• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Diploma

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Serkan Sara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Haziran 2011
Merhabalar
Ben farklı bir işte calıstıgımdan diplomamı kullanabilir miyim? kira vs.bu konuda bana fikir yada yardımcı olabailcek var mı acaba:)
şimdiden tşkler.
 
Sizin diplomanızı kiralayacak bir işyeri hem kendi mesleğini yapmak isteyen bir kişinin önünü kapatır hem de sizin ileride başınızı ağrıtacak bir duruma sebep olabilir.

Böyle şeylerden kaçınmak gerektiğini düşünüyorum mesleki etik açısından.
 
genelde 2005 ve üstü mezun çevre mühendisi arakadaşlar var mesleğimizi yapabilen.biz eski mezunlarsa maalesef farklı meslekler yapmak zorunda kaldık.şimdi mesleğe dönmek istiyoruz ama teklif edilen maaşlar maalesef 1.250 tl geçmiyorlar.30 yaşını geçmiş evli çocuk sahibi olmuş bizlerde bu konuda haklıyız diye düşünüyorum.yeni mezun genç bir çevre mühendisi arkadaşımız 1.000 tl maaşa başlayabiliyor ama bizler yıllardır farklı sektörlerdeyiz ve maalesef mesleğe dönmek kolay olmuyor.ben ve sekonder arkadaşım gibi yüzlerce çevre mühendisi var.benim diplomam tam 9 yıldır boş boş yatıyor ve artık bir işe yarasın istiyoruz.tabiki bu işin hakkı diplomayı çalıştırmak değil ama sistem bizleri de bu tarz arayışlara itiyor.umarım çevre mühendisliği hak ettiği yere bir gün gelecek.
 
Durumunuzu eminim tüm meslektşlarımız anlıyordur ama bu hukuk ve etik dışı bir uygulamaya başvurmayıhaklı çıkarmaz. Kaldıki diplomayı çalıştırmanın kişiye tecrübe olarak bir faydası olmayacaktır ve bir çalıştıracağınız diploma başka bir çevre mühendisinin mesleğini yapmasını engelleyecektir. Umarım tüm meslektaşlarımız mesleğimizi yapabilecek bir fırsat bulabilir.
 
eski mezun olupta şuan çok güzel mesleğini yapan arkadaşlarım var kusura bakmayın bu bir bahane değil. bana göre hiçbir mazeret diplomayı kiralamak için mazeret olamaz. kiralamak için mi bu bölümü okudunuz. madem başka iş yapıyorsunuz o işinize devam edin bırakın bir meslektaşım daha iş sahibi olsun. işverenler hep böyle yaptığımız için ücretlerimizi düşürüyorlar. 1250 tl maaşı beğenmiyorsunuz diplomanızı kiraladığınız zaman ne kadar verecekler çok merak ediyorum. asgari ücret bile vermezler bu zihniyetteki işverenler. muhtaç mısınız peki bu rakama? ben bu kiralama konusunu hiç tasvip etmiyorum. bu benim kişisel görüşümdür arkadaşlar.
 
diploma kiralama etik değil ama zaten teknik olarak bu çok zor,kaldıki sigortada yapılması gerekecek hali hazırda işiniz varsa sgk nızda vardır.birde kiralama yaptığınız işletmede usulsüz birtakım uygulamalar oluşursa,şirketle beraber sizinde başınız yanar!!!
 
Amacım genc yeni mezunların işlerini almak değil tabiki, böyle bir sektörün varlıgını biliyorum,bilgisi olan var mı onu merak ettim sadece.Tek amacımda kendime ek gelir elde etmekti...
 
amacınız kasıtlı olarak bir meslektaşınızın elinden işini almak değildir mutlaka sayın sekonder. sizin ne şartlarda bir yaşam sürdüğünüz ya da şu anki geçim kaynağınızın ne olduğu konusunda herhangi bir fikrimiz yok elbette ya da en azından benim bir fikrim ya da bilgim yok. ek gelir sağlamak gibi bir amacınız olduğunu söylemişsiniz, ki ben burada da bir çelişki görüyorum daha önceki söylediklerinizle arasında, ama bir de şöyle düşünün; siz kendinize ek gelir sağlarken öte yandan bir diğer meslektaşımızın belki de başka bir geçim kaynağı yoktur...
demem o ki; yeni mezun ama iş bulabilmiş bir Çevre Mühendisi olarak ben de etik bulmuyorum ve hiçbir haklı tarafını da göremiyorum diploma ya da belge kiralama mantığının...
 
