• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
MErhaba ,Pagev tarafından şöyle bir mail aldım.Bilginize.


GEKAP Uygulaması 1 Yıl Ertelenip, Netleştirilmeli


Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç, elektrikli ve elektronik eşyalar ile içecek ambalajı dâhil tüm (plastik, kağıt, cam, metal, kompozit, ahşap) ambalajlı ürün piyasaya sürenler 30.03.2020 tarihinden itibaren Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) ödemek durumunda olacaklar.


Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması, 01 Ocak 2020 itibariyle uygulamaya başladı. GEKAP uygulamasının kapsamı, firmalara getirdiği yükümlülükler ve beyanname sürecinin nasıl işleyeceği konusunda kafalardaki soru işaretlerini gidermeye yönelik önemli bir etkinlik düzenlendi. İstanbul Ticaret Odası ve PAGEV işbirliği ile düzenlenen “GEKAP Bilgilendirme Semineri”, konu ile ilgili bilgi almak isteyen firma temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.


Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak elektronik ortamda gönderilmesi gereken Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin verilme süresinin 30 Mart 2020 Pazartesi gününe kadar uzatıldığını duyurmuştu.


Geri dönüştürülmüş ürünlerden bedel alınmamalı

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açılış konuşmasında
, firmalara 30 Mart 2020 tarihine kadar süre verilen GEKAP Beyannameleri ile ilgili firmalardan pek çok soru aldıklarını, İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri seminerin bu anlamda çok faydalı olduğunu belirtti. Konuşmasında GEKAP uygulamasını da değerlendiren Eroğlu, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl plastik poşet ile başlayan, 01 Ocak 2020 itibariyle kapsamı genişleyen Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması pek çok sektörü yakından ilgilendiriyor. Ana amaç çevreyi kirletme potansiyeli olan ürünlerden geri kazanımı desteklemek için katkı payı almak. Kirleten bedelini ödesin yaklaşımıdır. Buna hayır diyecek kimse yoktur. Ancak b urada sorulması gereken çevreyi kirletenlerin kimler olduğudur. Üretenler, piyasaya sürenler, ithalatçılar mı; bu ürünleri tüketen ve sorumsuzca doğaya bırakanlar mı yoksa geri dönüşüm altyapısını kurmayanlar mı? Şu an dünyanın gündeminde en önemli konulardan biri döngüsel ekonomi ve bunun önemli bir parçasını oluşturan geri dönüşümdür. Mevzuat gereği yüzde 100 geri dönüştürülmüş hammaddeden yapılan bir ürüne bile GEKAP bedeli ödemek gerekiyor. Geri dönüşümü desteklemek istiyorsak GEKAP Mevzuatının bununla ilgili bölümünün tekrar değerlendirilmesini arzu ediyoruz. Geri dönüşümü destekleyen bir format mevzuatın içine daha net bir şekilde konulmalı. Geri dönüştürülmüş ürün içeren mamüller le ilgili bir geliştirme yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.”

GEKAP ve depozito uygulaması eş zamanlı başlamalıydı

GEKAP ve depozito uygulamasının eş zamanlı hayata geçmesi gerektiğine de işaret eden Yavuz Eroğlu, “Bu Mevzuatın en faydalı önemli noktalarından biri depozitodur. Depozito sistemi ise önümüzdeki sene uygulamaya koyulacak. Halihazırda depozito sistemine geçebilecek firmalar olmasına rağmen önümüzdeki seneyi beklemeleri gerekeceğinden bu sene Geri Kazanım Katılım Payını ödemek zorunda kalacaklar. GEKAP ve depozito uygulamasının aynı anda başlaması daha iyi olurdu. Böylece amacına uygunluk konusunda artı bir değer getireceğini düşünüyorum” dedi.


İçecek ambalajları hacme göre değil, ağrılığına göre GEKAP ödemelidir.


İşin mantığı ağır şişenin daha çok, hafif şişenin daha az GEKAP ödemesi olmasıyken, bunun yerine mevzuatta hacme göre ücretlendirme yapılmıştır. Yani daha hafif bir şişe bile olsa hacmi büyükse, küçük hacimliden daha fazla GEKAP bedeli ödemek zorunda kalacaktır. Bu da çevreye korumak için daha hafif ambalaj üretmeye çalışan firmaların çabasını destekleyen bir yöntem değildir.


