• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar, ilk defa atık yönetim planı hazırlayacağım o yüzden yardımlarınızı talep ediyorum. Atık yönetim planı hazırlarken en çok nelere dikkat etmem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Merhaba. TAP bana da 20 01 34 kodunu verdi. Elinizde bu kodun kullanılacağına dair bir yazı var mı diye sorum hayır dedi. Ben de konu ile ilgili bir mail atmalarını istedim. Gelen mail aşağıdadır.

"atık pillerinizi beyan ederken sisteme girdiğiniz kodlar da değişiklik söz konusu olmuştur.
Şöyle ki;
16 06 01 kurşunlu piller akü sınıfına girdiğinden derneğimizin alanına girmemektedir.
16 06 02 Nikel Kadmiyumlu piller ülkemize giriş oranları son yıllarda ciddi miktarda düşmüş ve günlük hayatta kullanımı olmayan ve daha çok sanayi de kullanılan türdeki pilleri temsil etmektedir.
16 06 03 cıva içerikli piller Türkiye piyasasında çok az ya da hiç bulunmamaktadır.
20 01 33 de yukardaki tüm pil gruplarını temsil etmekte ve yukarıdaki sebeplerden dolayı artık kullanılmamaktadır.
Bu nedenle bundan sonrasında atık pillerinizi 20 01 34 koduyla tehlikesiz sınıfta beyan edebilirsiniz.

Geçtiğimiz sene Kocaeli’nde Exitcom adıyla kurulan bir geri dönüşüm tesisi ile birlikte atık pillerin geri dönüşümü yapılmakta olup, bu nedenle R4 kodunu kullanabilirsiniz."
 
İkbal Geniş@Cem Yılmaz Biriktirdiğimiz atık pillerin çıkışını yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda öncelikli olarak atık pillerin MoTAT sistemi üzerinden kayıt oluşturarak taşınabilmesi için atıklarımızın tehlikeli sınıfta olup olmadığını değerlendirmem gerekiyor. Günlük kullanımda çoğunlukla Alkali, Mangan veya Çinko Karbon pilleri kullandığımızı tesbit ettik. Bu nedenle göndereceğimiz atık piller tehlikesiz sınıfta görünmektedir. Bu nedenle çıkışımızı MoTAT üzerinden gösteremeyeceğimiz. Atık beyanında göstere bilmem için nasıl bir yol izlemem lazım. Atık pil çıkışı yapıp, atık beyanında gösteren oldu mu, bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Atık pil çıkışı yapıp, atık beyanında gösterdi iseniz, deneyimlerinizi paylaşa bilir misiniz. Şimdiden teşekkür eder, Sağlıklı günler dilerim.
 
@Gülfem Polat ÖNDAŞ

Aynı şeyi ben de sorguladım. Önceden çıkışları tehlikeli olarak yapıyorduk. Mailde neden tehlikesiz atık kodu kullandıklarını yazmışlar. Bu seneki gönderimlerimiz için Motat sisteminden talep yapamadık. Bu ay Ankara' da onaya sunduğum eayp lerde 20 01 34 kodunu kullandım. Henüz dönüş olmadı.
 
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
Sibel Elmas16 06 04 ve 20 01 34 kodları tehlikeli atık değil, bildiğim kadarıyla. Bu yüzden MoTAT ile gönderimi yapılmıyor ama yıllık atık beyanında gösterilmesi gerekiyor. TAP Derneğine verdiğimiz takdirde, TAP Derneğinin konu ile ilgili çevre lisansı olmadığından Atık Beyanında da gösteremiyoruz. Atık pillere ait atık çıkışlarını, atık beyanında göstermek istersem. Bunun için nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda değerli üstadlardan bilgi almak, tecrübelerinden faydalanmak istedim. @Cem Yılmaz @Olgaç Sürmelihindi
 
Hüsamettin SelçukÜstad Merhaba,

Atık piller konusunda TAP aracı firma ve toplanan atıkları lisanslı firma olan Exitcom'a gönderiyor. Siz göndermiş olduğunuz pilleri atık beyanı yaparken TAP derneğini veya lisanslı firmayı seçebilirsiniz. Yalnız lisanslı firma atık pilleri tehlikesiz atık olarak aldığını belirtiyor ama benim şahsi fikrim pilleri tehlikeli atık olarak göndermek gerekli. Biliyorsunuz atığın tehlikesiz olduğunu sorgulamak için analiz yapılması gerekir. Ben 20 01 33 atık kodu ile atık pilleri veriyorum.
 