@Serkan Sara

Aynı yorumunuzun içerisinde hem "Amacım genç yeni mezunların işini elinden almak değil" ve hem de "Tek amacım kendime ek gelir elde etmekti" şeklinde bir tabir kullandığınız için öyle bir düşünceye kapıldım Sayın Sekonder. Daha önce de açıkladığım gibi herhangi bir kastınızın olduğunu düşünmedim elbette fakat iki durum arasında mantıken bir tezatlık olduğunu ortaya koymak istedim. Yani bu duruma göre eğer kendi mesleğinizi yapmak istiyorsanız ve şu anki işinizden, eğer memnun değilseniz, vazgeçmeniz gerekiyor diye düşünüyorum.

Sonuçta; her seçim bir vazgeçişi beraberinde getirir bana göre..
 
Doğrusu bu ama,kimsenin işini almak istemem tabiki.Bir cok mühendislik dalına bu durum sözkonusu. Bir cok arkadasım insaat mühendisliği,ziraat mühendisliği diplomalarını bu şekilde kullanıyorlar. Dogrulunu sorarsanız tartısılır tabiki.Bende bundan faydalanmak isterim eger varsa, hepsi bu:)
 
@Erdem Akgül

Paylaşım için teşekkürler. Durumu özetleyen çok güzel bir yazı bu. Özellikle son cümle hepimiz için bir ders niteliğinde..

'Diplomaların çalıştığı sanal bir dünyadan, mühendislerin, teknikerlerin çalıştığı gerçek dünyaya dönmeyi başarabildiğimiz ölçüde “sağlıklı ve güvenli” bir yaşamı haketmiş olacağız.'
 
Bu konuyu açan arkdaşlarımız elbetteki kötü niyetli değildir. Elbetteki kimsenin işini elinden almak istemiyordur. Herkes bir yaşam mücadelesi veriyor. Ancak böyle bir konunun tartışılmasını bile mesleğimiz açısından uygun görmüyorum. Yaşam koşulları zor, iş olanakları az, ücretler düşük bunları hepimiz biliyoruz. Ancak bu şekilde davranarak değerimizi kendimiz düşürüyoruz. Sonra da Türkiye'de çevre mühendislerine değer verilmiyor diye yakınıyoruz.
 
@Mehtap Işık

Mehtap arkadaşıma kesinlikle katılıyorum. Mesleğimize biz bile saygı göstermezken başkalarından bu saygıyı bekleyemeyiz. Önce biz kendimize saygı göstermeliyiz diye düşünüyorum...
 
Diyelimki diplomanızı kiraladınız. o iş yeri sizi çalışıyor göstererek kendi bildiği doğrularla işlerini hallediyor. yarın bir gün bakanlıktan il çevreden denetime geldiklerinde sizi muhattap alacaklar. o zaman ne yapmayı düşünüyorsunuz? ozaman onlara karşı ben diplomamı kiraladım gerisi beni ilgilendirmez mi diyeceksiniz? bu işler sandığınız kadar kolay değil. Ayrıca diğer meslek grupları diplomalarını kiralaması bizleri haklı çıkarmaz. bu onların sorunu. O kişiler diplomalarını kiralamak için 4 yıl emek vermişler demekki. her neyse biz hep başkalarını kendimize örnek alıyoruz ve nedense hep işimize gelen tarafını örnek alıyoruz hiç iyi şeyleri almıyoruz. bende istemem mi evde yatarak para kazanmayı. peki ya vicdanım bunu kaldıracak mı sanıyorsunuz. ben aldığım parayı ne kadar haketmiş olacağım? Bunların hepsi benim bakış açım. benim düşüncelerim. siz tabiki istediğinizi yapmakta özgürsünüz.
 
Kendi mesleğini yapabilen arkadaslar olumlu bakmıyor,anlıyorum tabi ki. Çevre mühendislerinin yüzde kacı yapabiliyor,bunu biliyor musunuz peki? Böyle bir imkan varsa herkes kullanır bence...
 
@Serkan Sara

sadece çevre mühendislerimi kendi işlerini yapamıyor. Kendi işini yapamayan binlerce insan var. Yani şimdi kendi işini yapamayan herkes diplomasını mı kiralasın? O zaman kimse kendi işini yapamaz ki...
 
peki diploma kiralama yolu ile mesleğinizi yapmış mı olacaksınız? yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz, tecrübe amaçlı belki bir geçiş yapabilirsiniz ama ben şimdiki işimi yapıyım diplomamı da başka bir işe veriyim bana para getirsin mantığı çok yanlış ve mesleğini yapmak için fedakarlıklar yapmak zorunda kalan kişilere saygısızlıktır. böyle bir konunun meşrulaşması bile bu çarpık düzenin ne kadar kabul gördüğünün göstergesidir.
 
Yoo herkes kiralamasın ama kiralama olanagı olanlar kiralayabilsin bence...Zaten her diplomada aranmıyor,aranan diplomalar sayesinde ek gelir edilebilsin bence...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst