• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi /çevre görevlisi bulundurma

Kadir Ünal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2012
Firma
Dema Makina (TÜPRAŞ)
Merhaba Arkadaşlar
İçinden tam olarak çıkamadığım bir konuda sizlerden yardım istiyorum. Çalışmakta olduğum firma Organize sanayi bölgesinde yer alan genellikle depolama tankları, tank sistemleri, borulama işleri yapan bir firmayız. Fabrikamızda bu sistemler için gerekli metal parçalar hazırlanıp montajın yapıldığı sahalara gönderilmektedir. Fabrikamız demir sacların, parçaların kesimi, ölçülendirilmesi, kumlama ,boyama ve montaja hazır hale getirilmesinde rol alıyor. Çalışmalarımızın çoğu montaj işlemlerinin gerçekleştiği sahalarda sürdürülüyor. Aylık olarak fabrikamızda ortalama 200-250 kg civarında tehlikeli atık çıkmaktadır. Anlaşılacağı üzere hatırı sayılır miktarda metal atık oluşmaktadır. Sorum şudur ki bu tarzda faaliyet gösteren bir fabrika çevre görevlisi bulundurmalı mıdır? Neden? Yönetmeliklerden net bir kanıya ulaşamadım.

Arkadaşlar bu bilgiler yetersizse hangi kriterlere bakmam gerektiğinide söyleyin lütfen. Yada ne yapmam gerektiğini.
 
@Kadir ÜNAL

çevre Kanunu
Ek Madde 2 – (Ek: 26/4/2006 – 5491/23 md.)
Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmek veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan bu amaçla hizmet satın almakla yükümlüdürler. Bu konuyla ilgili usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

çevre danetimi yönetmeliği
Çevre yönetim birimi kurma, çevre görevlisi istihdam etme veya çevre yönetimi hizmeti alma süresi
GEÇİCİ MADDE 1 – (Değişik:RG-22/10/2009-27384)
(1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren;
a) Ek-1 listesinde yer alan tesis veya faaliyetler en geç 18 ay içerisinde; Ek-2 listesinde yer alan tesis veya faaliyetler ise en geç 24 ay içerisinde,
b) Altyapı çalışmalarına başlayan Organize Sanayi Bölgeleri, 11 inci maddede belirtilen tesislere sahip belediyeler ve mahalli idare birlikleri, 12 nci maddede belirtilen sağlık kuruluşları veya hastaneler, 24 ay içerisinde,
Çevre yönetim birimlerini kurar veya çevre görevlisi istihdam eder ya da çevre yönetimi hizmeti alırlar.

çevre kanununca alınması gerekli izin ve lisanslar hakkında yönetmelik
Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
MADDE 4 –
(2) Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur
MADDE 6 – (1) Çevre izin veya çevre izin ve lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılır.
 
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Lisans .Yönetmeliği EK1-EK2 listelerini inceleyebilirsiniz. Kapasite raporunuzun incelenmesinde fayda var.Ayrıca boyama işlemi yaptığınızı belirtmişsiniz .Bu sebeple de ç görevlisi bulundurmalısınız diye düşünüyorum.
 
Ek1 Ek2 listelerinde incelemem oldu. Fakat dediğiniz gibi muallakta kaldım.
3.20.2 Günde en az bir adet ve toplam hacmi 30 m3 ve üzerinde olan metal saçtan yapılmış depo, tank ve benzeri üreten tesisler.
Bölümü dikkatimi çekti. Biz 2000 m3 10000m3 gibi büyük rakamlarda tanklar imal ediyoruz. Haliyle bunlarda günlük işler olmuyor.
 
Ek-2 listesi 3.20 Aşağıdaki makinelerin üretildiği veya tamirinin yapıldığı tesisler.* ve altında yer alan başlıklar,
3.23 Püskürtmeli maddelerle demir-çelik yapı konstrüksiyonları, çelik konstrüksiyonlar ve sac parçaları yüzeylerinin muamele edildiği ve taşlama veya zımparalama tesisleri (Kapalı devre çalışan püskürtme maddesinin devrede kaldığı tesisler hariçtir).*

Sanki bu maddelerden kapsama dahil olabilirsiniz gibi geldi. Eğer kapsama girdiğiniz maddeyi tespit edemezseniz İl Müd. denetime geldiğinde size yol gösterecektir.
 
@Kadir ÜNAL

@CMNet Okuru

3.20.2 Günde en az bir adet ve toplam hacmi 30 m3 ve üzerinde olan metal saçtan yapılmış depo, tank ve benzeri üreten tesisler.
Bölümü dikkatimi çekti. Biz 2000 m3 10000m3 gibi büyük rakamlarda tanklar imal ediyoruz. Haliyle bunlarda günlük işler olmuyor.

Burada günde en az olarak bahsediyor. Siz bu kapsamda olabilirsiniz.
 
İl müd. denetimini beklemek yada bakanlıkla görüşmek gerekecek herhalde. Bakanlığa ulaşmanın zor olduğunu söylemiştei arkadaşım. Bu iş çok karışık olmaya başladı. :kötü:
 
Kadir Bey, Nace kodunuzu, faaliyetinizi ve kapasitenizi belirttiğiniz bir üst yazı hazırlayın ve "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Lisans .Yönetmeliği " ne göre izne tabi olup olmadığınızı eğer tabi iseniz hangi eke tabi olduğunuzu sorun. sonra gidip elden dilekçenizi verin cevap çok uzun sürmez diye tahmin ediyorum. Arada bir de arayıp hatırlatırsınız.
 
@Kadir ÜNAL


Yıllık kapasiteden gitmeni öneririm. 30 m3/gün * 300 gün/yıl =9000 m3/yıl

Kapasite raporu varsa oradaki kapasiteyi kaç vardiye çalışıyorsa çarpılıp yüksekte kalıyorsa kapsam içine girmektedir. Ama aklıma şuda takıldı yönetmelikte günlük kapasite vermiş 1 gün bile bu kapasiteyi aşarsakta kapsama girermiyiz araştırmak lazım :)
 
Üst