GEKAP Uygulaması 1 yıl Ertelenip, Netleştirilmeli


PAGEV Başkanı Eroğlu
, tüketici ve üreticilerden bedel almak yerine, tüketiciye para vererek geri dönüşümü teşvik etmenin daha iyi sonuçlar vereceği görüşünü yinelediği konuşmasına şu sözlerle son verdi: “GEKAP’la ilgili muhakkak gözden geçirilmesi gereken konu ürün tanımlarıdır. Hangi ürünler için GEKAP bedeli ödeneceği net değildir. Ürün tanımı net olmayan, zor olan bir konuda firmalar bir takım riskler de alacak. Ve en önemlisi yine ekstra bir bürokrasi firmaları gerçekten yormakta, yan personel, danışman vs. gibi yeni riskler ve maliyetler ortaya çıkarmakta; ceza riskini arttırmaktadır. Firmalarımız hata yaparlarsa 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası da olan yeni bir risk ile karşı karşıya. En &ou ml;nemli konulardan biri de mevzuatın üreticiye getirdiği maliyetlerdir. Özellikle madeni yağlar ve su gibi belirli ürün gruplarında GEKAP bedeli ürün fiyatını %10’a kadar arttırma riski taşımaktadır. Ürün fiyat ve tiplerine göre bu bedellerin yeniden değerlendirilmesinde fayda görüyoruz. Günün sonunda bedeli tüketici ödeyecek ve bu enflasyona yansıyacaktır. Bu şekliyle çevreyi kirletenler değil daha çok dar gelirli vatandaş etkileniyor. Gerçekten kirletene ödetmek ve eğitmek esas olmalıdır.


Bu bedel genel bütçeye değil, çevreyi koruyacak faaliyetlere gitmelidir.



Ayrıca çevrenin korunması için ödenen bu kadar bedelin nereye gideceği de önemli bir konu. Biz istiyoruz ki geri dönüşüm altyapısının güçlendirilmesine gitsin. Firmaların yaptığı fedakarlığın neticesinde toplanacak bu bedeller genel hazine bütçesi yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizde geri dönüşüm altyapısının daha iyi olması noktasında harcansın. Eminim üreticilerin de tüketicilerin de isteği bu yöndedir. Burada Bakanlığımızdan beklentimiz bu uygulamanın 1 yıl ertelenmesi ve karmaşık uygulamanın netleştirilmesidir.


Katılımın ve ilginin yüksek olduğu gözlenen seminer, firmalardan gelen soruların; Bakanlıktan katılan 5 bürokrata ve özel sektör danışmanlık firmasına yöneltildiği Soru-Cevap bölümü ile sona erdi.

Aşağıdaki linkten detaylara ulaşabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Cem Yılmaz biz uzun zamandır pagevle çalışıyoruz. yani benden önce de çalışılıyomuş uzun zamandır.
fakat gekap konusunda pagevin yeterli aksiyon almadığını düşünüyorum açıkçası. herhangi bir bilgilendirme sunum vs bile gönderilmedi tarafımıza. telefonla ulaşmaya çalıştığımda bile yeterli ilgiyi göremedim.
seminere iki kişilik davetiyeyi bile yalvar yakar aldık :D
çevkonun çalışmalarını daha çok beğendim (ürün yerleştirme değildir)
 
@Çeçilya Saktan Bunların tamamen özel kuruluş olduğunu unutmamak gerek :) Ben yaptıkları her bir çalışmayı faydalı buluyorum. Çünkü bunları eleştirmek şuraya varıyor; "ÇMNet'e soru attım cevap vermediler!". :D Benim de çevko'dan şikayetçi olduğum konular var, 2011'de birlikte çalıştığım ekip üstelik. Ama tek bir faydalı iş yapana bile saygı duyuyorum. En azından tarafları belli :utan:
 
MEB e bağlı bir devlet kurumu piyasaya ürün (sıra, masa, harita vs.) sürerken palet ya da oluklu mukavva kullanıyor. Özel sektörde muhasebeciler diğer vergiler gibi sistem üzerinden beyanlarını yaparlarken bu tarz kurumlarda GEKAP bildirimini nasıl yapabiliriz demek istemiştim.
[automerge]1584016706[/automerge]
MEB e bağlı bir devlet kurumu piyasaya ürün (sıra, masa, harita vs.) sürerken palet ya da oluklu mukavva kullanıyor. Özel sektörde muhasebeciler diğer vergiler gibi sistem üzerinden beyanlarını yaparlarken bu tarz kurumlarda GEKAP bildirimini nasıl yapabiliriz demek istemiştim.
 
Bahsi geçen devlet kurumu, palet ve oluklu mukavvası için beyan ve ödeme yapmak zorunda. Kurumunuzda muhasebeci var mı ya da yeminli mali müşavir ile çalışılıyor mu? Bir ihtimal Tahakkuk Birimi de olabilir. Bunlar ile çözülecek iş ve işlemler.
 
satış falan yok hocam yine MEB'e bağlı bir devlet kurumu bu. Okulların masa, sıra vs. işleri burada üretiliyor. Ambalaj da dışardan tedarik edilerek nakliyesi sırasında kullanılıyor.
 
MEB kendi üretip kendi kullanıyor ama sevkiyat sırasında ambalaj kullanıyor, doğru anladım değil mi (:
Bir defa @Cem Yılmaz dediği gibi ödeme yapmak gerekli diye biliyorum ama, belki bir muafiyet söz konusu olabilir. görüş almak lazım, diye düşünüyorum
 
b) Kamu kurum ve kuruluşlarının münhasıran asli görevlerinde kullanmak, piyasaya arz edilmemek ve ticari amaç güdülmemek kaydıyla ürettikleri veya bağlı kuruluşlarına ürettirdikleri Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünleri,
kapsamaz.
 
Üst