Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

Üyeler Görebilir
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Yönetici tarafından son düzenlenen:
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci Şimdi öncelikle söylemlerimizin kendi yorumumuz olduğunu belirtmek isterim. Kimseyi zor durumda bırakmak istemem.
Benim yorumumdaki mantık şu idi , Örneğin ben ürünümü ürettim ve hemen yakınımdaki tesisimin diğer kısmına bir kasa ile taşıdım ve kasa atık oldu. Bunun gekapının hariç olduğunu düşünüyorum demek istedim. Beyanı da ödemesi de olmaz çünkü o benim faaliyetim sonucu oluşmuş bir atık.
Atığında gekapı (ne beyan ne ödeme ) olmayacağı içim böyle bir yorumda bulundum.
Kaldı ki Gekapı satış üzerinden değerlendirdiğimiz için atığa çıkan her türlü ambalajın ben dahil etmezdim :)
 
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci yönetmeliğin esasında şu madde yer alıyor son tüketiciye ulaşımı. eğer bir ürün üretip bu ürünü ambalajlı bir şekilde bu son tüketiciye ulaştırırsanız üretim ve ulaşımda kullandığınız ambalajlardan yükümlüsünüz(ihracat ithalatı unutmayalım)
Eğer ki tesisler arası bir malzeme gönderimi varsa(Ürün demiyorum) bu esnada kullandığınız ambalajları piyasaya sürmediğiniz için bu ambalajları(malzeme gönderimi sonrasında doğan atıkları)lisanslı bir tesise atık alındı makbuzu karşılığı verirseniz herhangi bir sıkıntı kalmaz
İrsaliye konusunda ise irsaliye de malzeme cinsi miktarı ve alan firmanın kaşe bilgileri yer alıyorsa makbuldur.
 
Üyeler Görebilir
@Hüseyin Can Ceylan @Fatih Koçak @Çeçilya Saktan Bu bakış açısını anladım ve sevdim (:
Niyetim kafa karıştırmak değil ama bu konuşmalarınız (veya yorumlarınız) olmadan önce ben ambalajı aynı vergi numaralı tesislerimde kullansak bile, aynı vergi numaralı tesisimi son tüketici gibi yorumluyordum. Malum GEKAP eski sisteme göre çok yüksek maliyetler de çıkacağından dolayı, böyle maliyet azaltıcı yorumları anlamam daha kolay oluyor.
Peki buna ürün demiyorum diye özellikle belirttiniz ya, o konuya bir değinmek istiyorum, gönderimi sağlanan ürün ya da ara ürün olursa durum değişir mi, mesela aynı vergi numaralı bir tesise balya elyaf geliyor, tesiste iplik haline geliyor ve aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) burda da örgü işlemi ile kumaş haline geliyor. Burdan da aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) burada boyanıyor oradan da aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) diyelim t-shört oluyor. Bu durumda tesisler arası taşınımı yapılan ürün (veya yan ürün) için aynı yorumu yapamaz mıyız
 
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci Ben olsam şöyle yapardım.

Öncelikle tesisler arası taşınımı yapılan ürün ek 1 listesinde olmadığı için gekaplarını unutun.
Ambalajları kısmına da gelince basit mantıkla ben şöyle yapardım ara ürünleri taşırken kullandığım son tesisten tüm gekaplarını (ambalajların) öderdim. Aradaki tüm ambalajları da bana tedarik ediliyor diyerek son tesise gekapını ödetirdim. Sonuçta vergi numaraları aynı olduğu için beyanname tek tesis üzerinden yapılacak.

Not: Mantıksız olabilir ama bi çıkış yolu :D
 
Üyeler Görebilir
@Çeçilya Saktan logoyu bu kadar neden önemsiyorsunuz malzeme bazında bildirim yapıyorsunuz sonuçta
Aynı şirketin şubeleri arası kullanılan ürünler piyasaya sürülmediği için son tüketiciye ulaşmadığı için bildirim yapılmasına gerek olmayabilir.Ama ürünün kullanım süresi bittiğinde mutlaka toplanıp lisanslı firmaya verilerek makbuz alınması gerekir.
Bunun nedeni ise aldığınız malzeme miktarı ve piyasaya sürülen miktardan doğan fark
Bu farkı size sorduklarında yani fire miktarını bu atık makbuzları ile kanıtlayabilirsiniz
 
Üst