üst