• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava kirliligi modelleme

hiboking

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Ara 2009
Konular
4
Mesajlar
5
Tepki puanı
1
Herkese merhabalar,
Yaz stajim boyunca hava kirliligi ile ilgili arastirmalar yapan bir sirkette calismaktayim.Gauss yayilma yasasini kullanarak hazirlanan bir modelleme programi calisiyorum ve alistirma olarak sadece komurden kaynaklanan kirliligin etrafa yayilma senaryolarinin nasil oldugunu arastirmam gerekiyor.bu konu hakkinda bir bilgiye sahip olan yardim edebilirse ya da bir kaynak onerirse cok sevinirim.
 

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Ara 2008
Konular
920
Mesajlar
4,303
Tepki puanı
5,984
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Tam olarak öğrenmek istediğin nedir peki? Belli ki bir yerde takılmışsın ilerlemene yardımcı olacak bilgiyi arıyorsun..
 

hiboking

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Ara 2009
Konular
4
Mesajlar
5
Tepki puanı
1
Mesela elimizde komurden kaynaklanan 10 birimlik bir kirlilik var.Bu kirliligin cevreye ne sekilde yayilacagi senaryolarini bulmam gerekiyor.tabi bunda ruzgar yonu,ruzgar siddeti,sicaklik gibi faktorler de onemli fakat su an icin sadece bir tane kirlilik var yani komur.
 

Emre Eryiğit

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Kas 2010
Konular
10
Mesajlar
108
Tepki puanı
26
Firma
-
Aldığım bu sene modelleme dersinde çevre modellemesi açısından birşeyler öğrendim fakat kaynak bulmakta gerçekten çok zorlandım.Ülkemizde modelleme üzerine yapılmış olan fazla kapsamlı çalışma yok bu çok büyük eksiklik.Ama ingilizce makaleler bulunmakta bununla ilgili bence oaraya bir bakmalısın.
 

okuyanhr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2011
Konular
1
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Bu konuyla ilgili bilgim yok yardımcı olamayacağım ancak sizin bana yardımcı olabileceğiniz kanaatindeyim.Proje Tanıtım Dosyalarında toz hesaplamalarıda yer alıyor bazen hazır yazılımlar kullanılıyor bazende meteroljiden bazı bilgiler alınarak gauss dispersiyon yöntemi kullanılıyor. şirkette böyle bir yazılım varmı meteorojiden bilgi alarak hesaplamamı yapıyorsunuz Ben ÇED raporlarımna bakıyorum ancak hesaplamaların nasıl yapıldığını anlayamıyorum.Bana yazılım gönderebilirmisiniz.
 

until_forever

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Ağu 2011
Konular
2
Mesajlar
5
Tepki puanı
1
hava modellemesinde en yaygın kullanılılan modelleme türü ISC, ISC3tür. bakanlıgın kabul gordugu programlardandır ayrıca. EPA nın sitesinden programları ve kullanım dökümanlarını indirebilirsin. ELinde atmosferik bi çok veri bulunması gerekir. Programı kullanmaktan çok atmosferik verileri programa entegre etmeyi çözebilir ve başarabilirsen bu işi halledersin. İngilizce biliyorsan işin biraz daha kolay.
kolay gelsin
 

putperest

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Haz 2011
Konular
9
Mesajlar
173
Tepki puanı
110
screen3 kullanmayı öğrenin öncelikle. iscst3ün ne yaptığını anlamanıza da faydalı olacaktır. kullanımı da oldukça basittir.
 
S

Silinen üye 5328

hangi konuda modelleme yapacaksınız? kirletici kaynağınız nedir? yani madencilik faaliyeti mi? baca gazı mı?
 

Özge Gökmen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Şub 2009
Konular
29
Mesajlar
97
Tepki puanı
53
Merhabalar; Şu anda en yaygın olarak kullanılan model ISCST3'de olsa, bu modelin pek çok eksik yanı olduğunu ve Bakanlık nezninde de kullanılmaktan vazgeçilecek bir model olduğunu belirtmek isterim. Fakat siz çalışmanız kapsamında tüm modellerde ortaya çıkacağı gibi meteorolojik verileri hazırlama bu verilen sonuçlara etkileri ne gibi kavramsal şeyleri halledebilirsiniz. Örneğin; karışım yüksekliği verisi model sonuçlarını nasıl etkiliyor. ISCST3'de meteorolojik interpolasyon yapan bir modül yok ama işte onun gelişmiş verisyonu olan AERMOD'da var ve bu kons. sonuçlarını naıl etkileyecek. Buna ek olarak elinizdeki tek kirletiic kaynağı farklı versiyonlarda ( topografik yükseklik verisi varken ve yokken, arazi kullanımı şehirken ve kırsal alanken kons. sonuçlarının nasıl değiştiğine bakaiblirsiniz.
 
S

Silinen üye 5328

aermod programının biraz daha karmaşık veri tanımlama özelliklerine sahiptir. iscst3'e göre daha doğru değerler verir.
programın temelde çalışmasını düzenleyen faktörler kaynak değerler değil, topografya ile meteorolojik verilerdir.
ülkemizdeki meteorolojik veri ağı programın istediği verileri bazı bölgelerde tam olarak karşılayamamaktadır. alternatif olarak eğer lisanslı aermod yada iscst3 kullanılıyor ise; bu programların satın alındığı firmaların web sitelerinden satın alınarak bu veriler doğru şekilde alınabilir.
bu şekilde çalışabilirsiniz. yada piyasada model yapan eldeki veriler ile yorumlama yapmaya çalışan pekçok modellemeci ile görüşebilirsiniz. sonuçta her türlü elinizde sunulabilir bir değer olur. bakanlık red etmiyor. sadece mantıklı yaklaşım yapılmasını istiyor.
iscst3 programını kullanmak isitiyorsanız sizi zorlayacak kısım meteorolojik veri düzenleme işidir. çeviri işide zordur fuat bey.
 

Fuat Çakırcalı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eyl 2011
Konular
5
Mesajlar
17
Tepki puanı
1
Firma
Gün Çevre Laboratuvarı
aynen öyle, meterolojik veriler için de yanılmıyorsam pcrammet programı kullanılıyor değil mi?
 
S

Silinen üye 5328

iscst3 programı ile modelleme yapacaksanız evet pcrammet programı ile çeviri yapabilirsiniz. aermod programı için çeviri yapılması durumunda aermet isimli program kullanılmaktadır.
 
Üst