• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zeytinyağı Fabrikaları Danışmanlık Hizmeti

AveLoR

Kayıtlı Kullanıcı
Kısıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Şubat 2011
Merhabalar;

Çevre Danışmanlık firması olarak ağırlıklı otellere danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bu ay itibariyle zeytinyağı fabrikalarıyla da çalışmaya başlayacağız.
Bu konuda yardımcı olabilecek, zeytinyağı fabrikalarına danışmanlık yapan arkadaşlar var mı?
Yönetmelikler, mevzuatlar açısından ve işleyiş açısından nelere dikkat edilmeli vs.

Teşekkürler.
 
Üretim prosesisinin 2 faz mı 3 faz mı olduğuna bağlı olarak çıkan atık/ürün fazı değişiyor. 2 faz olduğunda sulu pirina çıkıyor. Sulu pirinayı pirina fabrikalarına veriyorlar. 3 faz olduğundan katı fazda pirina ve karasu çıkışları oluyor. Karasuyu buharlaştırma havuzlarında sözde buharlaştırıyorlar. (Derelere deşarj ediyorlar) Kazan kapasitesine göre emisyon iznine tabi olabilir.
Eğer paketleme yapıyor ise piyasaya sürdüğü ambalajların toplamı yıllık 1000 kg üzerindeyse ambalaj bildirimine tabi.
 
Yeni danışmanlık yapmaya başladığım zeytinyağı fabrikası zeytinyağı, çekirdek prina üretimi , prina yağı, prina peleti ve günde 20-30 kg civarında sabun üretiyor. 3 adet ısıtma kazanı ve 1 adet kurutma kazanı mevcut.
1- ısıl güç hesabında kazan kapasitesi mi hesaba katılır yoksa kullanılan prina miktarı ile mi ?
bu firma birkaç yıl önce çed gerekli değildir belgesi almış. zeytin işleme tesisi ve prina işleme tesisi olarak , ek kapsamı
2- 7.14 Üretim kapasitesi 30 ton/gün altında olan zeytin işleme tesisleri. 1,2 mi, yoksa 7.15 Bitkisel ürünlerden ham yağ üretimi veya rafinasyon işleminin yapıldığı tesisler. (200 ton/gün yağ altı (kekik, papatya vb. Esansiyel yağlar hariç) 1,2 mi olmalı?
3- son olarak da sabun ürettiği zaman
4.1.17 Hammadde üretim ünitesini içeren sabun ve/veya deterjan üretimi yapan tesisler
4.1.18 Kapasitesi 2 ton/gün ve daha büyük olan sabun üreten tesisler.
hangi kapsama giriyor ? çok karışık cevaplar aldım.
düşünceme göre 7.15 maddesinden 200 ton/gün altında üretim yaptıgı için muafiyet almam gerekiyor. Isıl güç hesabı birim zamanda kullanılan yakıt miktarı ve sabun üretimi ile ilgili 2 ton/gün altında olduğu için muafiyet almam gerekiyor.

Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum
 
öncelikle allah kolaylık versin zeytinyağı leş gibi bi sektör ( kendi düşüncem ) öncelikle çııkan prinayı satıyormusunuz ? yoksa işliyormusunuz yani 3 fazlı mı sistem ?
Eğer satıyorsanız kazanlarınızın ısıl gücü ,yakıt türü ve işleme kapasitenizi birlikte değerlendirmek lazım çily kapsamınızdaki yerini belirlemek için.
Belirlenen değerler çily kapsamının altındaysa muaf olabilirsiniz prinayı satmanız dahilinde tabiki . ama yok prinayı işliyorsanız lisans almak zorundasınız yani siz artık Ek-1 kapsamındasınız. bir diğer konu çed var demişsiniz ama neye göre alınmış ordada yazıyormu prina işleneceği( 3 faz olduğu ) yada kapasite değerleri kapasite raporuyla örtüşüyormu yada prinanın depolanacağı alanalr karasu havuzu gbi yerler gecmişmi ptd de ? birde çıkan çekirdeği yakıt olarak kullanıyorsanız çekirdek analizini sizden talep edeceklerdir izin alınırken. eğer prinada işleniyorsa karasu havuzunun teknik uygunluk raporu olması lazım. daldan dala atlamış gibi oldum ama umarım anlatabildim
 
Merhabalar,

İlk olarak işletmeye zeytin gelip zeytinyağı üretimi varsa kapasiteye göre Ek-1 7.2 veya Ek-2 7.14 maddesine tabi olursunuz diye düşünüyorum.
Pirina çekirdeğini satıyorsanız tesislere yan ürün olarak işlersiniz, herhangi bir maddeye tabi olmazsınız diye düşünüyorum.
Yakıt olarak ise kullandığınız yakıta göre Ek kapsamına girer veya girmez. Isıl güç kazanın etiketinde yada kazan firmasından alınan evraklarda yazar, onu kullanabilirsiniz. (Eğer ısıl güce ulaşamıyorsanız Makine Müh. Odası ısıl güç hesabı yapıyor.)
Sabun üretimi için ise ham maddeler hazır alınıp karışım yapılırsa muaf tutulur, aksi takdirde 4.1.17 maddesine tabi olursunuz diye düşünüyorum.
ÇED içinde tüm faaliyetleri içeren görüş almanız gerekir diye düşünmekteyim.
Yazdıklarım benim düşüncelerim yanlış veya eksik olabilir faydası olur umarım. Gelen yorumlara göre daha farklı bilgiler alınır :)
Kolay gelsin
 
Öncelikle açıklamanız için çok teşekkür ediyorum.
Evet, sistem 3 fazlı çalışıyor. zeytinyağı, prina yağı, prina peleti, prina çekirdeği üretiliyor. kazan ısıl gücü 500mw tan küçük değer hesaplandı. satış için tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alacağız. ÇED konusu 2008 yılında zeytinyağı için alınmış, 2013 yılında da zeytin işleme, prina yağı ve prina işleme için alınmış. çok karışık bir firma. karasu için elimizde buharlaştırma lagünü ile ilgili il müdürlüğü uygunluk yazımız var. teknik uygunluk raporu büyük ihtimal yok. Bu tesis aynı zamanda geleneksel yöntemle zeytinyağlı sabun üretiyor. günde 10-20 kg . kapasite raporunda ve çed de sabun ile ilgili bir bilgi yok. Bu tesis için sabun ile ilgili ek kapsamı ek2- Hammadde üretim ünitesini içeren sabun veya deterjan üreten tesis bölümünde mi yer alması gerekiyor?
 
@derya2020 bence tesisi o ek1 e giriyor o üretim ek 2 ye girior diye değerlendiremezsiniz çnkü sizin artık nur topu gbi bir lisansı tesisiniz var :) o hepsini kapsıyor. yuksek asitli yağları değerlendirmek adına sabun üretiliyor bnm baktığımm tesisslerde yada onlar satılıyor sabun yapan firmalara yani dediğimiz gbi günlük 20-30 kg üreten bi tesisim olmadığı için onunla ilgili bi yorum yapıp yanlış yönlendirmek istemem.
diğer yandan ptd da kendi üretiminizden çıkan prinayı mı işleyecek olarak yazılmış yoksa dışardan alınacağımı oda önemli.( her türlü lisans alınacak ama dışarıdan prina alınacaksa kapasiteyi geçmemesi ve ilerde kendinizi güvence altına almak adına muhakkak geçmesi lazım dışaardan alınacağıda) teknik uygunluk raporu içinde 2015/10 sayılı Zeytinyağı Tesislerinde Oluşan Atık Suların Yönetimde Uyulması Gereken Teknik Hususlar genelgesine bakabilirsiniz zaten raporu yaptıracağınız ünv hocalarıda yardımcı olacaktır size bu konuda. ve ilerde karşınıza çekirdek analizi de çıkacaktır analizi olmadan satamazsınız ( bizde bir ara niyetlenmiştik getiri götürüsünden az olunca çekirdekden vazgeçmişti firma) :)
 
Merhabalar, 2 fazlı sistemde malaksörde kullanılan sular havuzda birikip çekilerek yeniden kullanıması halinde Teknik Rapor hazırlatılmasına gerek var mıdır?
 
Üst