• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği öğrencisi olarak almanya'ya göç etmek

Yunus Emre Mercan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Eylül 2023
Şehir
İstanbul
Firma
-
Merhabalar, İTÜ Çevre Mühendisliği bölümü 1. sınıf öğrencisiyim. Almanya'da devlet üniversitelerinde şartlı kabulle eğitim almak istiyorum. Bizim bölümümüzün karşılığı Almanya üniversitelerinde var mıdır? Bölüm tercih edilirken aynı ya da yakın bölümlerin tercih edilebileceği yazıyor. Hangi bölümler bu kapsamda tercih edilebilir? Almanya hakkında bilgili kişilerin yardımını bekliyorum.
 
Merhaba, açıkçası üniversite geçişleriyle ilgili pek bilgi sahibi değilim, bu konuda edindiğim tecrübelerim de yok. Ancak @Fatih Özcan Bey'in etiketlemesinden sonra biraz araştırma yaptım. Verdiğim bilgiler tecrübeyle edindiğim bilgiler değil, internet üzerinden bazı Alman sitelerinden edindiğim bilgiler. Doğrulukları konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum.

Edindiğim bilgilere göre, Almanya’ya geçiş yaparak okumak isteyen bir çevre mühendisi, Türkiye’de 4 senelik bir bölümü kazanmış olmalıdır veya halihazırda kayıtlı, üniversitede okuyan bir öğrenci olmalıdır. Siz zaten bu şartı sağlıyorsunuz. Yeterli seviyede Almanca bilgisi olmadığında her üniversite şartlı olarak kabul vermiyor. Ancak bazı üniversiteler, başvuru yapılacak bölüme göre şartlı kabul verebilir.

Almanya’da çevre mühendisliği, genellikle “Umweltingenieurwesen”, “Umweltingenieur” veya “Umwelttechnik” olarak adlandırılıyor. Benim ulaşabildiğim çevre mühendisliği alanında eğitim veren üniversiteler ve programları:

- RWTH Aachen Üniversitesi (Çevre ve Kaynak Yönetimi programı)
- Berlin Teknik Üniversitesi (Çevre ve Sürdürülebilir Enerji Mühendisliği programı)
- Münih Teknik Üniversitesi (Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Mühendisliği programı)
- Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (Çevre mühendisliği alanında eğitim var ama tam program adına ulaşamadım.)
- Stuttgart Üniversitesi (Çevre Mühendisliği ve Ekosistem Yönetimi programı)
- Hamburg Teknik Üniversitesi (Çevre Mühendisliği programı)
- Hannover Leibniz Üniversitesi (Çevre ve Sürdürülebilirlik Mühendisliği programı)
- Darmstadt Teknik Üniversitesi (Çevre Mühendisliği ve Sürdürülebilir Enerji Sistemleri programı)
- Berlin Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi (Çevre Mühendisliği programı)

En net ve detaylı bilgiyi almak için bu üniversitelere mail gönderebilirsiniz. Ne merak ediyorsanız sorabilirsiniz, detaylıca açıklayacaklarına eminim. Böylelikle en net bilgiyi birinci ağızdan öğrenmiş olursunuz.

"
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
" websitesiyle, Almanya'daki bütün üniversitelere ait genel bilgilere, program bilgilerine, akademik personeline vb. ulaşabilirsiniz. Yukarıda verdiğim üniversitelere ek olarak diğer üniversiteleri de kontrol edebilirsiniz. Hatta bu işle ilgilenen akademik personellere direkt olarak ulaşım da sağlanabilir.

Ayrıca şöyle bir websiteye de ulaştım: "
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
".
Kişinin sahip olduğu mesleğin, Almanya'da hangi mesleklere karşılık gelebileceğine dair bilgiler veriyor. Anahtar kelime girip arama yapmanız yeterli. Almanca olarak maksimum sonuç için "Umwelt" kelimesini kullanabilirsiniz. Burada çıkan mesleki karşılıklara göre üniversitelerden bölüm tercih edilebilir diye düşünüyorum.

İşin üniversite boyutuyla ilgili pek tecrübem olmadığından verebileceğim bilgiler bunlarla sınırlı.
Başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:
Yunus Emre MercanPiyasa derken Çevre Mühendislerinin çalışma alanlarından bahsediyorsanız, aynı ülkemizdeki gibi. Yani bu alanda çalışan danışmanlar var, laboratuvarlar var, arıtma mühendisleri var, satış pazarlama mühendisleri var, yenilenebilir enerji alanında çalışan mühendisler var, geri dönüşüm sektöründe çalışanlar var.
Ülkemize kıyasla süreçlerin daha detaylı ve daha sistemsel ilerlediğini düşünüyorum.
Ben mesleğimizin çevresel gürültü, akustik gürültü, bina akustiği, iş yeri gürültüsü vb. alanında çalışıyorum. Sadece bu alan bile başlı başına bir sektör. Dil veya iletişim sorunu olmayan bir mühendis olursanız, Almanya'da işsiz kalma şansınız yok denecek kadar az.
 
Ben de bir soru sorayım. Maaş ve mesleğin itibarı insanların bu mesleğe ordaki bakış açısı nasıl? Bir de bizdeki gibi yönetmelik okumak gerekiyor mu? oranın yasaları vs nasıl bizle benzer mi yönetmelik açısından vs yoksa çok mu farklı?
 
Anonim (cf16)Yönetmelikleri bilmek her yerde önemli ama genel olarak Avrupa da risk analizleri de yönetmelikler kadar önemli. Maaş skalası tamamen sizin yetkinlikleriniz ve tecrübenize bağlı. Ama şuan ki koşulları düşününce büyük ihtimalle ülkemizden daha iyi alım koşullarına sahip olursunuz. Mesleğin itibarına gelince buralarda genel olarak insan itibarlı ve yapılan işe saygıları var.
 
Anonim (cf16)Fatih Bey'in söylediklerine ek olarak şunları söyleyebilirim.
Sadece yönetmelikler konusunda bilgi sahibi olmak yetmiyor. Ayrıca ilgili ISO normlarına da hakim olmak gerekiyor. Neredeyse bütün işler, uluslararası kabul görmüş standartlar üzerinden ilerliyor. Yönetmeliklerin benzerliği var tabi. Aslında bizim yönetmelikler buradaki yönetmeliklere benziyor diyebiliriz. Yanlış anlaşılmasın, Avrupa güzellemesi yaptığımdan değil ama bizim çevre mevzuatının büyük kısmı Avrupa mevzuatlarından devşirme, çevirme vs.
Gürültü konusundan tutun da, Ek-1 & Ek-2 Tesislerinin sınıflandırılması, oluşturulan atık kodları ve diğer spesifik tüm detaylar Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde kopyalanmış mevzuatlar.
 
Üst