• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yönetimi

Hacer BÜTÜNER

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Ocak 2020
Şehir
Kocaeli
Firma
Lojistik
Merhaba, Depolama işleminde sıvı deterjan, sabun vb. ürünler depolanmaktadır. ÇED Kapsam dışı olan depomuzda kağıt, ambalaj, pil, toner gibi atıkların yanında kartona bulaşmış deterjan atığı gibi. Bu atıkları nasıl depolamalı, nasıl bertaraf etmeliyim ? Bertaraf işlemi için lisanlı firma ile anlaşma yapılmalı mı ? Ayrıca atık yönetimi planı hazırlanmalıdır ? Hazırlansa bile il müdürlüğüne onaya sunulması zorunlu değil diye biliyorum. Konu ile ilgili yardımcı olabilir misiniz ?
 
Tesisiniz nedir belşrtmemişsiniz Hacer Hanım.
Çed kapsam dışı bir tesis iseniz PTD hazırlanmıştır. burada zaten atık yönetimini belirtmişsinizdir. bertaraf emeği istediğiniz atıkları beldiyenizin çöp toplama sistemine verebilirsiniz. düzenli depolama ya gider. ha buraya veremediğiniz evsel atık dışında başka kodlu atıklarınız varsa lisanslı firmalara vereceksiniz.
umarım yrd. olabilmişimdir.
 
Hacer BÜTÜNERMerhaba üstadım,

Proses sonucu oluşan tehlikeli ve tehlikesiz atıkları ayrı depolamanız gerekir. Tehlikeli atıklar için etrafı ve üzeri kapalı bir alan yaptırmalısınız. Tehlikeli atıklarda sıvı bir malzeme depolayacaksanız sızma, dökülme vb. durumlar için kapının önüne (içeri kısma) kör kanal ve kuyu yapmanız gerekir. Bunun haricinde sıvı atığın depolanacağı alana havuz bile yapabilirsiniz. Kör kanal ve kuyu yapılması şart.

Tehlikesiz atıklarda ise üstü kapalı bir alanda zemini beton malzeme ile kaplı alanda depolayabilirsiniz. Etrafının kapalı olması şart değil ama bazı firmalar kapalı alanlarda tehlikesiz atıkları depolayabiliyor.

Tehlikeli ve tehlikesiz atıkları lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine göndermeniz gerekir. Sürekli çalışacağınız bir firma ile kendi aranızda sözleşme yapabilirsiniz.

Gelelim atık yönetim planına; firmada proses sonucu oluşan tehlikeli ve tehlikesiz atıklara istinaden atık yönetim planı hazırlanarak onay alınmak üzere il çevre müdürlüğüne sunulması gerekir. Bağlı bulunduğunuz il çevre müdürlüğü bazı ek belge isteyebilir. Örneğin; sözleşme, qtık alanı resimleri gibi... Şunu bilgiyi hatırlatmakta fayda var; sadece idari ofislerden kaynaklı oluşan atıklar için atık yönetim planı hazırlanabilir ancak il çevre müdürlüğüne onay için sunulmasına gerek yoktur.

Atık yönetim planı hazırlanmasının amacı; tesiste oluşan ve oluşabilecek atık bilgilerini oluşturmaktır.

Şimdilik bu kadar.
 

Ekli dosyalar

  • webmenu12755 (1).pdf
    390.6 KB · Görüntüleme: 44
Organize sanayi bölgelerinde bulunan sanayi kuruluşları için Ambalaj atıklarını, Tehlikesiz atıklar gibi üstü kapalı alanda geçici depolamak mecburiyetinde midir. Bunun yasal olarak bir dayanağı var mıdır. Yoksa, oluşan ambalaj atıklarını çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ayrı olarak biriktirerek çevre lisanslı tesislerine verilse.
Çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde işletme bahçesinde, üstü açık ama düzenli işletme duvarının dibine veya uygun başka bir yere konmasında sıkıntı var mıdır, siz değerli üstadlara göre. Çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde, yoruma açık bir tanım geldiği için değerli görüşlerinizi almak istedim.
Asıl öğrenmek istediğim, ambalaj atıklarını üstü açık şekilde ama çevre kirliliğine yol açmayacağına kanaat getirdiğim işletmenin açık alanında herhangibir yerde biriktirsem yasal olarak bir engel var mıdır. Üstü açık ama zemin geçirimsiz beton malzeme
 
Üst