• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava kirliligi modelleme

hiboking

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Aralık 2009
Herkese merhabalar,
Yaz stajim boyunca hava kirliligi ile ilgili arastirmalar yapan bir sirkette calismaktayim.Gauss yayilma yasasini kullanarak hazirlanan bir modelleme programi calisiyorum ve alistirma olarak sadece komurden kaynaklanan kirliligin etrafa yayilma senaryolarinin nasil oldugunu arastirmam gerekiyor.bu konu hakkinda bir bilgiye sahip olan yardim edebilirse ya da bir kaynak onerirse cok sevinirim.
 
Tam olarak öğrenmek istediğin nedir peki? Belli ki bir yerde takılmışsın ilerlemene yardımcı olacak bilgiyi arıyorsun..
 
Mesela elimizde komurden kaynaklanan 10 birimlik bir kirlilik var.Bu kirliligin cevreye ne sekilde yayilacagi senaryolarini bulmam gerekiyor.tabi bunda ruzgar yonu,ruzgar siddeti,sicaklik gibi faktorler de onemli fakat su an icin sadece bir tane kirlilik var yani komur.
 
Aldığım bu sene modelleme dersinde çevre modellemesi açısından birşeyler öğrendim fakat kaynak bulmakta gerçekten çok zorlandım.Ülkemizde modelleme üzerine yapılmış olan fazla kapsamlı çalışma yok bu çok büyük eksiklik.Ama ingilizce makaleler bulunmakta bununla ilgili bence oaraya bir bakmalısın.
 
Bu konuyla ilgili bilgim yok yardımcı olamayacağım ancak sizin bana yardımcı olabileceğiniz kanaatindeyim.Proje Tanıtım Dosyalarında toz hesaplamalarıda yer alıyor bazen hazır yazılımlar kullanılıyor bazende meteroljiden bazı bilgiler alınarak gauss dispersiyon yöntemi kullanılıyor. şirkette böyle bir yazılım varmı meteorojiden bilgi alarak hesaplamamı yapıyorsunuz Ben ÇED raporlarımna bakıyorum ancak hesaplamaların nasıl yapıldığını anlayamıyorum.Bana yazılım gönderebilirmisiniz.
 
hava modellemesinde en yaygın kullanılılan modelleme türü ISC, ISC3tür. bakanlıgın kabul gordugu programlardandır ayrıca. EPA nın sitesinden programları ve kullanım dökümanlarını indirebilirsin. ELinde atmosferik bi çok veri bulunması gerekir. Programı kullanmaktan çok atmosferik verileri programa entegre etmeyi çözebilir ve başarabilirsen bu işi halledersin. İngilizce biliyorsan işin biraz daha kolay.
kolay gelsin
 
screen3 kullanmayı öğrenin öncelikle. iscst3ün ne yaptığını anlamanıza da faydalı olacaktır. kullanımı da oldukça basittir.
 
Merhabalar; Şu anda en yaygın olarak kullanılan model ISCST3'de olsa, bu modelin pek çok eksik yanı olduğunu ve Bakanlık nezninde de kullanılmaktan vazgeçilecek bir model olduğunu belirtmek isterim. Fakat siz çalışmanız kapsamında tüm modellerde ortaya çıkacağı gibi meteorolojik verileri hazırlama bu verilen sonuçlara etkileri ne gibi kavramsal şeyleri halledebilirsiniz. Örneğin; karışım yüksekliği verisi model sonuçlarını nasıl etkiliyor. ISCST3'de meteorolojik interpolasyon yapan bir modül yok ama işte onun gelişmiş verisyonu olan AERMOD'da var ve bu kons. sonuçlarını naıl etkileyecek. Buna ek olarak elinizdeki tek kirletiic kaynağı farklı versiyonlarda ( topografik yükseklik verisi varken ve yokken, arazi kullanımı şehirken ve kırsal alanken kons. sonuçlarının nasıl değiştiğine bakaiblirsiniz.
 
aermod programının biraz daha karmaşık veri tanımlama özelliklerine sahiptir. iscst3'e göre daha doğru değerler verir.
programın temelde çalışmasını düzenleyen faktörler kaynak değerler değil, topografya ile meteorolojik verilerdir.
ülkemizdeki meteorolojik veri ağı programın istediği verileri bazı bölgelerde tam olarak karşılayamamaktadır. alternatif olarak eğer lisanslı aermod yada iscst3 kullanılıyor ise; bu programların satın alındığı firmaların web sitelerinden satın alınarak bu veriler doğru şekilde alınabilir.
bu şekilde çalışabilirsiniz. yada piyasada model yapan eldeki veriler ile yorumlama yapmaya çalışan pekçok modellemeci ile görüşebilirsiniz. sonuçta her türlü elinizde sunulabilir bir değer olur. bakanlık red etmiyor. sadece mantıklı yaklaşım yapılmasını istiyor.
iscst3 programını kullanmak isitiyorsanız sizi zorlayacak kısım meteorolojik veri düzenleme işidir. çeviri işide zordur fuat bey.
 
iscst3 programı ile modelleme yapacaksanız evet pcrammet programı ile çeviri yapabilirsiniz. aermod programı için çeviri yapılması durumunda aermet isimli program kullanılmaktadır.
 
Üst