• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre İyi Uygulamaları

Derya T

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mayıs 2009
Şehir
Ankara
Firma
....
Merhaba Arkadaşlar,

Forumda bir çok konuda sorun-çözüm, soru-cevap şeklinde ilerliyoruz. Oldukça faydasını gördüğüm forumumuzda Tesislerimizde geliştirilen "İyi Uygulamalar"ın bir başlık altında toplanmasının hepimiz açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.

Çevre Performans göstergeleri, geri dönüşüme katkıda bulunmak için yapılan çalışmalar, su tüketiminde tasarruf için yapılan çalışmalar, atıksuların arıtılarak tekrar kullanımı, enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve şu an aklıma gelmeyen :) benzeri konularda , Tesislerde yapılan iyileştirmeleri bu başlık altında paylaşarak tesislerdeki çevre performansını artırabiliriz :)

İlerleyen günlerde kendi tesisimizde yaptığımız küçük :) uygulamaları burada paylaşacağım. Lütfen sizler de paylaşın. Umarım hepimize katkı olur. Sevgiler.
 
Ben de insanlık için küçük benim için büyük bir çalışmadan bahsetmek istiyorum: Sıfır atık muhabbetinden dolayı çalıştığımız belediyede her kurum ayrı Tutanak istiyordu. Ben de devasa A4leri iki kelimelik cümlelere kurban etmek istemediğim için ticket fiş (7*7 cm boyutunda mini minnoş) bastırdım. Kurumlar memnun olmadı ama vicdanım rahat en azından ?
 
Ne kadar güzel düşünmüşsünüz. Atık sevkiyatında ADR tutanaklarında kullanabilirim. Mutlaka deniciimm. Teşekkürler
 
Soğutma sıvısı: Talaşlı imalatta kullanılan atık bor yağlarını konik bir düzenekle süzerek tesisin bakım faaliyetlerinde kullanmıştık. Yağ maliyetini ciddi anlamda düşürmüştü. Hatta bazı arkadaşlarımız level atlayarak yağlı metal çamurlarını da süzmüştü. :) Aslında bunun için özel makineler var ama bu ilkel yöntem bizim işimize yaramıştı.

Atık Contalar: Hidrotest ünitelerinden çıkan siyah, ağır, büyük, firmaların almak istemediği kambur oluşturan lastik görünümlü nefret ettiğim :) atıklarımızı, kaplamalı boru istiflerinde kullandığımız talaş çuvallarının yerine kullanmaya başladık. Hem tesiste çuval yırtıldı talaşlar savruldu derdinden kurtulduk hem de atık contalarımız işe yaradı :)

Atık Ayrıştırma Kültürü: Çalışma alanlarında çıkan atık türlerine göre, çalışanların "yaa taa oraya kim gidecek şimdi at çöpe gitsin" zihniyetini yok etmek için her alana uygun atık istasyonları kurduk. pilot bölge seçerek ayrıştırmayı yakından takip ettik, atık miktarını her istasyon için tartarak envanter çıkardık. pilot bölgedeki arkadaşlarımızı baklava ile ödüllendirdik. Diğer hollere de hava attık ve teşvik ettik. Ciddi anlamda atık ayrıştırmayı etkin hale getirerek %24 tehlikeli atık miktarını azalttık. Hemen hemen aynı oranda da karton ve naylon geri dönüşümü sağlandı. Daha da düşürebileceğimizi sanmıyorum :)

Su Tüketimi: tüm lavabolarda sensörlü sistemlere geçildi. tüm sayaçlar yakından takip edildi. Fabrika genelinde kaçak taraması yapıldı. kişisel kullanımda sensörlü sistemler ile tasarruf sağlandı.

Atıksu : DAF prensibiyle çalışan kimyasal paket arıtma tesisinden çıkan suyu yazın tesiste sulama amaçlı kullanıldık. (burada foklift opretorumuzun ciddi katkısı vardı. IBC tanka delikli boru yapıp forkliftle sulama yapma fikri kendisine aittir :) ) bazen de içerde yer temizliğinde kullandık. ilgili alanda su tasarrufu sağladık. (su analizlerimiz bunları yapmaya uygundu tabi )

Şimdilik kısaca bunlar.
 
