• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bu soruyu bilene 1000 sterlin!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Bu soruyu bilene 3 bin lira!

Bir internet sitesinden 'şaka gibi' uygulama...İngiltere’deki Kraliyet Kimya Birliği, ‘Mpemba Etkisi’ adı verilen şu soruya ikna edici cevap verebilen kişiye, 1000 sterlin (yaklaşık 2 bin 800 TL) ödemeyi vaat etti:

“Neden sıcak su, soğuk sudan hızlı donar?”
Bugüne kadar, buharlaşma, ısı yayılımı, aşırı soğutma gibi teoriler öne sürülse de bu konuyla ilgili ikna edici bir kanıt bulunamadı. Kraliyet Kimya Birliği, yaratıcı ve göz alıcı cevapları 30 Temmuz’a kadar “
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
web sitesine beklediklerini açıkladı.
Aristoteles ve Descartes bile cevaplayamadı
Aristoteles ve Descartes gibi ünlü filozofların bile cevabını bulamadığı problem, 1968 yılında Tanzanyalı üniversite öğrencisi Erato Mpemba’nın, hocası Dennis Osborne’a bu soruyu sormasıyla ünlendi.
‘Mpemba Etkisi’
Osborne, soruya cevap veremedi ve bununla ilgili daha sonra çok ünlü olacak bir makale yayınladı. Bu soru, o zamandan beri ‘Mpemba Etkisi’ olarak adlandırılıyor.

Beyin fırtınası yapabilirmiyiz?
 
Benim ilk aklıma gelen sıcak su soğuk ortama girdiğinde, ortam farklılaşması daha hissedilir bir seviyede olur.Su kristalleşmeye başladığında sıcaklık katalizör görevi gördüğü için buzlanma daha hızlı olur.Siz ne dersiniz?
Aristotales ne demiş çok merak ettim?
 
benım aklıma gelen molekuler arası uzaklıkları. sıcak su soguk sudan daha hareketlıdır ve ısı alıs verısıde daha fazla olur . yayılım gosterdıgı alan daha fazladır. biraz daha dusunım:D
 
katı hali sıvı halinde yüzebilen maddelerde (bizmut,antimon ve su) diğer maddelerin tersi bir şekilde donan maddenin hacmi küçülürken, bu maddelerde donan cismin hacmi büyür. yani donma sırasında genleşen ve hacmi büyüyen maddelerde basınç artınca donma noktası düşer.. keşke bir de kurallı bir cümle kurabilseydim. ama bu şekilde bir açıklaması var. lise 1 de kimya öğretmenimiz buna benzer bir dönem ödevi hazırlatmıştı.
 
benim ilk aklıma gelen sıcakken moleküllerinin birbirinden ayrıldığı soğukkende sıkısıkı bağlandığı. moleküllerin ayrı olmasıyla etki alanı küçülüyor böylece daha kolay bir donma oluyor gibi.
 
daha net bir yanıt buldum,


Olayın sebebi ise konveksiyon... Sıvı kısmen hareketsizse, üst kısım donukken alt kısımlardan yukarıya doğru ısı kaybı, yani donma giderek daha düşük bir hızla/oranla gerçekleşiyor...
Sıcak bir sıvı konduğunda ise, konveksiyon yüzünden sürekli hareket halinde olan bu sıvıda, üst kısımdaki donuk kısmın yerine aşağıdan sıcak bir sıvı hemen konveksiyon yoluyla geliyor... Ve tüm sıvının soğuması ve de sonunda donması, ısı taşınımı (heat transfer) daha etkili olduğundan çok daha çabuk gerçekleşiyor.
 
@CMNet Okuru
Bazı sorular vardır çok zor olduğu ön yargısına varılıp detayın detayına inilir bazende bir bakarsın çok basitmiş:) bana verdiğim cevap mantıklı geldi :)
 
Üst