• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri kalma yolunda

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
İnternete erişimin filtrelenmesi ile ilgili konu hakkında fikir paylaşımı yapalım amacıyla bu konuyu açıyorum.
Özetleyecek olursak 22 Ağustos itibariyle plânlanan o ki internet erişimi ile ilgili bir kaç filtreden birisini uygulamak zorunda kalınacak ve bir çok web sitesine erişmenin önü kesilecek. Bununla birlikte günümüzde yaptığımız proxy, dns gibi yollarla bu filtreyi aşmaya çalışmak suç teşkil edebilecek.

30 dk kadar ayırıp şu videoyu izlerseniz daha ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz:
http://video.ntvmsnbc.com/banu-guvenle-arti-29-nisan-2011.html

Ne düşünüyoruz ? Sizce girebileceğimiz siteleri engellemek cidden yapılmalı mıdır ?
 
Evet filtreleme aslında gerekli fakat site içeriklerini kim neye göre inceleyecek? O sitenin filtrelenme kriterleri ne olacak. Ciddi anlamda çalışan dolandırılıcık siteleri, çocuk *****suna ait sitelerse hedef yapılmalı yok düşünce özgürlüğünü engellemek bizim gibi düşünmeyen girmesin siteyeyse o zaman sonunda kadar karşıyım filtrelemeyede yasağada..
 
O tür filtre programlarını devlet bu kadar ince düşünüyorsa ailelere sunabilir. Ama zorunlu hâle getirmek saçma. Ne zaman filtre kullanıp kullanmayacağıma ben karar verebilmeliyim.
Ha bununla birlikte suç teşkil eden bazı belli türlü siteler var ki tamam bunlar yasak olmalı. Ama belli bir kıstası ve açıklaması, tanımlaması olmalı.
İnternet bir çok ülkede artık kişinin vatandaşlık hakkı olarak görülüyor. Finlandiya daha geçen aylarda interneti bedava hâle getirdi vatandaşlık hakkı gerekçesiyle.
Aradaki farkı düşünün. Bugün Youtube'a giremiyoruz biz dediğimizde batıdan bir insanın hakkımızda ne düşüneceğini düşünün. Türkiye'yi çölde deveyle gezilen bir yer imajından çıkaracaz diye onca zaman uğraşılsın, şimdi gelinen noktaya bak.
 
Burdaki sorun devletin vatandaşını salak yerine koyması siz nereye girip girmeyeceğinizi bilemezsiniz bizim yönlendirmemize göre hareket edin demesi. Piyasada bir sürü filtre yazılımı mevcut ve kurulum işlemi bir bilgisayar oyununu kurmaktan daha zor değil.

@Fatih Özcan

Burda eksiklik var evet şimdiki kullanım standart paket olarak seçenekler arasına sunulacak ama BTK istediği siteyi filtre kapsamına sokabilecek. Ayrca BTK yasayla Telekom gibi Superonline gibi servis sağlayıcılara ya da 3G hizmeti sunanlara filtreyi aşmanın engellenmesi ve bunun düzenli olarak kuruma bildirilmesi sorumluluğu da getiriyor. Yani ben filtre kapsamına alınmış bir siteye girmek istiyorum ve bunun için ek yazılım vs. kullandım. Servis sağlayıcılar bunun da engellenmesi için çalışma yapmak zorunda.
Olayın fuhuş, kumar, uyuşturucu, cinsel istismar gibi bahaneler öne sürülerek vatandaşa dayatılması çok saçma ve vatandaşa sansürü şirin gösterme çabasından ibaret. Ülkemizden milyonlarca üyesi olan facebook bile bu tarz içerikleri barındıran sayısız grupla dolu. Atatürk aleyhine işlenen suçlar nedeniyle bir Rum'un hazırladığı video yüzünden Youtube'u toptan kapatan zihniyet kafasına esen istediği muhalif siteyi de kapatabilme yetkisine erişecek ve ben Youtube'a girme yöntemlerini denediğimde servis sağlayıcının bana koyduğu engellerle karşılaşacağım.
Bilişim teknolojisinde her şey illa ki aşılabilir ama bu inatlaşmanın gereği ne? Devlet vatandaşına güvense isteyen çocuğunu korumak için istediği bilgisayara filtre yazılımını yüklese ve düzenli olarak nelerin filtrelendiğini kontrol etse çocuğuna ona göre yön verse daha iyi olmaz mı?
 
Üst