Danışmanlığını yaptığımız işletmelerde arıtılmış evsel atık sular, sulama suyu kriterlerine getirilerek bahçe sulama amaçlı kullanılmaktadır. bu şekilde tesislerin kapasitelerine göre her bir tesiste, günlük 20 ton ila 500 ton arasında su tasarrufu sağlanmaktadır.
danışmanlığını yaptığımız tesislerde ve ofisimizde geri dönüşebilir atıkları ayrı olarak biriktirerek belediye atık getirme merkezlerine ulaşımını sağlayarak hem atık minimizasyonu hem de ekonomik katkı sağlamaktayız.
yazıcıdan olabildiğince az çıktı alarak veya çıktı alınacaksa arkalı önlü yazdırarak, kullanılmış kağıtların arkalarını not kağıdı olarak kullanarak gereksiz kağıt tüketimini azaltmaya çalışmaktayız,
ofisimizdeki aydınlatma ürünlerinde LED tip ürünler kullanarak enerji tasarrufu sağlamaktayız
Saha denetim programlarını yaparken aynı güzergahtaki işletmelerin aynı gün için ziyaretini planlayarak hem zamandan hem yakıttan hem de Co2 emisyonundan tasarruf sağlamaktayız ;)
 
Önceki cevapları görüntüle…
Merhaba harika uygulamalar :) mutlu oldum .

Biz de tehlikesiz TAT firması olduğumuz için çokça hurda kıymetli malzeme gelir , tesiste bir bölüm yapılacaksa mutlaka hurdalar içinden seçip o malzemeleri kullanıyoruz , asla yeni almıyoruz ; örneğin Tehlikeli Atık sahamızın Tamamını Hurda malzemelerden yaptırdım , tavaların altındaki tekerleklere kadar ; içerisine ve etrafına koyduğumuz absorbanlar için de firmalardan gelen ''sevimsiz ''Kaynak varillerini kullanıyoruz böylelikle değerlenmiş oluyorlar , Bir de çalışanlarmız için bir mola kamelyası yaptık tamamı hurda malzemelerden resmini paylaşacağım :) Aklıma geldikçe yazmaya devam ...
 
Ne güzel uygulamalar, herkesin emeğine sağlık. Bazılarını hepimiz yapıyoruz zannetsek de aa bu nasıl aklıma gelmedi ki diyeceğimiz şeyler de görüyoruz : )

Kampüste kağıt ve plastik bardak tüketimini azaltmak ve çevre bilinci yerleştirmek adına kendi termosu/bardağıyla gelene indirim yapıyoruz. Etkinliklerde de termosunuzu yanınızda getirirseniz çay ikramımız vardır gibi notlar düşerek farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Yeni başladık, elimde veri yok, ama çok güzel geri dönüşler geliyor : )
 
Enerji Verimliliği kapsamında yapılan çalışmalardan kısaca bahsetmek istiyorum.Bazıları enerji verimliliği kanunu açısından zorunlu olmakla birlikte işletmeye kazanç sağlayacak çalışmalar yapıldı. Hem maliyet hem de karbon salımı açısından faydalı oldu.

Düşük verimli kompresorler yüksek verimlilerle değiştirildi, IE1 düşük verimli motorlar IE3 verimli motorlar ile değiştirildi.
Doğal aydınlatma süresinin artırılması açısından şeffaf sacların sayısı artırıldı ve LED aydınlatma sistemine geçiş yapılarak aydınlatma sisteminin otomatik kapanması sağlandı. (yeni kurulan tesisler belki bu şekilde dizayn ediliyordur fakat bizimki eski olduğu için çok faydalı oldu)
Sürücülere eğitim verilerek (tesis içerisindeki taşımalarda) bekleme esnasında aracı kapatmaları sağlandı, çevre kirliliği ve yakıt azaltıldı. (biraz aman aldı fakat sıkı denetimle sağlandı)
Çok eski bir aracımız vardı, yenisi ile değiştirerek karbon salımını ve diğer giderleri azalttık.
Taşıma esnasında etrafa dökülen hammaddeleri topladık eledik temizledik :) üretimde kullanmasak da 2. kalite olarak sattık.
Duş sürelerinde ayarlama yaparak su tüketimini azalttık. Su faturalarını, grafiklerdeki inişleri bunların zam olarak geri döneceğini eğitimlerde anlattık :)

Genel olan uygulamaları yazdım (diğerleri proseslerimizle ilgili)

Bu sıra ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle de maalesef ara verdik.
 
Gerçekten bu çok mühim bir konu aslında. biz de hala karton bardak kullanımı devam ediyor. Belki mavi yakada kullanımı işleyişte etkin olmayabilir ama kurula kadar bir çalışayım :) çok heyecanladım şimdi ne güzel oldu :)
[automerge]1575618426[/automerge]
@Gamze Şahin Çok hoş gerçekten :)
 
Üst