Hüsamettin Selçuktehlikesiz atık diyecektim kusura bakmayın yanlışlık olmuş yazarken ama atık beyanında göstermek için yıl sonu atık beyan bildirimi yapılırken Tapa göndermiş olduğunuz atık pil miktarı giriyorsunuz atık işleme yöntemini ve atık işleme yerini dolduruyorsunuz atık işleme tesisini TAP olarak değil EXİTCOM olarak seçiyorsunuz böylece bildirimi yapmış ve tesisten çıkışını sağlamış olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz. Kendi tesisime ait 2020 yılı atık beyanı bu şekilde yaptım ve daha öncede diğer arkadaşlarda bu şekilde yapmışlar herhangi bir sıkıntı olmamış şuana kadar.
Ben bildiklerimi söylemek istedim yine de yanlış bilgi vermek istemem tabi ki diğer meslektaşlarımızdan bilgi alabilirsiniz akıl akıldan üstündür sonuçta bilgi alışverişi ve çözüm odaklı bir platform burası ben yardımcı olmak adına yazmıştım. İyi günler
 
Merhabalar,
Endüstriyel atık yönetim planımın süresi 2023 e kadar geçerlidir.
Ancak 18.06.2020 da atık yönetim planımın onaylanmasına karşın 01.06.2020 de planda yer almayan bir atık koduyla çıkış yapılmıştır.
Yıl sonu gene aynı atık koduyla çıkış yapılacaktır. Bu konumda benim tekrar atık yönetim planını güncellemem mi gerekir?
 
Merhaba,

Güncellemenizi tavsiye ederim. Bazı il müdürlükleri beyanları atık yönetim planına göre kıyaslarayak bakabilmekteler.(denetimlerde) Bundan dolayı ilerleyen zamanlarda olumsuz bir durumla karşılaşmamanız için güncelleme yapmanızı tavsiye ederim.
 
Çevre danışmanlığı yapanarkadaşlara bir eleştirim( herkes için değil ama çoğunluk böyle) , denetimlere gittiğim işletmelerde atık yönetim planları hazırlanıyor ancak sadece orda bulunsun diye bir föy hazırlatmayın bence , bazı atık yönetim planları var işletmelerden çıkmayan atıklara bile bişeyler yazılmış , kağıt karton , plastik pet , cam metal diye ayrım yapıp tablo oluşturup , atıksu gibi majör kirleticiyi sadece debi bazında yazıp geçmeyin .
Atık yönetim planları , çevresel yaşam döngüleri gibi atığın işletme içerisindeki döngüsünü anlatmanız gerekir eksik kalıyor iyi çalışmalar .
 
Miktar olarak değerlendirme yapabilirsiniz. Kayda değer bir miktar değilse ve sadece 1 sene için çıkacaksa EAYP onayını veren ilgili mühendisle görüşerek çözümleyebilirsiniz. Yenilemenize gerek kalmayabilir.
 
Hemen formatı düzenlemeleri için Bakanlıkla irtibat kuruyoruz hocam:)

Şaka bir yana haklısın ama format senin dediğin noktaları görmezden gelerek sanki daha rahat takibini yapabileceği atıklar üzerinden plan hazırlamayı daha kolay görüyor gibi.
 
Ayrıca Atıksu Bilgi Sistemi gibi verileri girdiğimiz bir uygulama da var :) Denetime gittiğiniz firmalarda debi dışında ki bilgileri oradan çekebilirsiniz Mervan Bey .
 
Merhabalar,

Bir firma için hazırlanan EAYP tarihleri 01.01.2019-31.12.2021 tarihleri arasındadır. İl Müdürlüğünden denetime 25.09.2019 tarihinde gelmişler ve 06.11.2019 tarihinde onay yazısını göndermişler. Kafama takılan soru, şimdi bu firmanın EAYP'si 31.12.2021 de mi bitiyor 06.11.2022 de mi?

Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst