• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zirkonyum aritimi

bambupirana

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Haziran 2015
Firma
ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ
Arkadaşlar Merhaba,
Üzerinde çalıştığım bir nikel krom kaplama tesisinin boya kısmından gelen durulama sularında zirkonyum bulunuyor. Diğer gelen durulama ve konsantre sular için kimyasal arıtma olarak prosesimde kostik ve kireç dozladım.Bu konuda daha önce çalışma yapan varsa, yardımcı olabilecekse çok sevinirim. Acaba bu kullandığım yardımcı koagülantlar zirkonyumu çöktürebilir mi?

Ayrıca zirkonyum fosfatlama sonrası kullanıldığı için Zr(SO4)2 olarak da su da bulunabilir.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
 
tecrübeli olanlar cevaplarsa daha iyi olur ama gerek zirkonyumun katı ve sıvı halleri gerekse bahsettiğiniz zirkonyum bileşiğinin yoğunluğu suyun yoğunluğundan çok fazla olduğundan koagülantlar ile rahatlıkla çökelecektir bence
 
@bambupirana kostik ile ph 10a getirip akabinde polimer ile yumaklaştırarak çökeltebilirsiniz. ama çıkışta ph ayarlaması gerekecektir. Ya da kostikle ph 8,5-9 bandında koagulant takviyesi ile daha verimli bir giderim sağlayabilirsiniz. Ağır metal giderim verimi yüksek bir koagülant ürünüm var dilerseniz yardımcı olabilirim.
 
@Wtcp Merhaba,
Cevabın için teşekkür ederim. Prosesi benzer şekilde tasarlayıp ,koagülasyondan sonra nötralizasyon ekledim.Nötralizasyon kısmında NaOH ve kireç ilave edip öncesinde de flokülant olarak FeCl3 kullandım. Elinizde ağır metal gideriminde kullandığınız özel başka bir koagülant varsa burda paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler,
İyi çalışmalar,
 
@bambupirana burada önemli olan phı girişte yukarılara çekmek sonrasında değil. Çünkü bu pHlarda ağır metal metal-hidroksit formuna dönüşecektir. ph10dan sonraki adımda koagülant verin, gerekirse çıkışta nötralizasyon sağlayın.
Ürün geliştirilmiş bir alüminyum tuzu. Ağır metal giderim verimi diğer koagülantlara göre yüksek. FeCl3'e göre kullanımı çok daha kolay,tüketimi az ve kimyasal çamur oluşumu çok daha az. Arzu ederseniz numune gönderebilirim jar testleri yapabilirsiniz.
 
Üst